Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Malaysia som sista minuten-destination

  Malaysia må vara det land i Asien som allra bäst passar in på vår bild av hur ett paradis ser ut. Med vyer som tagna ur en resekatalog, äggskalsvita stränder och glittrande turkost vatten så långt ögat kan nå är det näst intill omöjligt att under en sista minuten-resa till Malaysia inte förälska sig i platsen. Att äta gott, trivas och koppla av i solen är det enda som du behöver tänka på, under din Malaysia-semester.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Malaysia

  Att besöka denna patsellfärgade skattkammare, belägen söder om Thailand, är som att komma till en alldeles orörd oas i den annars så hårt stressade vardagen. Här är vattnet klarare än du kan föreställa dig, stränderna lena som sammet, vyerna som tagna ur en resekatalog och leendena äkta. Malaysia är en del av världen som inte låtit sig falla för säljknep och propaganda, utan hit välkomnas istället varje besökare som om det vore befolkningens personliga gäst och tas sedan omhand därefter. En perfekt sista minuten-destination för den som behöver en stund ifrån grå vardag, krav och stress. Ögruppen Perhentian, med de två öarna Besar och Kecil, ligger i den norra delen av området och är båda två perfekta för en semester med avkoppling som första syfte. Besar, som är den större av de två öarna, är väl anpassad för en sista minuten-resa med barn, då stränderna är lugna och trevliga och det finns många aktiviteter och attraktioner som tar hänsyn till barnen. Kecil är mest känd för att vara en populär mötesplats för backpackande ungdomar, med trevliga pubar och billiga hostel.

  Langkawi är platsen för den som vill ha ut så mycket som möjligt av sin resa, utan att behöva lägga tid och energi på att kuska runt till olika delar av landet. Huvudön heter Pulau Langkawi, och där hittar du exempelvis Pantai Canang, en välbesökt strand där den mjölvita stranden silas mellan tårna, i skuggan av gigantiska palmträd och till takterna av koralltäckande, turkosa vågor. På ön finns dessutom en närhet till andra naturliga sevärdheter, så som djungelskogar innehållande allt vad den biologiska mångfalden kan åstadkomma, och i dess gämda gläntor kan man stanna till för att ta ett dopp i ett av de sagolika, svalkande vattenfallen. Letar man efter mer myller och puls i sin sista minuten-resa till Malaysia, så är huvudstaden Kuala Lumpur en kulturell och arkitektonisk skattkammare. Där kan du hitta shopping, exklusiv shopping på Sunway Pyramid Mall likaväl som traditionella malayiska varor på gatumarknaderna, sprakande skyskrapor som stadens Twin Towers, ett obeskrivligt trivsamt nattliv omkring Changkat Bukit Bintang och en billig, men ack så njutbar, matupplevelse.

  Det märks tydligt att buddismen har en stark rot i det malayiska samhällen, då människorna som du möter alla är trevliga och hjälpsamma, även om språket ibland kan vara en utmaning. Pampiga tempel hittas överallt; i de största städer och i de mest avlägsna byarna. Givmildheter gör sig även påmind beträffande matkulturen. Varenda maträtt som du serveras är tillagad med kärlek och omtanke, och du kan räkna med att du kommer att frågas om hur det smakade, sedan. Då Malaysia har välsignats med färsk frukt och grönsaker året om, är inslag av exempelvis kokosnötter, citron och lime vanliga i landets matkultur. Fisk och kött serveras ofta välkryddad, med nejlika, chili och allt där emellan, och räkpasta är också delikatess med rot i detta fantastiska paradisland.

  Språk

  Det officiella språket i Malaysia heter malajiska, men i de större städerna och på mer etablerade turistorter brukar det gå att göra sig förstådd på engelska. Större delen av befolkningen talar dock inte engelska, så åker du på utflykter till mer avlägsna platser får du räkna med lite träning i kroppsspråket.

  Klimat

  Malaysia har ett behagligt tropiskt klimat som ger landet varma temperaturer året om, och det finns ingen del av året då en sista minuten-resa till Malaysia är opassande. Oftast ligger temperaturen mellan 25 och 30 grader, även under vintermånaderna. Den enda nackdelen med att åka mellan september och december är att nederbördsmängden under denna period är något högre än under resten av året.

  Valuta

  Valutan som man handlar med i Malaysia heter malayiska ringgit (MYR), och 1 MYR motsvarar ungefär 2 SEK. Det är klokt att försöka räkna hur mycket pengar som kommer gå åt innan resan, och sedan växla så mycket som man kan från sina svenska pengar. Kortbetalning accepteras ytterst sällan i Malaysia, även när det gäller globala kedjor och etablerade butiker. Inne i Kuala Lumpur kan det vara något enklare att ta sig fram med sitt Visa-kort, men du bör inte räkna med att kunna betala på detta sätt nästan någonstans alls.

  Visum

  Inget visum krävs för att resa till Malaysia som svensk medborgare, men vi rekommenderar i alla fall att du dubbelkollar bestämmelserna innan du bokar sin sista minuten-resa, så att inga förändringar har gjorts. Vill du stanna längre än 30 dagar eller har frågor om annat, ta kontakt med ambassaden.