Need Some Inspiration?

Select a Theme
Sista Minuten
Grekland

Intro

Sista minuten till Grekland - njut av en all inclusive

Grekland är klassiskt, både som resmål och i ordets egentliga bemärkelse – kan man hitta ett semesterparadis med en stoltare historia? Vid Medelhavets stränder kan du njuta såväl av strandhäng och en ouzo i solnedgången, som byggnader efter det minoiska Kreta eller antikens glansdagar. Inte konstigt att vi alla vill vara greker då och då! På senare år har det blivit allt populärare att semestra all inclusive i Grekland. Som namnet antyder är det här en vistelse där ”allt ingår” – boende, mat, dryck, underhållning, o.s.v. En all inclusive-resa till Grekland är perfekt för den som verkligen vill ha semester och kunna koppla av helt, med full koll på reskassan. 

continued

Generellt sett kan all inclusive vara en väldigt prisvärd lösning; ett boende där allt ingår behöver inte kosta så mycket. Vad som omfattas av begreppet all inclusive kan variera från hotell till hotell, men maten är alltid med. Därmed kan en all inclusive-semester vara ett sätt att lyxa till det utan att behöva tänka på vad det kostar. Särskilt sant är detta om man lyckas hitta en billig sista minuten-resa till Grekland med all inclusive. Det är en bra lösning för den som är lite flexibel med när och vart resan ska gå. Ur resenärens synvinkel kan det bli mycket billigare, men i gengäld kan man inte själv välja exakt vart man vill resa eller vilket hotell man vill bo på.När det gäller sista minuten till Grekland med all inclusive-boende är det nog ändå ett ganska säkert kort, i och med att Grekland är ett så väletablerat resmål.

Top things to Do

Det bästa med all inclusive i Grekland- allt du kan se och göra under vistelsen

En av hemligheterna bakom Greklands popularitet är att det finns något för alla här. Den som vill känna historiens vingslag har mycket att välja på, men utbudet är lika stort om du vill sola och bada, festa till inpå småtimmarna, uppleva vacker natur eller strosa runt på tu man hand i pittoreska, romantiska miljöer. Här finns smultronställen föralla åldrar.

Många av de absolut mest kända sevärdheterna i Grekland är kopplade till antiken eller andra historiska epoker. I Aten är det omöjligt att missa Akropolisklippan som tornar upp sig 150 meter över staden. Här uppe ligger ett stort antal fascinerande ruiner, såsom Parthenontemplet från 400-talet f.Kr., som imponerar ur både historisk och arkitektonisk synvinkel. På Akropolisklippan finns också Dionysosteatern, en av världens äldsta amfiteatrar. Här spelades de klassiska grekiska dramerna upp, när man inte höll fest till Dionysos ära.

En annan plats av stort historiskt intresse är Knossos på ön Kreta. Denna arkeologiska fyndort är särskilt berömd för sitt palats. Knossos är samtida med pyramiderna i Egypten och minst lika mystiskt och fantasieggande. Vad sägs om spår efter en unik, antik civilisation och gamla inskriptioner som ingen forskare hittills lyckats tyda? Kreta är väletablerat som resmål, och här finns en rad olika orter och boendemöjligheter att välja mellan. Ett all inclusive-alternativ på rimligt avstånd från Knossos är CHC Athina Palace Hotel & Bungalows. Hotellet med två restauranger, pool och ett flertal barer/lounger ligger invid kusten med utsikt över havet . Ett annat hotell i området som erbjuder all inclusive är Agapi Beach Hotel, som har en privat sandstrand där du bl.a. kan åka vattenskidor.

Men Grekland är som sagt inte bara historia. För den som söker sol och bad har sydvästra Peloponnesos mycket att upptäcka. Området sägs ha Greklands bästa klimat, och kallas ”grekiska solkusten” av somliga. Fina stränder finns också i regionen Makedonien, och på öar som Milos, Kreta och Rhodos.

Den som vill festa kan få sitt lystmäte på klassiska partyön Kos eller trendiga Mykonos, där Paradise Beach är ett måste. All inclusive-lösningar på Kos erbjuder exempelvis Caravia Beach Hotel & Bungalows med direkt tillgång till en snorklingsvänlig strand, och flera andra fina stränder inom rimligt avstånd. Som gäst kan du njuta av bekvämligheter som privat trädgård och lyxiga badkar på rummet.

