På Chokladmuseet (Schokoladenmuseum) i Köln får du lära dig om chokladens historia, från dess sydamerikanska ursprung till de moderna produktionstekniker som används vid Lindt & Sprünglis tillverkning av schweizisk choklad. På museet kan du följa godbitens resa från kakaoträdet till chokladkakan. Museet ligger i den historiska stadskärnan i området Rheinauhafen, och museets intressanta utformning gör det till ett landmärke i det förnyade hamnområdet.
Chokladmuseet har nio områden utspridda över 4000kvadratmeter. Smaka en bit av en chokladkaka som tillverkats på bandet inne i museet när du går in genom dörrarna. Här kan du se hur chokladen tillverkas från början till slut. Du får även veta mer om chokladens historia, bland annat om olmekernas, aztekernas och mayaindianernas ”gudadryck”. Följ chokladens historia genom barock tid till industrialiseringen och de olika sätten vi tillverkar och äter den idag.
I chokladbion får du se reklamfilmer för chokladprodukter från 1926 till idag. Här finns dessutom porslin från 1600- och 1700-talet samt förcolumbianska mesoamerikanska skålar som användes för att dricka choklad. Museets utställning innehåller även former för chokladen och historiska maskiner som användes för att producera godis.
I museets växthus finns flera olika kakaoträd. Missa inte heller den gyllene chokladfontänen som är nästan tre meter hög. Museets personal doppar ett rån i den flytande chokladen så att du får smaka. I souvenirbutiken kan du köpa välsmakande souvenirer. På Chocolat Grand Café kan du även prova ett flertal varma choklader och efterrätter.
Chokladmuseet ligger i Kölns historiska kvarter Rheinauhafen. Det finns en busshållplats nära museet, och du kan även promenera tio minuter från närmaste tunnelbanestation. Museet har stängt på måndagar, julafton och juldagen. Det finns guidade rundturer för grupper. Inträdet täcker smakproven, och för en extra avgift kan du även välja ut ingredienser och skapa din egen personliga choklad.