Början av huvudsektionen
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Drakhålan

Under Wawelslottet kan du utforska en underjordisk grotta som tidigare varit förråd, bordell och, enligt legenden, bostad åt en skräckinjagande drake.

Drakhålan, Smocza Jama, är en grotta som ligger under Wawelslottet på en kulle ovanför Kraków. Du får krypa längs svagt upplysta gångar med läskiga och skrovliga kalkstensformationer på alla sidor. Du förstår snart varför den här grottan har inspirerat till många berättelser sedan den upptäcktes på 1500-talet.

Grottan bildades för över 25 miljoner år sedan, men den var okänd för människan fram till 1500-talet. Sedan dess har den använts som förråd, bordell och bostad. Den är mest känd för legenden om Waweldraken, en skräckinjagande best som en gång sägs ha bott här. Enligt legenden dödades draken av en enkel skomakare som lurade draken till att äta ett lamm som fyllts med svavel. Som tack fick skomakaren gifta sig med kungens dotter. Han lät uppföra ett slott och runt det växte staden Kraków upp.

Grottan är över 250 meter lång, men av säkerhetsskäl får besökare endast gå in 80 meter. Du går ner till grottan via 135 trappsteg i den gamla tegelstensbrunnen som kallas för Tjuvarnas torn. Brunnen är från 1830-talet och leder till den första av tre kammare som utgör Drakhålan.

Följ gången till den andra och största kammaren och blicka uppåt för att se det välvda taket som byggdes när grottan användes som förråd. Den svaga belysningen och de fladdrande skuggorna från de skulpturliknande kalkstensformationerna skapar en läskig atmosfär. Den sista kammaren innehåller klipputsprång och gamla tegelskorstenar.

När du kommer upp på marknivå igen ska du inte missa den stora bronsstatyn av draken. Då och då sprutar odjuret ut eldsflammor till besökarnas förtjusning.

Drakhålan ligger på Wawelslottets ägor, strax söder om centrala Kraków, på gångavstånd från den gamla stadskärnan. Den är öppen varje dag från april till och med november. Du får betala en liten avgift för att gå in i grottan. Du köper biljett från en maskin vid ingången till grottan.


Andra sevärdheter i Kraków


Karta

Hotell nära Dragon's Den

Se alla 608 hotell nära Dragon's Den
605 kr
Best Western Plus Krakow Old Town

Best Western Plus Krakow Old Town

Sw. Gertrudy Street 6, Krakow
4,0
av 5, från 800 recensioner
3.5 av 5.0

Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger tio minuters promenad från Holy Trinity Church, Wawel och Stortorget. St. Marias basilika och Klädesmarknaden ligger också tio minuter härifrån.

472 kr
Aparthotel Stare Miasto

Aparthotel Stare Miasto

Ul. Golebia 2, Krakow
4,4
av 5, från 553 recensioner
4.5 av 5.0

Detta lägenhetshotell i boutique-stil ligger i Gamla stadskärnan, nära Ärkebiskopens palats, Stortorget och Stadshustornet. Klädesmarknaden och Collegium Maius ligger också fem minuter härifrån.

723 kr
Betmanowska Main Square Residence

Betmanowska Main Square Residence

Ul. Rynek Glowny 44, Krakow
4,9
av 5, från 802 recensioner
4.5 av 5.0

Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger nära Amber museum, Stortorget och St. Marias basilika. Klädesmarknaden och Stadshustornet ligger också fem minuter härifrån.

586 kr
Hotel Europejski

Hotel Europejski

Lubicz 5, Krakow
4,4
av 5, från 903 recensioner
3.5 av 5.0

Detta hotell i centrala Kraków ligger tio minuters promenad från Stadsarsenalen, Kraków Barbakan och Florians port. Stortorget och Czartoryski-museet ligger också en kvarts promenad härifrån.

631 kr
Holiday Inn Krakow City Centre

Holiday Inn Krakow City Centre

Wielopole 4, Krakow
4,4
av 5, från 620 recensioner
5.0 av 5.0

Holiday Inn Krakow City Centre är ett hotell i lyxstil i centrala Kraków, som ligger tio minuters promenad från Holy Trinity Church, Stortorget och St. Marias basilika. Wawel och Klädesmarknaden ligger också en kvarts promenad härifrån.

524 kr
Hotel Kossak

Hotel Kossak

Plac Kossaka 1, Krakow
4,6
av 5, från 716 recensioner
4.5 av 5.0

Detta hotell i centrala Kraków ligger 15 minuters promenad från STU-teatern, Wawel och Stortorget. Klädesmarknaden och Stadshustornet ligger också en kvarts promenad härifrån.

289 kr
Emaus Apartments

Emaus Apartments

ul. Kraszewskiego 14, Krakow
4,4
av 5, från 162 recensioner
4.0 av 5.0

Denna lägenhet i Kraków ligger mindre än 2 km från Jozef Pilsudski-stadion, Wawel och Stortorget. Collegium Maius och Klädesmarknaden ligger också 2 km härifrån.

485 kr
City Center Rooms and Apartments

City Center Rooms and Apartments

Golebia 8, Krakow
4,2
av 5, från 224 recensioner
4.0 av 5.0

Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger nära Internationella kulturcentret, Stortorget och Collegium Maius. Stadshustornet och Klädesmarknaden ligger också fem minuter härifrån.