Astronomiska klockan

Den astronomiska klockan i Prag byggdes på 1400-talet. Varje hel timme samlas folk på torget för att se klockans föreställning.

Den astronomiska klockan i Prag, Pražský orloj, sitter på rådhusets södra vägg och är en av världens äldsta fungerande astronomiska klockor. Klockan konstruerades 1410 och urverket har reparerats många gånger. Den har aldrig förstörts helt, och nya figurer har tillkommit då och då och det gör att den fortfarande går utan problem. En gång i timmen väcks den dessutom till liv.

Besök torget framför rådhuset i tid för den populära klockföreställningen. Varje timme öppnas små luckor och figurer av olika slag börjar röra sig i klockan. Döden med sitt timglas vakar över tiden. Tre andra figurer representerar fåfänga, girighet och lust. De tolv apostlarna skrider sakta fram. När den gyllene tuppen slår med vingarna slår klockan hel timme.

Hitta ett kafé med utsikt mot klockan och invänta föreställningen. Den astronomiska urtavlan är den äldsta delen. Urtavlan nedanför är en kalender. Förutom tiden, visar urtavlorna även annat. Solens och månens positioner visas och varje månad har en särskild bild. Det går också att se stjärntecknet i djurkretsen.

En av de bästa utsikterna över Prag får du om du klättrar upp i klocktornet i rådhuset. Se ut över den gamla staden och floden ändå upp till Pragborgen.

Det är gratis att titta på klockan, men att klättra upp i tornet kostar en liten avgift. Ett tips är att besöka klockan tidigt på morgonen för att slippa trängseln som annars gärna uppstår när föreställningen närmar sig.

Den astronomiska klockan ligger vid Gamla stadens torg och går att nå både med spårvagn och tunnelbana.


Se mer av Prag (med närområde)


Hotell i närheten

De 10 populäraste hotellen närmast Astronomisk klocka


De mest bokade hotellen

De mest populära hotellen nära Astronomisk klocka

Visa alla hotell i närheten av Astronomisk klocka