Need Some Inspiration?

Select a Theme
Sista Minuten
Kap Verde

Intro

Unna dig en sista minuten till Kap Verde

Om du plötsligt skulle få tillfälle att ta semester och letar efter sista minuten-resor kan ögruppen Kap Verde vara något för dig. Kap Verde ligger 570 km från Senegals kust, och är en ögrupp som består av nio bebodda öar och en mängd obebodda öar. På grund av dess belägenhet är det alltid milt och skönt på öarna, och havet blir aldrig kallare än 23 ºC. De största och mest befolkade öarna är Sal och Boa Vista, och de har det största utbudet av all inclusive-hotell, så om du bokar en sista minuten-resa är det troligt att du hamnar på en av dessa öar som har vita, långsträckta stränder, lugna vatten och avslappnade kultur.

continued

Lokalbefolkningen på Kap Verde-öarna är stolta över sitt ursprung, som blandar portugisisk och afrikansk kultur. Så även om du har bokat din resa i sista minuten och inte har haft tid att sätta dig in i precis vad Kap Verde-öarna har att erbjuda, behöver du bara slå dig ned på ett av de kaféer eller barer som är belägna längs med stränderna i byarna och börja prata – vänligheten och gästfriheten på Kap Verde är legendarisk och lokalbefolkningen har alltid tid att stanna och prata en stund. Om du inte pratar portugisiska går det oftast bra med engelska, blandat med lite franska, italienska och tyska, om du händelsevis skulle komma ihåg dina skoldagars språklektioner!

Top things to Do

Pool, hav eller aktivitet – det är bara att välja

När du bokar en resa i sista minuten kan det vara skönt att veta att du inte behöver bekymra dig för att planera allt i minsta detalj om du väljer ett all inclusive-hotell. Allt du behöver tänka på är att njuta av din semester, vare sig den består av sol, bad, god mat och läckra drinkar och så lite aktivitet som möjligt, eller intressanta aktiviteter och utflykter på dessa helt unika öar. Öarnas all inclusive-hotell kan arrangera en lång rad olika aktiviteter, både på plats och utanför hotellet – öarnas bekväma storlek gör att du enkelt kan åka på upptäcktsfärd på morgonen och tillbringa eftermiddagen med att hänga vid poolen eller ligga på stranden. De flesta hotell ligger precis vid stränderna, så om du känner för ett havsbad i Kap Verdes lugna, ljumma vatten är det bara att plumsa i. Öarna Sal och Boa Vista har kilometer efter kilometer av vitskimrande sandstränder, så risken för att det ska bli trängsel på stranden existerar helt enkelt inte.

Lär dig något nytt på Kap Verde

Kap Verde-öarnas lugna vatten och trevliga havstemperaturer gör dem till en idealisk plats att utöva vattensporter på. Här kan du vindsurfa, surfa, snorkla, segla, dyka, kitesurfa – i princip vilken aktivitet som helst som har att göra med vatten är tillgänglig. De flesta all inclusive-hotell erbjuder både lektioner för nybörjare och utrustning för de som vill ge sig ut själva. Du kan även boka en fisketur genom ditt hotell, och ge dig ut tillsammans med lokala fiskare för en dag på sjön. Vem vet, du kanske till och med fångar något!

Reven runt Kap Verde anses ingå i de tio viktigaste reven i världen och är fulla av allsköns undervattensliv, så om du gillar att snorkla är detta ett måste. Det är inte heller ovanligt att se delfiner då det finns tre olika sorters delfiner som lever i vattnen runt öarna året runt.

Spana efter havets giganter

Om du har tur och har bokat din sista minuten-resa mellan januari och mitten av maj ska du hålla ögonen öppna efter valar – de emigrerar från de nordliga haven för att tillbringa vintern runt Kap Verde. Håll utkik efter knölvalar och blåvalar! Mellan maj och oktober emigrerar dessutom en rad olika arter av sköldpaddor över Atlanten och kommer till Kap Verde för att para sig. En av de sköldpaddssorter som finns runt Kap Verde-öarna kallas Tartaruga Parda och kan väga upp till 800 kilo! Du kan fråga personalen på ditt hotell var dessa fascinerande djur håller till just när du är där – de rör sig ofta från ö till ö.

Spännande upplevelser på en unik ögrupp

Om du är sugen på att åka på utflykt och se lite mer av den ö du befinner dig på finns det flera unika alternativ. De populäraste ställena att besöka är ”Det blå ögat” – en lagun omgiven av höga svarta klippor på ön Sal, där lagunens botten ser ut som ett jättelikt blått öga när solen faller på den. Här kan du bada och dyka, och precis bredvid finns även en jättelik naturlig saltvattensbassäng som havet under århundraden har holkat ur.

