Need Some Inspiration?

Select a Theme
Sista Minuten
Kanarieöarna

Intro

Res på en lyxig sista minuten till Kanarieöarna

”Finns det svenskt kaffe på hotellet?”. Tja, det kan faktiskt mycket väl hända att det gör det. Det är så många svenskar och andra nordeuropéer som åker till Kanarieöarna att den som vill umgås med landsmän kan göra det utan problem. Vill du istället uppleva genuin kanarisk kultur så långt från det svenska som möjligt, kan du göra det med. Det är bara att bege sig upp i bergen och stanna till vid någon avlägsen liten by och beundra utsikten. All inclusive-hotell finns det i många orter på flera av öarna. Kanske vill du helst koppla av totalt, och njuta av fördelarna med all inclusive, av att ha allt betalt i förväg och bara kunna njuta av mat, dryck, sol och bad utan att snegla på reskassan? Sådana alternativ finns. Eller så kanske du tänker dig ett all inclusive-boende där maten är ordnad, men med närhet till andra aktiviteter, såsom naturupplevelser, shopping eller nattliv? Det kan Kanarieöarna också erbjuda! 

continued

När du letar sista minuten-resor gäller det att ha lite koll på vart du skulle kunna tänka dig att åka, och när. Om du redan på förhand har en aning om vilka orter som erbjuder just det du är intresserad av, har det skönaste klimatet eller de bästa all inclusive-hotellen kan du slå till snabbare när drömerbjudandet plötsligt dyker upp. Du kan även välja att uppleva Kanarieöarna som de bofasta själva gör. Precis som turisterna uppskattar kanarierna vackra stränder – men då är det sällan Maspalomas eller Playa del Inglés som gäller. Nej, kanarierna har sina egna dolda guldkorn till stränder, gärna i små byar eller lite svårtillgängligt bland bergen. I undantagsfall har turister och lokalinvånare samma favoriter, som lyxiga Amadores med vit sand från Karibien och Las Canteras, ”stadsstranden” i Las Palmas. Kanarieöarna har enormt mycket att erbjuda, både när det gäller sevärdheter och saker att upptäcka och när det gäller utbudet av all inclusive-hotell. Det är bara att börja bevaka sista minuten-erbjudandena och slå till när ett riktigt bra pris dyker upp. Du lär knappast bli besviken!

Top things to Do

Att se och göra på Kanarieöarna

Kanarieöarna har många ansikten! Ögruppen består av Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera, El Hierro samt ett antal småöar. Generellt kan man säga att de större och mer kända öarna har en mycket väl utvecklad turismsektor, vilket innebär att chanserna att hitta en sista minuten-resa med all inclusive-boende på Kanarieöarna bör vara goda. Du kan dessutom förflytta dig mellan de olika öarna, om du skulle känna för en längre utflykt.

Sol och bad

Söker du sol, strandliv och klassisk charterturism har badorterna i Maspalomas-området på Gran Canaria mycket att erbjuda. Klimatet här på södra Gran Canaria är perfekt för en avslappnande all inclusive-semester med poolhäng och turer till stranden. Här ligger orterna Bahia Feliz, San Agustín, Maspalomas, Meloneras och Playa del Inglés på rad. Den sistnämnda lockar allra flest turister, något som delvis beror den fantastiska, långa sandstranden. Utbudet av all inclusive-hotell är också stort.

Även på Teneriffa finns mycket att hämta för sol- och badsugna all inclusive-turister. De flesta hotell ligger även här på södra delen av ön, i orterna Playa de las Américas och Los Cristianos. Orterna har efter hand vuxit samman, och dessutom är avstånden även till närliggande mindre badorter så små att det går att förflytta sig till fots mellan dem. Det innebär att det kanske inte är hela världen om du inte hittar ett hotell i just din favoritort – en flexibilitet som passar sista minuten-resenären som hand i handske.

På Lanzarote är den ledande turistorten Puerto del Carmen. Satsa på den om du är ute efter en klassisk semesterupplevelse med all inclusive på denna nordöstliga Kanarieö.

När det gäller svindlande vackra stränder skämmer Kanarieöarna bort sina besökare. Några exempel är El Bollullo på Teneriffa, med klippformationer och mörk, nästan svart sand och mer välkända Maspalomas strand på Gran Canaria, berömd för sina ökenlika sanddyner. Det finns många, många fler att upptäcka!

Utöver hotellpooler och havsbad finns det också flera äventyrsbad på Kanarieöarna. Särskilt barnen kan roa sig kungligt på exempelvis Lago Taurito eller Aqualand Maspalomas på Gran Canaria. Siam Park på Teneriffa erbjuder bl.a. världens längsta konstgjorda flod och enorma vattenrutschkanor.

Naturupplevelser

Kanarieöarna har uppkommit genom vulkanutbrott, något som bidragit till en mycket särpräglad natur. Öarnas speciella läge gör dessutom att klimatet varierar mycket, både mellan öarna och mellan olika delar av samma ö. Det innebär att det finns många härliga vyer att uppleva här.

