Need Some Inspiration?

Select a Theme
All Inclusive
Grekland

Intro

All inclusive till Grekland och Medelhavet

Om du väljer att boka din all inclusive-resa till Grekland har du goda möjligheter att själv anpassa din resa precis som du vill ha den. Bo på fastlandet nära städerna Aten och Thessaloniki eller välj ett paradis i Greklands övärld: Kreta, Rhodos, Kos, Skopelos eller Korfu till exempel. Det finns omkring 90 bebodda öar i Grekland så här finns verkligen något för alla smaker. För den som är intresserad av historia lär landet snabbt bli en favorit –Grekland har fler arkeologiska museer än något annat land i världen. Många hotell erbjuder sportmöjligheter och spa samt barnvakt om du riktigt vill skämma bort dig själv. Dessutom finns ofta familjevänliga bekvämligheter som barnpool och barnklubb. Prisnivån här är attraktiv om du söker billiga resor till Grekland all inclusive.

continued

Att bo på ett all inclusive-hotell är populärt av flera skäl. Att ha allting betalt i förväg gör att man kan planera sina utgifter bättre, och det är skönt att inte behöva ha kontanter med sig hela tiden. Det är så enkelt att utnyttja alla funktioner utan att tänka på pengar. Barnen kan exempelvis hämta glass på egen hand, och tonåringar som brukar ha god aptit behöver man inte bekymra sig för – i alla fall inte när det gäller näringsintaget. De kan själva hämta ett mellanmål eller en hel måltidnär de behöver. Olika hotell erbjuder olika typer av all inclusive-paket, så se till att ta reda på vad som ingår innan du bokar din resa, som exempelvis vin eller öl till maten. Måltider som ingår i priset serveras ofta som en buffé, men många all inclusive-hotell erbjuder även à la carte-alternativ om man vill variera sig lite grann.

Top things to Do

Grekland all inclusive – vilken ö blir din favorit?

Kreta

Den största och populäraste ön är Kreta och här finns det något som passar för de flesta. De stora turistorterna ligger främst på nordkusten kring städerna Chania och Heraklion medan resten av ön är relativt orörd. Mycket handlar förstås om sol och bad på Kreta, men det finns också mycket att se. Strax utanför huvudstaden Heraklion ligger palatset Knossos från 1300-talet f.Kr. med fantastiska fresker.

Santorini

Vill du ha en riktigt romantisk resa kanske ögruppen Santorini kan passa. Med sina vita byar, vackra vyer och förtrollande solnedgångar är den en av Greklands mest bildsköna platser. Hit kommer man främst för att uppleva själva ön och landskapet. Besök även utgrävningen av bronsåldersstaden Akrotiri som likt Pompeji bevarats i vulkanisk aska.

Rhodos

Det sägs att ön var guden Helios favoritö och många turister verkar hålla med. Här finns långgrunda, barnvänliga stränder och flera all inclusive-hotell ligger direkt invid vattnet. De bästa stränderna ligger på östsidan(läsidan), medan västkusten är vildare och mindre exploaterad. Missa inte att besöka den gamla stadsdelen i Rhodos stad som finns med på Unescos världsarvslista, där du kan strosa längs de smala, medeltida gränderna, shoppa och besöka det medeltida palatset. Besök även Lindos med vita 1700-talshus, kullerstensgatoroch en fantastisk utsikt.

Kos

Om du föredrar lite högre tempo kanske Kos passar dig. Kos är känt som en av de bästa partyöarna i Grekland. De flesta barerna ligger i staden Kos längs gatorna Nafklirou och Diakons. Den främsta turistmagneten är dock stränderna, och de finaste ligger på den sydvästra delen av ön. En av de populäraste är Paradise Beach, en lång vacker sandstrand där det dessutom finns en naturlig bubbelpool. Missa inte heller Therma beach med varma källor. På Kos kan du dessutom äta riktigt god mat och det lokala köket har starka turkiska influenser.

Skopelos

Om du vill ha en lite lugnare ö kanske Skopelos kan passa. De flesta turisterna här är greker från fastlandet och ön har en charmig och lite gammaldags karaktär. Här finns fantastiska stränder och vatten som är mer kristallklart än någon annanstans i Grekland. Dessutom har ön en vacker grön natur med fina vandringsleder. Huvudorten Skopelos stad ligger i en rundad bukt och sträcker sig upp längs branten så att den ser ut som en enorm amfiteater.

