Need Some Inspiration?

Select a Theme
All Inclusive
Kap Verde

Intro

All inclusive på Kap Verde

Om du plötsligt skulle få tillfälle att ta semester och letar efter sista minuten-resor kan ögruppen Kap Verde vara något för dig. Kap Verde ligger 570 km från Senegals kust, och är en ögrupp som består av nio bebodda öar och en mängd obebodda öar. På grund av deras belägenhet är det alltid milt och skönt på öarna, och havet blir aldrig kallare än 23 ⁰C. De största och mest befolkade öarna är Sal och Boa Vista, och de har även det största utbudet av all inclusive-hotell, så om du bokar en sista minuten-resa är det troligt att du hamnar på en av dessa öar som har vita, långsträckta stränder, lugna vatten och en avslappnad kultur. Fördelen med att boka en resa i sista minuten och bo på ett all inclusive-hotell är att du inte behöver bekymra dig om att planera så mycket – allt du behöver tänka på är att njuta av din semester!

continued

Kap Verde är ett utmärkt resmål både för den som är ute efter sol, bad, god mat och läckra drinkar och så lite aktivitet som möjligt och den som vill ha intressanta aktiviteter och utflykter på dessa helt unika öar. Öarnas all inclusive-hotell kan arrangera en lång rad olika aktiviteter, både på plats och utanför hotellet – öarnas bekväma storlek gör att du enkelt kan åka på upptäcktsfärd på morgonen och tillbringa eftermiddagen med att hänga vid poolen eller ligga på stranden. De flesta hotell ligger precis vid stränderna, så om du känner för ett havsbad i Kap Verdes lugna, ljumma vatten är det bara att plumsa i. Öarna Sal och Boa Vista har kilometer efter kilometer av vitskimrande sandstränder, så risken för att det ska bli trängsel på stranden existerar helt enkelt inte.

Top things to Do

Gott om aktiviteter på en all inclusive på Kap Verde-öarna

De flesta all inclusive-hotell erbjuder underhållning med musik, shower och diverse aktiviteter, så du kommer aldrig att ha en tråkig minut! Om du trots det skulle få för dig att lämna ditt hotell anordnar många hotell utflykter. Här tipsar vi om några olika utflykter som du kan göra på de olika öarna.

Santiago

Santiago är den största och bergigaste ön och här ligger huvudstaden Praiha. En populär utflykt är att åka till Cidade Velhaoch beundra de världsarvsskyddade husen. Namnet Cidade Velha betyder ”Gammal stad”. Detta den första europeiska koloniala stad som byggdes i tropikerna – portugiserna grundade den på slutet av 1400-talet, och mycket av den ursprungliga arkitekturen finns kvar.

Sal

Salär en relativt platt ö med många långa sandstränder. Här ligger byn Palmeria, som har öns huvudsakliga fiskehamn. Många båtturer utgår härifrån. Byn är mycket pittoresk med sina färgglada hus. Har du lust att shoppa souvenirer eller traditionellt hantverk från Kap Verde kan du besöka byns lokala marknad, där du kan hitta till exempel vävda korgar och keramik till ett bra pris (försök definitivt att pruta!). De flesta byar och städer har sina egna marknader, så oavsett vilken ö du tillbringar din all inclusive-semester på kan du alltid hitta en lokal marknad.

På östkusten finns en liten vik där unga citronhajar simmar runt tills de blir vuxna och vågar ge sig ut på det stora havet. Man kan stå på klipporna ovanför viken och titta på dem. Om man känner sig riktigt modig kan man ge sig ned i vattnet och simma tillsammans med hajarna. Det går turer hit, fråga personalen på ditt all inclusive-hotell och fundera på om hajskådning är något för dig!

Inte långt från ”hajviken” ligger saltfälten i vulkankratern Pedro de Lumas. Här kan du guppa runt i det salta vattnet, som har nästan lika hög salthalt som Döda havet. Ett tips är att vänta med att duscha tills du kommer tillbaka till hotellet – det har definitivt trevligare och mer pålitliga duschar än de som finns vid saltfälten!

