Slottsparken

Kom till parken för en sommarpicknick, en tur till stadsbiblioteket eller bara för att låta barnen utforska en spännande lekplats.

Besök den hundraåriga Slottsparken för att njuta av sommarpicknicks och gratis kulturevenemang, beundra skulpturer och titta in på stadsbiblioteket. Det är en av Malmös populäraste parker, som karaktäriseras av sina dammar och skogspartier.

Parken ritades mellan 1897 och 1900 av Edvard Glaesel och var en gång i tiden militärt övningsområde för Kronprinsens husarregemente.

Mitt i Slottsparken ligger Lördagsplanen. Under sommarmånderna kommer lokalbefolkningen hit på helgerna för att njuta av picknicks i parkens vackra natur. Passa på att besöka parken när det är varmt och gratis kulturevenemang anordnas, som konserter och föreställningar. Kolla in Malmös Sommarscens officiella hemsida för mer information om evenemang.

Ta dig tid att promenera runt parken och se de olika skulpturerna och arkitekturen som ger dig gott om fotomöjligheter. Högst upp på en 10 meter hög piedestal står Carl Milles staty Människan och Pegasus. Statyn skapades 1949 och symboliserar tankefrihet. I närheten står även statyn Liggende Pige av den danske skulptören Gerhard Henning. Missa inte Slottsmöllan, en väderkvarn i holländsk stil från 1851.

Arkitekturintresserade kommer att uppskatta Malmö stadsbiblioteks byggnader som står i skarp kontrast mot varandra. Den äldsta sektionen efterliknar ett slott, medan den nyaste delen, Ljusets kalender, har en glasfasad som reflekterar parkens skogspartier. Mellan dessa byggnader ligger en cylindrisk huvudentré.

I anslutning till biblioteket kan unga besökare leka på den spännande Sagolekplatsen. Lekplatsen inspirerades av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och har broar och rutschkanor, klätterträd, en förtrollad skog och ett utkikstorn. Lekplatsen är gratis och är upplyst om kvällen.

Slottsparken ligger väster om gamla staden, endast en kort promenad från Malmös huvudattraktioner. Tre broar korsar den kanal som går utmed parkens nordöstra kant. Broarna kopplar samman parken med Kungsparken och Malmöhus slott. Under sommarmånaderna går en spårvagn mellan Malmö stadsbibliotek och Malmöhus slott.

Slottsparken är öppen dygnet runt, året runt. Det är gratis att gå in.


Se mer av Malmö (med närområde)


Hotell i närheten

De 10 populäraste hotellen närmast Slottsparken


De mest bokade hotellen

De mest populära hotellen nära Slottsparken

Visa alla hotell i närheten av Slottsparken