Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Prag som sista minuten-destination

  Spännande, kulturell och vacker. Så skulle man kunna beskriva Tjeckiens huvudstad med tre ord. De många broarna, slingrande kullerstensgatorna, den fascinerande arkitekturen och de unika spelningarna i gömda källarpubar gör staden till en europeisk skattkammare, utmärkt för en sista minuten-resa. Destinationen har någonting för allra åldrar, men passar kanske allra bäst för passionerade individer som efterfrågar skönhet och äkta livskvalitet.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Prag

  Bara det faktum att Franz Kafka under många år kallade Prag för sin hemstad bör kanske vara bevis nog på att den tjeckiska huvudstaden är en som inspirerar och kan få den allra mest inskränktes kreativitet att flöda likt en vårbäck. Det väl omtalade Kafkamuseet, som ligger beläget på vägen upp emot den majestätiska Pragborgen, berättar närmare om det fascinerande liv som denna världsförändrare till författare levde. Om du sedan fortsätter upp emot den borg som utgör stadens största sevärdhet så var beredd på att få uppleva en stadsvy som inte är jämförbar med någon du tidigare sett. Andas in den vibrerande storstadsluften medan du tittar ut över huvudstadens pastelligt honungsfärgade byggnader som breder ut sig emot horisonten. Även de gamla judiska kvarteren rekommenderas för den som intresserar sig för arkitektur.

  Planerar du en sista minuten-resa för att uppleva äventyr med nya bekantskaper, så finns möjligheten även för detta i den gyllene staden som klyvs mitt itu av glittrande, långsamt vatten. Prag är välkänt för sina många pubar och barer, med trevligt folk och där det naturligtvis serveras äkta, lokalproducerade öl på flaska. Då platsen på senare år blivit allt mer populär bland backpackande ungdomar och andra äventyrliga själar är det inte svårt att hitta någon att skåla med på kvällskvisten, till tonerna av nutida musik och avlägset storstadsbuller. Karlsbron är den äldsta och mest kända bron i Prag, och man skulle kunna säga att din resa inte är fullt komplett förrän du ägnat en stund till att promenera över detta häpnadsväckande mästerverk. Dessvärre har stråket på senare år blivit något av en turistfälla, och man får se till att hålla koll på värdesaker samtidigt som de energiska försäljarna för att inte bli av med alla slantar.

  Matkulturen är en av Prags intressantaste faktorer, och förutom den redan nämnda ölen så har platsen ett gigantiskt utbud av smaskiga delikatesser för dig på din sista minuten-resa. En omtalad rätt är det något spektakulära tillbehöret knödel, som kan liknas lite vid palt, och äts tillsammans med potatis och välsmakande kötträtter. Vid sidan av huvudrätterna serveras inte sällan rivna morötter eller surkål, vilket kanske inte låter som någonting för den mer kräsna gourmeten, men onekligen är en smakupplevelse värd att prova, särskilt med tanke på de låga matpriserna i Tjeckien. Prag är med andra ord en stad som har mycket av allt, och passar bra när som helst för vem som helst.

  Språk

  Det officiella språket i Tjeckien, och därmed Prag, är tjeckiska och talas av i princip hela befolkningen. Du kan som tur är ändå ta dig fram på engelska utan problem i Prag.

  Klimat

  Klimatet i Prag kallas för inlandsklimat, och är ganska likt Stockholms klimat. Temperaturerna är dock överlag något högre i denna tjeckiska huvudstad, och en sista minuten-resa till staden förefaller sig lämplig när som under året. För störst temperaturskillnader, i jämförelse med Sverige, rekommenderas en resa på våren eller försommaren.

  Valuta

  I Prag är tjeckiska kronan (CZK) den officiella valutan, och den går ungefär 3 CZK på 1 SEK. Det finns gott om uttagsautomater och växlingkontor i Prag, och betalning med Mastercard och Visa accepteras på de flesta mer stabilt etablerade butiker och restauranger.

  Visum

  Det krävs inget visum för att åka till Prag, men det är alltid bra att kolla bestämmelserna en extra gång innan du bokar din sista minuten-resa, så att inge förändringar har gjorts.