I den romantiskakategorin måste undersköna ögruppen Santorini nämnas. Det vackra landskapet och de vitkalkade husen med kornblå detaljer kan förföra vem som helst. Santorini lär ha en av världens vackraste solnedgångar – inte undra på att detta är en populär destination för bröllopsresor!

För barn kan all inclusive i Grekland bli en drömsemester, med bad hela dagarna i poolen, egenbeställd glass och läsk och lekträffar med andra barn. Du som vuxen slipper ha med dig plånboken när du sätter dig till bords, krångla med pengar vid poolen eller gömma kontokortet under handduken när du badar. Är du hungrig eller törstig efter doppet är det bara att gå och hämta det du vill ha.

Did you know that?

Visste du det här om Grekland?

Halvön Peloponnesos, som utgör södra delen av det grekiska fastlandet, har också många antika lämningar, såsom helgedomen Olympia. Olympia var under antiken en gemensam religiös samlingsort för alla greker och skådeplats för de ursprungliga olympiska spelen.

Den kända fetaosten är oerhört populär hos grekerna. Osten, som är en blandning av getmjölk och fårmjölk (ibland även komjölk), utgör hela 70% av Greklands totala ostkonsumtion.

En gest du bör undvika är att hålla upp fingrarna och rikta handflatorna mot någon annan. Gesten som kallas moutza är en förolämpningsgest med gammalt ursprung som används av arga greker mot den person som orsakat deras ilska.

Grekland har genom historien varit landet för en rad kända filosofer, matematiker och andra lärda. Bland giganterna inom filosofi finns grekerna Aritsoteles, Plato och Sokrates. Pythagoras var även han filosof, men många känner nog mer igen honom från matematiken, tack vare Pythagoras sats som används för att beskriva sidorna och arean på en rätvinklig triangel. En annan grek som många kommit i kontakt med är Homeros, förmodad författare till de tidiga verken Odysséen och Illiaden.

Grekisk musik har spår ända tillbaka till 7 000-4 000 år f.Kr., vilket är åldern på de instrument som hittats. Lyran har historiskt sett varit ett viktigt instrument, då det inom mytologin sades att guden Apollo besegrade en satyr i en tävling med en lyra, och unga greker i skolan under 500- och 600-talen f.Kr. fick lära sig att spela instrumentet. Bland musiker från Grekland som föddes närmare vår tid kan nämnas legendariska operasångerskan Maria Callas, som föddes i New York av grekiska föräldrar. En annan musikalisk grek är kompositören Vangelis, som egentligen heter Evánghelos Odysséas Papathanassíou, och bland annat gjordefilmmusiken till Triumfens ögonblick och Blade Runner.

The local perspective

Vart reser grekerna?

Bara för att du bor all inclusive i Grekland innebär det ju inte att du måste stanna på hotellområdet bara för att mat eller underhållning ingår i priset. Är man nyfiken på omgivningarna är det bara att bege sig ut på utflykt – vissa all inclusive-anläggningar fixar till och med ett lunchpaket att ta med sig.

När grekerna själva är lediga åker de gärna till Halkidiki i regionen Makedonien. Det är en halvö som sträcker sig ut i Egeiska havet med tre avlånga, fingerlika landtungor. Vart och ett av halvöns tre ”fingrar” har sin egen karaktär.

Längst västerut ligger Kassandra. Det är det av Halkidikis tre fingrar som ligger närmast storstaden Thessaloniki och som är mest välbesökt av turister. Många greker har semesterhus här, och kommer hit och njuter av bad och vacker natur när de är lediga. På östra sidan av Kassandra ligger flera turistorter, och här finns allt man kan vänta sig av ett sol och bad-paradis, även all inclusive-hotell.

Halkidikis mellersta finger, Sithonia, har en helt annan karaktär. Där Kassandra är bekvämt, badvänligt och turisttätt är Sithonia mindre exploaterat och bjuder på en vildare och mer äventyrlig miljö. Det passar naturälskare och campingentusiaster. Många greker kör ned hit från Thessaloniki över helgen för att utforska halvön på egen hand, grilla på stranden och sova i tält eller i den egna bilen.

Halkidikis tredje finger, Athos, är något så exotiskt som ett autonomt område med 20 ortodoxa kloster som uteslutligen bebos av munkar. Det krävs särskilt tillstånd för att få besöka Athos, och kvinnor får, med ett fåtal undantag, inte besöka halvön alls. En lösning på detta problem är att ta en båttur runt Athos och se några av klostren på halvöns kust från havet.