All inclusive-resor till Grekland – fastlandet

Om du vill se Grekland bortom de stora turistströmmarna gör du rätt i att välja en ort på fastlandet. Prova till exempel Kalamata där du får en härlig blandning av strandliv och storstadskänsla, drygt 20 mil sydväst om Aten. Kalamata har mycket att erbjuda för såväl den historieintresserade som för den mattokige. Strosa runt i den historiska stadskärnan och besök marinan med många traditionella fiskrestauranger. Missa inte heller att smaka de kända mörka oliverna som har fått namn efter regionen. Om du vill kombinera stranden med en liten större stad,kandu bege dig till regionen Makedonien som har flera fina all inclusive-hotell vid stranden, på bilavstånd från Thessaloniki, Greklands näst största stad. Det är en livlig stad med bysantinska kyrkor, romerska och muslimska byggnader och modern arkitektur.

Did you know that?

Visste du att …

… ABBA-musikalfilmen Mamma Mia spelades in på Skopelos? I filmen har Sophie bjudit in de tre män hon tror kan vara hennes far – Bill, Harry och Sam – allt utan hennes mamma Donnas vetskap.

… det sägs att Santorini kan ha varit förebilden för Atlantis, den beryktade staden som sjönk ner i havet?

… olivolja är nyttigt för hjärtat? Flera studier visar detta, exempelvis försök vid University of Illinois ledda av E. Douglas Lewandowski. Även om hjärtat redan är sjukt visar försök att olivolja förbättrar dess funktion.Vid Columbia University har studier visat att olivolja i kombination med annan medelhavsdiet bromsar hjärnans åldrande och minskning i volym. Över 800 000 hektar används för olivodling i Grekland, en yta jämförbar med landskapet Södermanland.

… många av de allra vackraste fotona från Grekland är tagna på Santorini? Just sådana motiv som betraktas som typiskt grekiska finner man här.

… Korinthkanalen sammanbinder Joniska havet med Egeiska havet? Kanalen är över 6 km lång och skär av det smala Korintiska näset mellan halvön Peloponnesos och fastlandet. När kanalen öppnades innebar den en betydande genväg (320 km) för fartyg på väg mellan västra Grekland och Pireus. Kanalen är djupt nedskuren i berget och uppe på kanten kan man få vyer som är något utöver det vanliga. Den är 21 m bred och högsta punkt för sidorna är 87 m över havsytan. Bygget påbörjades av kejsar Nero 67 före vår tideräkning men avstannade och färdigställdes inte förrän 1893.

The local perspective

Gör som lokalbefolkningen

Om du är i Aten kan du bege dig till gågatan Ermou där du hittar kläder, skor och accessoarer. Besök även marknaden Monastiraki som varje söndag förvandlas till en loppmarknad med allt mellan himmel och jord, inklusive lokalt hantverk. Fortsätt sedan vidare till marknaden Varvakeios Agora med frukt, kött, fisk och grönsaker. Här finns mängder med oliver (provsmaka gärna!), ostar och kryddor. Något du inte får missa är den lokala kylda kaffedrycken frappé som serveras med eller utan socker och mjölk. Prova Black Duck Garden som ligger i en trädgård i Atens stadsmuseum och är som en oas där du kan fly undan det hektiska stadslivet. Besök sedan Vrettos på Kydathinaion 14 där du kan smaka årgångsouzo i Atens äldsta destilleri. Många restauranger hittar du i områdena Kolonaki och Plaka. Besök till exempel Psarras som serverar gedigen grekisk mat på den romantiska uteserveringen. Dessutom spelas livemusik här varje dag, förutom på tisdagar. Bokning rekommenderas. Om du vill ta en drink kan du gå till Briki på Dorylaiou. Stämningen är livlig men vänlig och här finns många stammisar. Avsluta med ett besök på utomhusbion Thishio på Apostolou Pavlou 7 i Thission. Här kan du se en film med ett upplyst Akropolis i bakgrunden. Programmet hittar du på biografens webbplats.

Ute på öarna och i de mindre samhällena i Grekland kan man delta i det lokala livet på tavernor, marknader, torg och kaféer. En av dagens eller veckans höjdpunkter är när ”båten kommer” precis som på Saltkråkan. Då fylls kajerna med passagerare, mötande, fordon, post och gods. Ta reda på när fiskarna brukar komma in med sina fångster, då brukar det vara intressant att vara med. Under oktober och november är det skördetid för oliver och då är det folk i rörelse och festligheter i byarna. Om du ger dig ut på vandring på landet kan du träffa på herdar som vallar får och getter. På ön Kreta rekommenderas staden Chania med sin gamla stadsdel och spännande marknader. I Thessaloniki kan du träffa lokalbefolkningen längs hamnpromenadens barer och caféer. Allra populärast hos lokalbefolkningen är dock gatorna Sigrou och Valaoritou som är så fyllda med uteserveringar att det knappt går att gå på gatorna.