Början av huvudsektionen
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Drakhålan

Under Wawelslottet kan du utforska en underjordisk grotta som tidigare varit förråd, bordell och, enligt legenden, bostad åt en skräckinjagande drake.

Drakhålan, Smocza Jama, är en grotta som ligger under Wawelslottet på en kulle ovanför Kraków. Du får krypa längs svagt upplysta gångar med läskiga och skrovliga kalkstensformationer på alla sidor. Du förstår snart varför den här grottan har inspirerat till många berättelser sedan den upptäcktes på 1500-talet.

Grottan bildades för över 25 miljoner år sedan, men den var okänd för människan fram till 1500-talet. Sedan dess har den använts som förråd, bordell och bostad. Den är mest känd för legenden om Waweldraken, en skräckinjagande best som en gång sägs ha bott här. Enligt legenden dödades draken av en enkel skomakare som lurade draken till att äta ett lamm som fyllts med svavel. Som tack fick skomakaren gifta sig med kungens dotter. Han lät uppföra ett slott och runt det växte staden Kraków upp.

Grottan är över 250 meter lång, men av säkerhetsskäl får besökare endast gå in 80 meter. Du går ner till grottan via 135 trappsteg i den gamla tegelstensbrunnen som kallas för Tjuvarnas torn. Brunnen är från 1830-talet och leder till den första av tre kammare som utgör Drakhålan.

Följ gången till den andra och största kammaren och blicka uppåt för att se det välvda taket som byggdes när grottan användes som förråd. Den svaga belysningen och de fladdrande skuggorna från de skulpturliknande kalkstensformationerna skapar en läskig atmosfär. Den sista kammaren innehåller klipputsprång och gamla tegelskorstenar.

När du kommer upp på marknivå igen ska du inte missa den stora bronsstatyn av draken. Då och då sprutar odjuret ut eldsflammor till besökarnas förtjusning.

Drakhålan ligger på Wawelslottets ägor, strax söder om centrala Kraków, på gångavstånd från den gamla stadskärnan. Den är öppen varje dag från april till och med november. Du får betala en liten avgift för att gå in i grottan. Du köper biljett från en maskin vid ingången till grottan.


Reseguide för Dragon's Den


Karta

Populära hotellerbjudanden

Se alla 624 hotell nära Dragon's Den
940 kr
Sheraton Grand Krakow

Sheraton Grand Krakow

Ul. Powisle 7, Krakow
4,7
av 5, från 507 recensioner
5.0 av 5.0

Detta hotell i lyxstil ligger mitt i Kraków, tio minuters promenad från STU-teatern, Museet för målat glas och Smok Wawelski-statyn. Krakóws filharmoniker och Planty-parken ligger dessutom tio minuter härifrån.

619 kr
Venetian House Market Square Aparthotel

Venetian House Market Square Aparthotel

Rynek Glowny 11, Krakow
4,6
av 5, från 131 recensioner
4.0 av 5.0

Denna lägenhet i Gamla stadskärnan ligger nära S:t Wojciech-kyrkan, Stortorget och St. Marias basilika. Stadshustornet och Collegium Maius ligger också fem minuter härifrån.

749 kr
Betmanowska Main Square Residence

Betmanowska Main Square Residence

Ul. Rynek Glowny 44, Krakow
4,9
av 5, från 352 recensioner
4.0 av 5.0

Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger nära Amber museum, Stortorget och St. Marias basilika. Klädesmarknaden och Stadshustornet ligger också fem minuter härifrån.

537 kr
Best Western Plus Krakow Old Town

Best Western Plus Krakow Old Town

Sw. Gertrudy Street 6, Krakow
3,9
av 5, från 228 recensioner
3.0 av 5.0

Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger tio minuters promenad från Holy Trinity Church, Wawel och Stortorget. St. Marias basilika och Klädesmarknaden ligger också tio minuter härifrån.

751 kr
Hotel Polski Pod Białym Orłem

Hotel Polski Pod Białym Orłem

ul. Pijarska 17, Krakow
4,5
av 5, från 106 recensioner
4.0 av 5.0

Detta hotell i Florianskagatan ligger nära Stadsarsenalen, Florians port och Czartoryski-museet. Stortorget och Kraków Barbakan ligger också tio minuter härifrån.

707 kr
Radisson Blu Hotel, Krakow

Radisson Blu Hotel, Krakow

17, Straszewskiego Street, Krakow
4,6
av 5, från 320 recensioner
5.0 av 5.0

Detta familjevänliga hotell i centrala Kraków ligger tio minuters promenad från Krakóws filharmoniker, Stortorget och Wawel. Collegium Maius och Klädesmarknaden ligger också tio minuter härifrån.

582 kr
Hotel Legend

Hotel Legend

ul. Sw. Gertrudy 12, Krakow
4,8
av 5, från 218 recensioner
3.5 av 5.0

Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger tio minuters promenad från Akvariet och naturhistoriska museet, Wawel och St. Marias basilika. Stortorget och Klädesmarknaden ligger också en kvarts promenad härifrån.

489 kr
Aparthotel Stare Miasto

Aparthotel Stare Miasto

Ul. Golebia 2, Krakow
4,5
av 5, från 151 recensioner
4.0 av 5.0

Detta lägenhetshotell i boutique-stil ligger i Gamla stadskärnan, nära Ärkebiskopens palats, Stortorget och Stadshustornet. Klädesmarknaden och Collegium Maius ligger också fem minuter härifrån.