Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Italien som sista minuten-destination

  Italien kallas inte sällan för världens absolut vackraste land. Det faktum att det officiella språket till en början var ett urval av ord som ansågs vara vackra nog , bland alla de skilda dialekter som tidigare talades inom landets gränser, säger en hel del om vikten som den italienska befolkningen lägger på skönhet. En mentalitet som genomsyrar allt ifrån arkitektur till matlagning. En sista minuten-resa till Italien är det perfekta alternativet för livsnjutaren, då detta land erbjuder en blandning av fantastiska smakupplevelser, shopping och naturvyer, allting i ett härligt varmt klimat.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Italien

  Sista minuten-resan till Italien kan inte slå fel. Letar man efter en plats att slappna av, kanske med en bok och ett glas vin medan man blickar ut över havet från balkongen, så är detta skoformade land i Europa det absolut mest lämpliga att åka till. I Italien brukas uttrycket il bel far niente det vackra med att göra ingenting omfattande bland barn och vuxna, och menar på att det man i livet bör sträva emot är att göra så lite som möjligt, inte tvärtom. Njutning är det som bör värderas allra högst, menar man, och kan hittas i mat, kaffe, böcker, lukter och precis överallt annars, för den som är öppen för att ta emot det. Med andra ord finns det inte en människa som skulle höja på ögonbrynen ifall du väljer att spendera en förmiddag (eller två) sittandes på en bänk eller ett café och bara betraktar folkvimlet.

  Önskar du däremot att samla på dig nytt kunnande medan du njuter på det italienska viset, så erbjuder huvudstaden Rom sevärdheter som Kolosseum och Pantheon, för arkitektur du aldrig tidigare sett maken till. Från Rom är det även enkelt att ta en sväng in till världens minsta land Vatikanstaten, som även det erbjuder pampiga byggnader, exempelvis Sixtinska Kapellet, Castel Sant'Angelo och St. Reser du med kärleken rekommenderas att låta sista minuten-resan gå till Venedig, med sina karaktäristiska kanaler, vackert konstnärliga broar och den romantiska atmosfär som är unik för denna stad.

  För Europas vackraste natur, besök Chiavari eller någon av de andra färgsprakande orterna längs kusten mot franska rivierans gräns, eller Florens för den perfekta blandningen av oslagbar natur och levande stadsliv. Många anser dessutom att Italien kniper första platsen på listan över länderna i världen med absolut godast mat. Förståeligt, kan man tycka. Med en pizzakultur starkare än diamant, världens mest smakrika och geniunt äkta pastasåser och traditionellt oslagbara vinupplevelser är det svårt för vem som helst att inte falla hejdlöst italiensk mat, särskilt när den förtärs på sin hemmaplan. Italien är med andra ord ett land som bockar av alla egenskaper som krävs för den ultimata semestern, och sedan erbjuder långt mer ändå.

  Språk

  Italiens officiella språk är italienska.

  Klimat

  I norra Italien råder ett tempererat klimat, det vill säga att somrarna där är kalla, medan somrarna däremot har behagligt varma temperaturer. Kring landets kust och på öarna håller sig temperaturerna varmare året runt, då det på dessa områden föreligger medelhavsklimat. Alperna har alpint klimat.

  Valuta

  I Italien är valutan euro (EUR), och 1 EUR är ungefär detsamma som 9 SEK. Betalning med Visa och Masterdard accepteras på de allra flesta ställen, och det finns dessutom gott om uttagsautomater i de större städerna.

  Visum

  Som svenskt medborgare behövs inget visum för att besöka Italien, men det är bra att kolla upp en extra gång innan du bokar din sista minuten-resa, för eventuella förändringar.