Hallgrímskirkja

Denna kyrka är med sitt magnifika torn en av Reykjavíks mest välkända sevärdheter som dominerar stadens silhuett och kan fungera som riktmärke.

Hallgrímskirkja, som ritades 1939 av arkitekten Guðjón Samúelsson, har sittplats för 1 000 personer och tog mer än 40 år att slutföra. Samúelsson tog inspiration från den isländska landsbygdens naturliga former. Den struktur han skapade skulle efterlikna lava som svalnar efter ett vulkanutbrott. Besök kyrkan under söndagens gudstjänst eller bara för att få den bästa utsikten över Reykjavík.

Hallgrímskirkja ligger högst upp i Skólavörðuholt och har ett storslaget torn på 73 meter, som går att se på 20 kilometers avstånd och fungerar bra som referenspunkt när du behöver orientera dig. Den dramatiska betongfasaden rymmer ett rofyllt inre där ljuset flödar. Kyrkan har även en enorm tysk orgel som byggdes 1992 och består av 5 275 pipor. Se till att passa in ditt besök så att du kan se någon av de många konserter och inspelningar som anordnas här under sommaren. Efter konserten kan du köpa en cd i kyrkan och ta med dig musiken hem som minne.

Ta hissen upp i klocktornet för att få makalös panoramautsikt över Reykjavíks takåsar mot landsbygden på horisonten. Molnfria dagar ser himlen ut att vara oändlig.

Framför kyrkan kan du beundra en staty av vikingen Leif Eriksson, som åkte till Amerika flera århundraden före Christofer Columbus. Statyn ritades av Alexander Stirling Calder och var en gåva från USA för 1 000-årsjubileet av Islands Allting 1930. Kyrkan fick sitt namn från den omtyckta isländska poeten Hallgrímur Pétursson (1614 – 1674), som var en inflytelserik präst under Islands reformering till lutherdomen.

Kyrkan är öppen varje dag och inträdet är gratis. Besökare måste betala en avgift för att åka upp med hissen i klocktornet. På sommaren doneras alla avgifter som tas ut efter 17.00 till lokala välgörenhetsorganisationer. Besök kyrkan i februari för att se en spektakulär ljusshow som del av Winter Lights Festival.

Hallgrímskirkja ligger i Skólavörðuholt, ett pittoreskt innerstadsområde som är väl värt att utforska.


Se mer av Reykjavik (med närområde)


Hotell i närheten

De 10 populäraste hotellen närmast Hallgrímskirkja


De mest bokade hotellen

De mest populära hotellen nära Hallgrímskirkja

Visa alla hotell i närheten av Hallgrímskirkja