Början av huvudsektionen
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Sök bland fler än 1 000 000 boenden och 550 flygbolag runtom i världen

Sök bland fler än en miljon flyg, hotell, paket och ännu mer

De flesta hotellbokningar kan ändras eller avbokas utan avgift från Expedia

Blå moskén (Sultan Ahmed-moskén)

Denna 1600-talsbyggnads smeknamn syftar på de skinande blå kakelplattor som klär dess insida.

Sultan Ahmed-moskén är vördnadsbjudande både till storlek och omfattning och är en av de byggnader som definierar Istanbuls stadssiluett. Blå moskén, som den vanligtvis kallas, uppfördes under sultan Ahmed I av Osmanska riket och stod klar år 1616. Arkitektens ursprungliga vision var att bygga en storslagen plats för tillbedjan med framstående islamiska särdrag.

Promenera från Hippodromen så får du en fängslande vy av Blå moskén. För att förstå att arkitekten lyckades fullkomligt i sitt uppsåt att skapa en imponerande byggnad behöver du bara rikta blicken uppåt mot de sex höga minareter som reser sig mot byggnadens mitt samt kupolerna i terrass.

Passera genom stenmuren som omgärdar moskén och fortsätt in mot borggården. Under fastemånaden Ramadan är borggården mycket livlig efter solnedgången. Moskéns grundare avled endast ett år efter det hans mästerverk blivit färdigställt och hans grav återfinns inuti byggnaden. Ta en titt på madrassan, som används som koranskola, och sjukhemmet. Det mest iögonfallande är dock kakelklädseln: Mer än 20 000 blåa plattor med över 50 olika tulpanmotiv pryder insidan och ger moskén dess smeknamn.

Byggnadens övre delar är blåmålade och solljuset bryts på ett förtrollande sätt i de hundratals fönstren med glasmålning.

Blå moskén nås med en kort promenad från tunnelbane- och pendeltågsstationen Sultanahmet i Gamla staden. Det är gratis att gå in, men precis som i alla byggnader som används för religiösa syften väntas gäster visa respekt och omdöme. Var tyst och se till att du tar av dig skorna och lägger dem i plastpåsen du får vid entrén. Kvinnliga besökare ombeds täcka sina huvuden och det finns huvuddukar att låna vid ingången. Fotografering med blixt är förbjudet. Om du så önskar kan du bidra med en donation för att hjälpa till med Blå moskéns underhåll när du går därifrån.

Blå moskén används till gudstjänst, så dörrarna är stängda för de som inte deltar under de fem dagliga bönestunderna. På sommarkvällar kan du lyssna på ett historiskt föredrag och njuta av en spektakulär ljusshow. Se den officiella hemsidan för de bästa besökstiderna.


Andra sevärdheter i Istanbul


Karta

Hotell nära Blå moskén

Se alla 3 011 boenden nära Blå moskén
Sultanhan Hotel - Special Class 1 359 kr
Sultanhan Hotel - Special Class

Sultanhan Hotel - Special Class

Piyer Loti Cad No:7, Istanbul, Istanbul
   
  4.0 av 5.0 Stjärnor

  Detta hotell med spa ligger i Sultanahmet, nära Cemberlitas-badet och Konstantins kolonn. Sultanahmet-torget och Hagia Sofia ligger dessutom tio minuter härifrån. Çemberlitaş station och Sultanahmet station ligger inom fem minuters gångavstånd.

  Niles Hotel Istanbul - Special Class 971 kr
  Niles Hotel Istanbul - Special Class

  Niles Hotel Istanbul - Special Class

  Ordu Caddesi Dibekli Cami Sokak No: 13, Beyazit, Istanbul, Istanbul
    
   4.0 av 5.0 Stjärnor

   Detta hotell ligger i Centrala Istanbul, en kvarts promenad från Cemberlitas-badet, Hippodromen i Konstantinpel och Suleymaniye moskén. Basilica Cistern och Kryddbazaren ligger dessutom 2 km härifrån. Beyazit station ligger på 3 minuters gångavstånd och till Üniversitesi Laleli station promenerar du på 7 minuter.

   Hotel Fehmi Bey - Special Class 638 kr
   Hotel Fehmi Bey - Special Class

   Hotel Fehmi Bey - Special Class

   Binbirdirek Mah. Ucler Sok. No.15, Sultanahmet, Istanbul
     
    0.0 av 5.0 Stjärnor

    Detta hotell med romantisk prägel ligger i Sultanahmet, tio minuters promenad från Basilica Cistern, Hagia Sofia och Blå moskén. Topkapi-palatset ligger 1,3 km härifrån. Çemberlitaş station ligger på 5 minuters gångavstånd och till Sultanahmet station promenerar du på 5 minuter.

    The Marmara Pera 1 856 kr
    The Marmara Pera

    The Marmara Pera

    Mesrutiyet Cad. Tepebasi, Istanbul, Istanbul
      
     4.0 av 5.0 Stjärnor

     Detta familjevänliga hotell i Istanbul ligger vid strandpromenaden, en kvarts promenad från Galata-tornet och Mixer. Taksim-torget och Suleymaniye moskén ligger endast 3 km härifrån. Tünel-torget station ligger på 6 minuters gångavstånd och till Tophane station promenerar du på 10 minuter.

     The Lola Hotel 283 kr
     The Lola Hotel

     The Lola Hotel

     Katip Sinan Cami Sk., Istanbul, Istanbul
       
      0.0 av 5.0 Stjärnor

      Detta hotell i Sultanahmet ligger fem minuters promenad från Museet för turkisk och islamisk konst och Cemberlitas-badet. Hippodromen i Konstantinpel och Grand Bazaar ligger också tio minuter härifrån. Çemberlitaş station ligger på 5 minuters gångavstånd och till Sultanahmet station promenerar du på 7 minuter.

      The Ambassador Hotel 975 kr
      The Ambassador Hotel

      The Ambassador Hotel

      Ticarethane Cikmazi No 19, Istanbul, Istanbul
        
       3.5 av 5.0 Stjärnor

       Detta hotell med spa i Sultanahmet ligger fem minuters promenad från Basilica Cistern, Sultanahmet-torget och Hippodromen i Konstantinpel. Hagia Sofia och Cagaloglu Hamam ligger också fem minuter härifrån. Sultanahmet station ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Çemberlitaş station promenerar du på 6 minuter.

       Sura Hagia Sophia Hotel 1 450 kr
       Sura Hagia Sophia Hotel

       Sura Hagia Sophia Hotel

       Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Ticarethane Sk. No 10 Sultanahmet, Istanbul, Istanbul
         
        5.0 av 5.0 Stjärnor

        Detta familjevänliga hotell i ett historiskt område i Istanbul ligger fem minuters promenad från German-fontänen, Basilica Cistern och Cemberlitas-badet. Sultanahmet-torget och Hippodromen i Konstantinpel ligger också fem minuter härifrån. Sultanahmet station ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Çemberlitaş station promenerar du på 4 minuter.

        Senatus Hotel - Special Class 829 kr
        Senatus Hotel - Special Class

        Senatus Hotel - Special Class

        Akbiyik Caddesi No: 40, Sultanahmet, Istanbul, Istanbul
          
         0.0 av 5.0 Stjärnor

         Detta hotell ligger i Sultanahmet, tio minuters promenad från Arasta Bazaar, Basilica Cistern och Topkapi-palatset. Blå moskén och Istanbuls arkeologiska museum ligger dessutom en kvarts promenad härifrån. Istanbul Cankurtaran station ligger på 3 minuters gångavstånd och till Sultanahmet station promenerar du på 8 minuter.