Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Grekland som sista minuten-destination

  Grekland är ett land som med sin positivt familiära klang väcker reslust till liv hos de allra flesta av oss svenskar. Förståeligt, med tanke på dess fantastiska landskap av benvita sandstränder längs paradisöarnas kuster, den nästan oförskämt vänliga befolkningen och den utsökta fetaosten. En sista minuten-resa till Grekland är ett välprövat koncept som ger dig precis det som vi alla behöver ibland en paus från stress och måsten i en fullkomlig drömmiljö. Detta dessutom i kombination med ett rikt kulturliv beträffande allt från historia till mat.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Grekland

  De flesta som tänker på Grekland associerar oavkortat landet till lena småstensstränder, glittrande turkost Medelhav och slingrande gator kantade med fantastisk arkitektur. Beskrivningen passar kanske främst in på de många öarna, belägna på utspridda platser utanför fastlandets kust. Namn som Kreta, Rhodos och Naxos är vi bekanta med, men landet har dessutom långt fler pittoreskt grekiska öar än så att erbjuda sista minuten-resenären. Har man svårt att bestämma sig för en av de pastellnyanserade semesterpärlorna så är problemet lätt löst med en biljett som gäller för en båtluff mellan öarna. Vakna upp av solens försiktiga strålar på ett Bed and Breakfast ena morgonen, medan du spenderar nästa dansandes nedför Rhodos största partygata tillsammans med nya bekantskaper.

  Den som tittar emot Grekland på grund av dess historia, en som tveksamt kan jämföras med något annat lands, kan omöjligt missa huvudstaden Aten på fastlandet. I religionens namn kan du hitta Akropolis och Zeus olympiska tempel, allting med en lämplig närhet till stadens kärna. Utöver detta erbjuder staden besöksmål som marmorstadion där de allra första olympiska spelen hölls, allting byggt med en makalöst fascinerande arkitektur. Vill du istället uppleva imponerande syner som inte är skapade av människans hand, så vill Greklands varierande natur inte vara sämre än dess arkitektur. Förutom de drömska öarna så sträcker, på fastlandet, sammankedjade höga berg ut sig och tillåter den spänningslystne adrenalinsökaren att njuta av att hejdlöst slänga sig ner för vidder och återigen vidder, täckta av lätt pudersnö.

  Annars besöks landet oavbrutet av finsmakare från hela världen för att ta del av den mat som gjort sig känd för att vara typisk för det. Oliverna, tomaterna, gyrosen och souvlakin smakar ingenting som den du äter i Sverige, utan ger dig istället en helt ny variant av en smakuppplevelse som du bara trodde att du redan var bekant vid. En sista minuten till Grekland bör ingå i ens framtidsplaner så ofta man bara har möjlighet, för få länder har så mycket att bjuda på som detta färgsprakande paradis.

  Språk

  Det officiellt talade språket är grekiska. På turistorterna klarar du dig bra med engelska.

  Klimat

  I största delen av Grekland råder medelhavsklimat, vilket innebär att somrarna är varma medan vintrarna antar något mildare tempteraturer. Detta klimat gör landet till ett bra resmål för sol och bad, främst mellan april och november, och är ett säkert kort särskilt när du bokar i sista minuten. Högre upp på Greklands fastland är klimatet alpint kring bergen, och i den nordöstra delen liknande det som vi har här i Sverige.

  Valuta

  I Grekland handlar med med euro (EUR), där 1 EUR motsvarar cirka 9 SEK. Du kan använda dig av Visa eller Mastercard på de flesta restauranger, men kontanter är ofta mer uppskattade och därför är det tur att uttagsautomater är lätta att hitta på de allra flesta ställen.

  Visum

  Har du ett svenskt pass på behövs inget visum för att åka till Turkiet, men det kan vara bra att dubbelkolla innan du åker så att inga förändringar har gjorts. Ta kontakt med den turkiska ambassaden för mer information.