Need Some Inspiration?

Select a Theme
All Inclusive
Kroatien

Intro

All inclusive till Kroatien

Kroatien är ett semesterresmål som oftast förknippas med sol och bad och vars popularitet ökar hela tiden. Kroatien har dock mer att erbjuda, såsom en spännande äldre och nyare historia. Här finns spår från greker, romare och habsburgare samt minnen från andra världskriget. Landet utropade sin självständighet från Jugoslavien 1991 åtföljt av några år av väpnade konflikter, ochhar sedan dess utvecklats till ett modernt EU-land. Kroatien är ett resmål som erbjuder pittoreska hamnstäder, vackra stränder, häpnadsväckande nationalparker och ett fascinerande kulturarv. Det geografiska läget är också fördelaktigt nära Italien, Centraleuropa och Medelhavet. För resande från Norden innebär ett besök i Kroatien en av de kortare sträckorna till Medelhavet. Det känns också nära till landets befolkning som ofta talar både engelska, tyska och italienska.

continued

Tack vare det behagliga klimatet och läget vid Adriatiska havet är det också perfekt att resa till Kroatien all inclusive. All inclusive har blivit ett allt mer populärt alternativ eftersom det ger möjlighet att på förhand få veta vad resan verkligen kostar. På ett all-inclusive-hotell i Kroatien förenas skön avkoppling med möjligheter till utflykter och turistande närhelst man vill. Den kroatiska kusten är enastående vacker och berömd för sina många öar, skyddade vikar, klippor och stränder. För sol- och badentusiasten är dock vattnets karaktär det mest unika med Kroatien. Vattnet är så klart att siktdjupet blir stort och förstärker de blåa, blågröna och gröna nyanserna som är Medelhavets kännetecken. Även när du badar i poolen på ditt all inclusive-ställe kan du ha ljusa kalkstensklippor och turkos havsvatten inom synhåll.

Top things to Do

Kroatien all inclusive - med oförglömliga utflykter

Ett av Kroatiens absolut populäraste resmål är Dubrovnik, även kallat Adriatiska havets pärla, som utsetts till världens tredje mest romantiska plats. Ta en promenad i den gamla medeltida stadskärnan bland gränder, ståtliga palats och på blanknött gatsten. Klättra upp på stadsmuren (men kom ihåg att ta med vatten då det ofta blir hett sommartid!) och beundra utsikten över havet och de terrakottafärgade taken. Om utsikten inte räcker till kan du ta linbanan upp för berget Srd till 405 meters höjd, där du förutomstaden ser ut över Adriatiska havet och ön Lokrum. Dubrovnik har en härlig atmosfär och är särskilt romantiskt på kvällen. En perfekt utflykt under en kärlekssemester!

En annan orsak att besöka Kroatien är förstås de fantastiska stränderna. Smit ut från all inclusive-hotellet till den vackra kustremsan. Solälskaren hittar landets bästa stränder norr om Dubrovnik, där det finns kristallklart vatten, dolda grottor och kilometervis av vita stränder närafikonträd och olivlundar. Passa på att besöka stranden Zlatni Rat (det ”gyllene hornet”), en landtunga som många gånger om utnämnts till en av världens bästa stränder. Kroatien bjuder på runt 2 700 soltimmar per år, vilket är mer än till exempel Sydney!

Du kan också prova på en båttur, vilket är det bästa sättet att njuta av hela den vackra kusten. Följ med en passagerarbåt eller hyr segelbåt eller motorbåt med eller utan besättning. Kroatien har över 1 000 öar och en av världens största arkipelager, så här finns gott om gömda smultronställen som bara väntar på att upptäckas! Missa inte heller möjligheten att snorkla och dyka längs kusten. Kroatien har inte korallrev och färggranna fiskar, men däremot utmärkt sikt under vattnet, inga farliga djur och många intressanta vrak och undervattensmuseer som du kan utforska. Många all inclusive-hotell i Kroatien erbjuder färdiga dykpaket, så att du bara behöver infinna dig.

Kroatien är också känt för sina många Unesco-världsarv. Dubrovniks gamla stadskärna är ett av dem, men här finns också till exempel den historiska staden Trogir. Trogir var en gång en stor hamn som har använts ända sedan romartiden och ligger nära staden Split i Dalmatien. Staden bjuder på en imponerande samling palats, kyrkor och torn och anses vara det bäst bevarade romansk-gotiska komplexet i hela Centraleuropa.