Ett annat populärt utflyktsmål är saltfälten, också på Sal, i Pedra de Lume. Dessa saltfält har bassänger där du kan pröva på hur det känns att guppa runt som en kork – bassängerna har nästan samma salthalt som Döda havet och vi utmanar dig att försöka komma under ytan! Saltet som reflekteras i solen gör att landskapet skiftar i grönt, rosa och blått, och för att göra det ännu mer utomjordiskt befinner du dig faktiskt i en utdöd vulkankrater! Var dock försiktig och gnid dig inte i ögonen – saltet svider.

Did you know that?

Små öar med stora stjärnor

När vi talar om stjärnor menar vi inte bara en stjärnbeströdd himmel över denna lilla ögrupp, utan även kändisar. Visste du till exempel att Henrik Larsson, den välkände svenske fotbollsspelaren, stammar från Kap Verde? Hans pappa, Francisco Rocha, föddes på ön. Öarna har producerat många sportstjärnor, men väldigt få av dem har stannat på ön. På grund av fattigdom och bristen på arbete (särskilt innan turismen kom igång) har många Kap Verde-bor emigrerat, främst till USA och Portugal, men också till många andra länder i Europa.

Historiskt har ögruppen definitivt dragit till sig intresse från en massa kända namn. Christofer Columbus, Sir Francis Drake och Vasco da Gama har alla besökt ön under sina resor, och Charles Darwin studerade Kap Verdes unika flora och fauna år 1832. När de berömda flygpionjärerna Charles och Anne Lindbergh försökte flyga runt norra Atlanten år 1933 landade de i Praia, Kap Verdes huvudstad.

Under andra världskriget hade Winston Churchill planer på att invadera ögruppen, men ändrade sig i sista minuten – man kan ju undra hur det skulle ha kunnat ändra livet på öarna? Den italienske diktatorn Benito Mussolini köpte rättigheterna till att bygga en flygplats på Sal, eftersom han behövde tanka sitt plan när han flög mellan Europa och Sydamerika. Han byggde också en flygplats, men år 1945 köpte Portugal tillbaka den av honom.

The local perspective

Santa Maria eller Sal Rei, för en skymt av det ”riktiga” Kap Verde

Santa Maria, en av de större byarna på ön Sal, och den som ligger närmast de flesta turistresorterna, är fortfarande en sömnig liten plats där livet flyter på i typisk Kap Verde-takt. Om du har lust att lämna ditt all inclusive-hotell och uppleva lite lokal kultur är Santa Maria ett bra tips. Byn ligger (som de flesta orter på Kap Verde-öarna) precis vid stranden, och hamnen är definitivt den livligaste delen av byn. Här hittar du färgglada fiskebåtar, lokala marknader, hus målade i glada färger, och en del lokala barer och restauranger. Om du skulle befinna dig på grannön Boa Vista måste du besöka öns huvudstad Sal Rei för den lokala kolonianska arkitekturen, och även här hittar du en aktiv fiskehamn, restauranger, barer och lokala marknader.

Ta det bara lugnt – här finns ingen stress

Den vanligaste frasen du kommer att höra närhelst du vandrar runt på Kap Verde är ”no stress”. Om du inte redan känner dig tillräckligt avslappnad efter att ha skämts bort på ditt all inclusive-hotell, är det bara att ta ett djupt andetag, släppa ned axlarna och låta dig själv fascineras av denna ögrupps alldeles egnaoch unika kultur, med rötter både i Portugal och Afrika.

Ge dig ut på ett eget äventyr och se Kap Verdes ”gömda” sida

Om du verkligen vill komma bort från allt och befinner dig på Boa Vista rekommenderar vi att du ber ditt hotell att ordna transport till öns sydvästra sida, där du hittar den lilla byn Rabil. Där kan du hitta lokal keramik till bra priser, och där hittar du även den första bosättningen på Kap Verde-öarna, en by som heter Povoação Velha och som grundades för 500 år sedan. På vägen dit kan du stanna till i Estância de Baixo, en liten oas med dadelpalmer och kokosnötspalmer som ligger skyddad i en dal. På den södra sidan av Boa Vista hittar du även Praia de Santa Mónica, som anses vara den finaste stranden på Kap Verde-öarna. Här hittar du även en observationspunkt, Rocha Estância, som är 354 meter hög och varifrån du kan se öarna Maio och São Nicolau.