Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Spanien som sista minuten-destination

  Spanien är ett land med många sidor. Kusten längs medelhavet är ett av de resmål i Europa som lockar absolut flest turister varje år, förståeligt med tanke på det fantastiska klimat och de möjligheter till både avslappning och äventyr som naturen erbjuder. Att landet dessutom ruvar på många gamla historier och kulturella tilldragelser gör det inte sämre, utan istället till ett utmärkt resmål för sista minuten-resan.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Spanien

  Den som tycker om att göra saker ute i naturen har många fantastiska valmöjligheter i Spanien, för utöver sina välkända paradisstränder längs det glittrande turkosa Medelhavet är utbudet av naturupplevelser fortfarande kolossalt. Från de vidsträckta sandstränderna längs kusten till Pyrenéernas högsta toppar finns möjligheter till obegränsat med aktiviteter både i tropik och snö, likaväl som lummiga skogar och pulserande storstäder.

  De allra flesta städer i Spanien är värda ett besök endast på grund av den fascinerande arkitektur som är typisk för landet, men speciellt byggnaderna Sagrada Família i Barcelona, Guggenheimmuseet i Bilbao och Alhambra, utanför staden Granada, är byggnadsverk som årligen lockar tusentals och åter tusentals kulturella finsmakare som vill insupa en riktig skönhetsupplevelse. Arkitektur och historia är även viktig i huvudstaden Madrid, där du kan hitta museum med alla tänkbara teman runt varje hörn, det majestätiska Royal Palace of Madrid (med många andra palats) och inbjudande, grönskande parker som kantar de breda gatorna. Madrid erbjuder även sista minuten-resenären en utmärkt varierande shopping, då du i gallerian El Jardin de Serrando kan hitta de allra mest exklusiva klädmärkena, medan marknadsområdet El Rastro har allting som du kan tänkas behöva, för en billig slant och utspritt i små stånd. Varierad shopping hittar du dessutom i det väl omtyckta Barcelona, likaväl som pampiga byggnader, varvade med mysiga små gator och torg.

  Spanien är ett land med ett nattliv som heter duga. Oavsett om du befinner dig på en pub i Valencia, en strandrestaurang vid Teneriffas kust eller en klubb i Mallorca så finns där folkvimmel. Kvällsvinet, musiken och dansen andas spansk atmosfär lika mycket som tapas gör. Denna delikatess återfinns i sin tur på i princip varje restaurang, ofta tillsammans med olika former av tortillas, tomatsoppan Gazpacho och bör naturligtvis avnjutas med ett glas Sangria. En sista minuten-resa till Spanien har svårt att gå fel, med en kombination av strander av världsklass, färgsprakande kultur och intressanta besöksmål.

  Språk

  Det officiella språket i Spanien är, som bekant, spanska. På turistorterna talas även engelska.

  Klimat

  I Spanien råder, på grund av dess många landskapstyper, många olika klimat. Vid medelhavskusten ligger medeltemperaturen på närmare 30 grader på sommaren, och något mildare på vintern. Även i inlandet är somrarna varma, men vintrarna är betydligt kallare än längs kusten, och inte sällan ligger det till och med snö på marken i centrala Spanien. Vid landets norra kust är somrarna något svalare, och på vintrarna regnar det mycket och ofta.

  Valuta

  I Spanien handlar man med euro (EUR), 1 EUR är ungefär värt lika mycket som 9 SEK. Det finns gott om uttagsautomater runt om i landet, och betalning med Visa och Mastercard går bra på de flesta ställen.

  Visum

  Visum krävs ej för den med svenskt medborgarskap, men det är alltid bra att kolla upp visumsituationen en extra gång innan du bokar sista minuten-resan, ifall några ändringar skulle ha gjorts i bestämmelserna.