En all inclusive i Kroatien betyder inte att du måste sitta stilla hela tiden. Passa på att besöka ett annat av Kroatiens världsarv, nationalparken Plitvice. Nationalparken består av 16 sjöar sammanlänkade av en serie sprudlande vattenfall och har cykelvägar som erbjuder magnifika vyer. Föredrar du att färdas till fots finns det vackra träbroar där du kan promenera och lyssna på bruset från vattenfallen. Ett annat alternativ är nationalparken Krka, som bjuder på spektakulär natur, båtutflykter, vattenfall med klarblåa sjöar och medeltida fästningar. Om du vill ha en aktiv semester finns det också gott om möjligheter att vandra i hänförande vacker natur, särskilt i Dalmatien. Den som gillar utomhusäventyr kanockså prova på zipline och forsränning – var beredd att låta adrenalinet flöda!

Did you know that?

Visste du det här om Kroatien?

... Den vackra dalmatinerhunden som vi känner igen från filmen 101 dalmatiner kommer från Kroatien och har fått sitt namn efter regionen Dalmatien.

... Staden Zadar har en unik vattenorgel och världens vackraste solnedgångar – de senare i alla fall enligt Alfred Hitchcock. Kontrollera om ditt all inclusive-hotell erbjuder utflykter hit, så kan du se själv!

... Ordet kuna, som den kroatiska valutan heter, betyder mård. Det sägs att dess pälsar användes som betalningsmedel och att ordet blev synonymt med pengar. Valutan har dock bara funnits sedan 1994.

... Antony Maglica, uppfinnaren av den populära ficklampan MagLite, är från ön Zlarin i Dalmatien. MagLite är idag en av de tio mest kända amerikanska exportprodukterna och används av såväl astronauter som djuphavsdykare.

Find things you can do in Kroatien

The local perspective

Utforska Kroatiens dolda pärlor

Ett säkert sätt att få en känsla för det lokala livet på ett resmål är att börja med maten, och i Kroatien har du tur eftersom landet är känt för sin utmärkta matlagning! I Dalmatien är den perfekt grillade fisken en läckerhet. En annan specialitet är crni rižot, som är en svart risotto med bläckfisk, ochär du på språng kan du satsa på den färsfyllda pajen burek. Längs kusterna påminner maten om den italienska, med gott om färska grönsaker och skaldjur. I inlandet finns en guldgruva av tryffelrätter som passar även den mest kräsna finsmakare. Satsa gärna på en restaurang där du ser att lokalbefolkningen samlas. Kroatien har också egen vinproduktion med olika vindistrikt och druvor.

I Kroatien arrangeras många festivaler varje år. Festivaler är alltid ett bra sätt att lära känna en kultur, eftersom särskilt de äldre festivalerna anknyter till landets historia. I maj kan du besöka Voga Teleferika i Rabac, där en traditionell båttävling hålls till minne av de fiskare som en gång rodde längs Kvarnerviken. Njut av sardiner, lokala viner och livemusik i hamnen under festligheterna. Om du befinner dig i Kroatien i början av augusti kandu åka till Sali för att besöka Dugi otok-festligheterna, sompågår under tre dagar med sång, dans, matlagningstävlingar och åsnekapplöpningar.

Ungefär 90 procent av befolkningen är katoliker och alla små byar har ett skyddshelgon som firas med parader och ceremonier. Jungfru Maria, kallad ”Gospa”, är mycket populär, så håll utkik efter de många små altare som har byggts till hennes ära, och se om du kan pricka in ditt besök i byarna på en sådan dag. Om du befinner dig på ön Vrbnik, där många kroatiska biskopar har fötts och vars befolkning är starkt troende, kan det vara bra att du klär dig anständigt även på stranden. I övrigt tenderar värderingarna i de södra delarna av landet att vara mer konservativa, medan du i de norra delarna har fritt spelrum även på stränderna.

Vilken är bästa tiden för en all inclusive i Kroatien?

Högsäsongen i Kroatien sträcker sig från juli till augusti och då är det som varmast. Under denna tid är besökarna flest och priserna högst, så om du söker efter en billigare resa till Kroatien med all inclusive kan det vara en bra idé att undvika dessa månader. Maj, juni och september är utmärkta alternativ för den som föredrar en lite lugnare tidpunkt som ävenbjuder på bra väder. Tack vare de mildare temperaturerna är detta också en bra tid för utomhusaktiviteter om du är ute efter en aktiv semester.