I en klass för sig är vulkanen Teide på Teneriffa. Den är världens tredje största vulkan, och mäter 3 718 meter över havet. Du tar dig upp hit antingen till fots (dryga milen i ständig uppförsbacke) eller med linbana. Färden går genom ett underligt månlandskap, och utsikten från vulkanens topp är vidunderlig. Teide omges av en nationalpark med flera växt- och djurarter som är specifikt anpassade till miljön här.

I övrigt finns det många fina vandringsleder på Kanarieöarna. Den lilla Kanarieön La Palma besöks nästan endast för de natursköna vandringarnas skull. Här kan du t.ex. gå Ruta de los Volcanes (Vulkanleden), och uppleva både vulkanlandskap och vackrabokskogar. En fin upplevelse kan du också få i det inre av Gran Canaria, där du kan vandra på leder som en gång trampats upp och använts av öns urbefolkning. Du rör dig genom ett dramatiskt vulkanlandskap med pinjeskogar, ovanför grönskande dalar. Ett populärt vandringsmål är landmärket Roque Nublo mitt på Gran Canaria. Härifrån har du en fantastisk utsikt över ön, och ibland går det att se över till Teide på Teneriffa.

Kanarieöarnas natur är varierad, och här finns sammanlagt fyra nationalparker. Det finns alltså mycket mer att upptäcka för den som söker unika naturupplevelser.

Goda nyheter för den som har hittat det perfekta all inclusive-hotellet på en ö, men vill uppleva naturen på en annan: du förflyttar dig lätt t.ex. från Gran Canaria till Teneriffa med färja.

Shopping

Kanarieöarna har lägre moms än resten av Spanien, vilket naturligtvis är intressant för shoppingsugna. Generellt sett kan du ofta hitta lite lägre priser än i Sverige.

Bäst för shoppingintresserade kan nog Las Palmas, Gran Canarias huvudstad, sägas vara. Det finns tre stora shoppingcenter/shoppingområden i staden: Las Arenas, La Ballena och Avenida José Mesa y López, där du hittar stora varuhus som El Corte Inglés. I den gamla stadsdelen Triana hittar du mindre mode- och designbutiker, och andra affärer av olika slag: från märkesoutlets till traditionella tobakshandlar.

Playa del Inglés på Gran Canaria saknar egentligt centrum och är istället uppbyggt kring 11 shoppingcenter. Det går att hitta nästan vad som helst här, och det är ofta öppet till sent på kvällarna. Det största shoppingcentret heter Cita, de mest kända är Yumbo och Kasbah. Särskilt Yumbo är dock mer inriktat på kaféer, barer och nattklubbar (många med HBTQ-profil) än regelrätt shopping.

Did you know that?

Fest och nattliv

Las Palmas på Gran Canaria har ett hett nattliv. I den gamla stadsdelen Vegueta festar man på spanskt vis, d.v.s. sent. Gågatan Calle Mendizábal har många restauranger och barer. Plaza de España i stadsdelen Mesa y Lopéz och marinan Muelle Deportivo är också heta tips.

På Teneriffa har huvudstaden Santa Cruz ett lite mer sofistikerat nattliv (särskilt området La Noria), medan Playa de las Americas är vildare och mer turistinriktat.

Playa del Inglés har också bra tryck i nattlivet. Här festar människor från många delar av världen tillsammans, och stämningen påminner om turistorterna kring Medelhavet. Här finns också många HBTQ-hak, särskilt i shoppingcentret Yumbo, som byter skepnad när solen går ned, och klubbar och barer slår upp dörrarna.

Den som gillar fest och hög stämning uppskattar garanterat också karnivalfirandet på Kanarieöarna. Det går av stapeln i februari/mars varje år, och ser olika ut på de olika öarna. Överallt hålls parader och karnevalståg, blandat med udda lokala traditioner och framträdanden. Om du skulle hitta din sista minuten-semester med all inclusive under den här perioden är det ett absolut måste att kolla upp vad som händer på just ”din” ö!

Find things you can do in Kanarieöarna

The local perspective

Visste du att …?

Det finns pyramider på Kanarieöarna. I Güímar på Teneriffa upptäcktes 1991 en rad underliga stenhögar. Den norske marinbiologen och upptäcksresanden Thor Heyerdahl började intressera sig för fyndet, eftersom det var intressant för hans teorier om Kanarieöarna som en viktig mellanstation för resor till Amerika. Han trodde att människor redan i en avlägsen forntid hade rest över Atlanten från Medelhavsområdet. När Heyerdahl undersökte pyramiderna i Güímar upptäckte han att de var placerade på ett särskilt sätt i förhållande till solen, bl.a. så att man kunde se solen gå ned bakom två olika berg efter varandra från toppen av en av pyramiderna. Vid en arkeologisk undersökning visade det sig dock att pyramiderna har kommit till någon gång efter 1800. I jorden under dem fanns nämligen spår efter importerade keramikskärvor som inte fanns här tidigare än så. Pyramidernas mystik finns dock kvar; ingen vet varför de byggts eller vad de har använts till.