Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Vietnam som sista minuten-destination

  Vietnam är ett land med intressant historia, häpnadsväckande kultur, orörda paradisstränder och ett exotiskt glimrande naturutbud. Föredrar du en annorlunda sista minuten-resa före den klassiska chartern, men längtar ändå till vita stränder, turkost vatten och lata dagar i solen? Vietnam är destinationen för dig.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Vietnam

  Vietnam är ett land för äventyraren, likaväl som för den bekväma livsnjutaren. Vill man upptäcka en värld långt ifrån den som vi i Sverige är vana vid, så är utbudet i detta land obegränsat. Fortfarande svingar apor i de lummiga skogarnas lianer, och elefanter och noshörningar vandrar fritt likaväl som tigrar och sköldpaddor. Den långa kusten dignar av tropiska pärlstränder som möter kristallklart turkosa vågor, och kantas med palmträd i kombination med natursköna snäckskal. Utflykter för de som intresseras av snorkling och dykning finns det gott om, och inte sällan får man på dessa dessutom ta del av hemliga smultronställen, så som varma vattenfall omgivna av färgsprakande skogsmiljö, som är omöjliga att finna om man inte redan vet var de ligger. Främst ön Phu Qouc, nära den kubanska gränsen, är känd för sina sagolika stränder. Öns största samhälle Doung Dong är populärt bland turister, samtidigt som andan är genuint vietnamesiskt, och den färgsprakande nattmarknad som hålls i staden är ett måste för sista minuten-resenären.

  Förutom dess fantastiska natur, erbjuder sista minuten-resan till Vietnam dessutom intresseväckande kulturupplevelser för alla personligheter och karaktärer. Buddismens starka inflytande över landet ger många möjligheter till den som brinner för exempelvis yoga och meditation, medan kuriosa för passionerade historievetare också är lättillgängliga. I huvudstaden Ho Chi Minh City (tidigare Saigon) kan man, förutom folkvimmel och shopping, hitta många museum och andra sevärdheter som berättar historier från det svunna kriget. Mest kända är nog Chu Chi-tunnlarna, ett slingrande tunnelsystem under marken, som användes för att gömma sig från motståndarna. I staden finns dessutom många pampiga tempel och palats, men allra mest fascinerande är det kanske ändå att bara vandra runt om andas in den fantastiska omgivningen av asiatisk storstadsvimmel.

  Trots att Vietnam länge varit relativt obesökt så har intresset kring landet vuxit på senare, och på många av landets orter hittar du pubar och hostel som mer eller mindre kan räknas som samlingsplatser för europeiska backpackers. Nha Trang är landets största turistort, och rekommenderas för den som gärna umgås med andra semestrande människor på sin sista minuten-resa, samtidigt som platsen visar upp Vietnams allra finaste kvaliteter i form av natur, uteliv och matutbud. För det vietnamesiska köket är ingenting som man som besökare får missa. Ofta innehåller rätterna delikatesser från landets naturtillgångar; vatten, berg och skog. Fisk, skaldjur och grönsaker med kryddstarka såser och tillbehör beskriver denna kultur bra, och överlag är rätterna lätta och fräscha. När priset dessutom är onekligen överkomligt kan man lätt spendera timmar på en strandrestaurang, och unna sig både för-, huvud- och efterrätt i kvällssolen.

  Språk

  Det officiella språket i Vietnam är vietnamesiska. På turistorter och i större städer går det ofta bra att kommunicera på engelska.

  Klimat

  Vietnam har välsignats med ett trevligt tropiskt klimat, men detta påverkas en del av de monsuner som råder i Asien och temperaturskillnaderna kan därför vara väldigt stora inom landet. Överlag är väderleken varm och fuktig, och håller sig på ungefär svensk-sommar-värme året runt. En sista minuten-resa till Vietnam är extra lämplig på vintern, då det under sommarmånaderna råder regnperiod i landet.

  Valuta

  I Vietnam heter den officiella valutan vietnamesiska dong, VND, och 100 VND motsvarar ungefär 30 SEK. Uttagsautomater finns på turistorter och i större städer, och på dessa platser accepteras betalning med Mastercard och Visa accepteras på i flesta butiker och restauranger. Planerar du att röra dig utanför de mer centrala områdena är det bra att ha kontanter. På växelkontoren är det lättast att växla från amerikanska dollar, men även euro brukar fungera, så inför sista minuten-resan kan det vara klokt att även växla en del av dina svenska pengar till någon av dessa valutor.

  Visum

  Som svensk medborgare får man vistas i Vietnam i 15 dagar utan att behöva ansöka om ett visum. Planerar du att stanna längre än så, ta kontakt med ambassaden för hjälp och mer information. Vi rekommenderar att alltid kolla upp bestämmelserna beträffande visum en extra gång för evenutuella förändringar, innan du bokar din sista minuten-resa.