Början av huvudsektionen
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Drakhålan

Under Wawelslottet kan du utforska en underjordisk grotta som tidigare varit förråd, bordell och, enligt legenden, bostad åt en skräckinjagande drake.

Drakhålan, Smocza Jama, är en grotta som ligger under Wawelslottet på en kulle ovanför Kraków. Du får krypa längs svagt upplysta gångar med läskiga och skrovliga kalkstensformationer på alla sidor. Du förstår snart varför den här grottan har inspirerat till många berättelser sedan den upptäcktes på 1500-talet.

Grottan bildades för över 25 miljoner år sedan, men den var okänd för människan fram till 1500-talet. Sedan dess har den använts som förråd, bordell och bostad. Den är mest känd för legenden om Waweldraken, en skräckinjagande best som en gång sägs ha bott här. Enligt legenden dödades draken av en enkel skomakare som lurade draken till att äta ett lamm som fyllts med svavel. Som tack fick skomakaren gifta sig med kungens dotter. Han lät uppföra ett slott och runt det växte staden Kraków upp.

Grottan är över 250 meter lång, men av säkerhetsskäl får besökare endast gå in 80 meter. Du går ner till grottan via 135 trappsteg i den gamla tegelstensbrunnen som kallas för Tjuvarnas torn. Brunnen är från 1830-talet och leder till den första av tre kammare som utgör Drakhålan.

Följ gången till den andra och största kammaren och blicka uppåt för att se det välvda taket som byggdes när grottan användes som förråd. Den svaga belysningen och de fladdrande skuggorna från de skulpturliknande kalkstensformationerna skapar en läskig atmosfär. Den sista kammaren innehåller klipputsprång och gamla tegelskorstenar.

När du kommer upp på marknivå igen ska du inte missa den stora bronsstatyn av draken. Då och då sprutar odjuret ut eldsflammor till besökarnas förtjusning.

Drakhålan ligger på Wawelslottets ägor, strax söder om centrala Kraków, på gångavstånd från den gamla stadskärnan. Den är öppen varje dag från april till och med november. Du får betala en liten avgift för att gå in i grottan. Du köper biljett från en maskin vid ingången till grottan.


Andra sevärdheter i Kraków


Karta

Hotell nära Dragon's Den

Se alla 721 hotell nära Dragon's Den
1,000 kr
Betmanowska Main Square Residence

Betmanowska Main Square Residence

Ul. Rynek Glowny 44, Krakow
4,9
av 5, från 884 recensioner
4.0 av 5.0

Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger nära Amber museum, Stortorget och St. Marias basilika. Klädesmarknaden och Stadshustornet ligger också fem minuter härifrån.

1,132 kr
Metropolitan Boutique Hotel

Metropolitan Boutique Hotel

ul. Berka Joselewicza 19, Krakow
4,8
av 5, från 1 038 recensioner
4.0 av 5.0

Detta hotell i boutique-stil i centrala Kraków ligger tio minuters promenad från Gamla synagogan och Galiciens judiska museum. Wawel och Wawel-katedralen ligger dessutom 2 km härifrån.

1,120 kr
Sheraton Grand Krakow

Sheraton Grand Krakow

Ul. Powisle 7, Krakow
4,7
av 5, från 1 348 recensioner
5.0 av 5.0

Detta hotell i lyxstil ligger mitt i Kraków, tio minuters promenad från STU-teatern, Museet för målat glas och Smok Wawelski-statyn. Krakóws filharmoniker och Planty-parken ligger dessutom tio minuter härifrån.

768 kr
Hotel Legend

Hotel Legend

ul. Sw. Gertrudy 12, Krakow
4,7
av 5, från 580 recensioner
3.5 av 5.0

Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger tio minuters promenad från Holy Trinity Church, Wawel och St. Marias basilika. Stortorget och Klädesmarknaden ligger också en kvarts promenad härifrån.

1,506 kr
Queen Boutique Hotel

Queen Boutique Hotel

Ul. Dietla 60, Krakow
4,8
av 5, från 775 recensioner
4.0 av 5.0

Detta familjevänliga hotell i Kraków ligger i ett historiskt område, nära Tempelsynagogan och Akvariet och naturhistoriska museet. Judiska kyrkogården och Remu'h-synagogan ligger dessutom tio minuter härifrån.

776 kr
Hotel Gródek

Hotel Gródek

Na Grodku 4, Krakow
4,7
av 5, från 232 recensioner
5.0 av 5.0

Detta hotell i lyxstil i Gamla stadskärnan ligger fem minuters promenad från S:t Barbaras kyrka och St. Marias basilika. Stortorget och Stadshustornet ligger också tio minuter härifrån.

Wawel Angel Plaza Apartments by Amstra Luxury Apartments

Wawel Angel Plaza Apartments by Amstra Luxury Apartments

ul. Zwierzyniecka 24, Krakow
4,2
av 5, från 203 recensioner
4.0 av 5.0

Denna lägenhet i Kraków ligger tio minuters promenad från Planty-parken, Stortorget och Wawel. Collegium Maius och Klädesmarknaden ligger också tio minuter härifrån.

986 kr
Radisson Blu Hotel, Krakow

Radisson Blu Hotel, Krakow

17, Straszewskiego Street, Krakow
4,6
av 5, från 996 recensioner
5.0 av 5.0

Detta familjevänliga hotell i centrala Kraków ligger tio minuters promenad från Påvliga fönstret, Stortorget och Wawel. Collegium Maius och Klädesmarknaden ligger också tio minuter härifrån.