Ett måste om du bor på ön Sal under din all inclusive på Kap Verde-öarna är ett besök till Det blå ögat, en undervattenslagun, omgiven av svarta klippor. Ljusskiftningar gör att lagunens botten ser ut som ett jättelikt blått öga när man tittar ner i den. Se till att åka dit på morgonen, eftersom eftermiddagssolen inte når ända ner i lagunen. Man kan dyka i och följa unervattenspassager ända till havet, fast bara tillsammans med en erfaren guide. Många all inclusive-hotell erbjuder guidade turer till denna sevärdhet.

Did you know that?

Visste du att…

… det på den vulkaniska ön Fogo fanns två byar belägna inuti en vulkankrater? Ungefär 1 000 personer bodde i de två byarna, Portela och Bangaeira, inuti vulkanen Pico do Fogos krater. Många av husen här var byggda av lavastenar, och i Bangeira använde man lava för att lägga gatorna.Pico do Fogo är även Kap Verdes högsta punkt och kratern är ca 67 kvadratkilometer stor. Olika grödor trivs i den vulkaniska jorden, bland annat kaffe och druvor. Vinproduktionen startades när den excentriske franske greven Montrond stannade till på öarna år 1870. Han var på väg till Brasilien men förälskade sig i ön och stannade. Med sig hade han viner från Frankrike och efter ett tag bestämde han sig för att börja producera sitt eget vin på ön. Greven var även biologiskt produktiv. Många av invånarna i dessa byar skiljer sig från resten av lokalbefolkningen genom sitt blonda hår, ljusa hy och blå ögon – något många har ärvt från greven.Pico do Fogo är en aktiv vulkan som bestämde sig för att ha sitt senaste utbrott i november 2014. Det tog 77 dagar för vulkanen att lugna ner sig. Båda byarna och en hel del av vingårdarna förstördes. Befolkningen evakuerades, ingen skadades och de tuffa byborna har nu börjat bygga upp sina byar igen.​

… det vardagliga språket som talas på Kap Verde heter crioulo (benämning enligt NE) och att portugisiska är det officiella språket? I landet talar man alltså crioulo men skriver på portugisiska. Crioulo är ett kreolspråk som är en blandning av portugisiska och en del afrikanska språk, och det finns flera dialekter.​

… den svenska fotbollsspelaren Henrik ”Henke” Larssons pappa kommer från Kap Verde? Dessutom slog Kap Verdes landslag i fotboll Portugal med 2–0 i en träningslandskamp i mars 2015, något som betecknas som en skräll.

The local perspective

Gör som lokalborna – sväng på rumpan till Kap Verde-musik

Om du är sugen på att uppleva Kap Verdes egen musik och lokala danser kan du ge dig ut en kväll i Santa Mariapå ön Sal. Du kan vandra runt den lilla stadens gator och insupa gatulivet och njuta av den typiskt avslappnade och lugna takten av livet på Kap Verde, eller så kan du bege dig till Funana Casa da Cultura. På denna restaurang, som ligger precis vid stranden, har man underhållning varje kväll. Lokala musiker och dansuppvisningar ger dig en inblick i Kap Verdes alldeles egna musik- och danskultur. Funana Casa de Cultura är också fyllt av många intressanta kuriosaföremål och antikviteter från Kap Verdes förflutna. På söndagarna flockas lokalbefolkningen till denna restaurang och stranden precis utanför.

Ett annat tips för att uppleva nattlivet på Sal är Pirate Club, en trevlig bar med en blandning av turister och lokalbefolkning, eller så kan du testa Morabeza Bar, med afrikansk musik och dansshower varje natt.

På ön São Vicente anordnas flest festivaler, även om det också finns på de andra öarna. Det kan vara både strandmusikfestivaler, karnevaler och andra musikfestivaler. Kap Verdes traditionella musik kallas morna och är stillsamma, känslofyllda sånger besläktade med den argentinska tangon och den portugisiska fadon,ackompanjerade av gitarr eller fiol. Kap Verdes absolut mest kända sångerska är Cesaria Evora, född på São Vicente, som sjunger traditionella sånger och har sålt hundratusentals skivor och även vunnit en Grammy.

Har du tröttat ut dig med dans kan du se till att smaka på Kap Verdes nationalrätt som heter cachupa. Den tar lång tid att göra och innehåller allt möjligt, som till exempel majs, sötpotatis, banan, bönor, squash och någon typ av fisk eller kött (kyckling, korv, nötkött eller getkött). Resterna från grytan serveras ofta som frukost med stekt ägg och korv.