Need Some Inspiration?

Select a Theme
Sista Minuten
Kroatien

Intro

Sista minuten all inclusive till Kroatien

Kroatien är ett resmål som fortfarande inte är särskilt känt, men populariteten ökar hela tiden. Landet utropade sin självständighet från Jugoslavien 1991 åtföljt av några år av väpnade konflikter, och har sedans dess har utvecklats till ett modernt EU-land. I dagens läge är det ett resmål som erbjuder pittoreska hamnstäder, vackra stränder, häpnadsväckande nationalparker och fascinerande kulturarv – kort sagt, något för alla.Tack vare det behagliga klimatet och läget vid Adriatiska havet är det också en perfekt destination för en all inclusive-resa.All inclusive har blivit ett allt mera populärt alternativ eftersom det ger möjlighet att på förhand få veta vad resan verkligen kostar, och Kroatien erbjuder många fina anläggningar. Ge dig tid att njuta av godsakerna och kulturen i det här trendande semesterparadiset!

continued

En stor orsak till att ta en all inclusive i Kroatien är förstås de fantastiska stränderna. Smit ut från all inclusive-hotellet till den vackra kustremsan. Solälskaren hittar landets bästa stränder norr om Dubrovnik, där det finns kristallklart vatten, dolda grottor och kilometervis av vita stränder med fikonträd och olivlundar. Kroatien bjuder på hela 2715 soltimmar per år, vilket är mera än till exempel Sydney! Du kan också prova på en båttur, vilket är det bästa sättet att njuta av hela den vackra kusten. Du kan hyra både segelbåt och motorbåt, och även även besättning finns om du behöver. Kroatien har över 1000 öar och en av världens största arkipelager! Missa inte heller möjligheten att snorkla och dyka längs kusten. Många av Kroatiens all inclusive-hotell erbjuder färdiga paket, så allt du behöver göra är att åka dit.

Top things to Do

Kombinera din all inclusive i Kroatien med oförglömliga utflykter

Ett av Kroatiens absolut populäraste resmål är Dubrovnik, även kallat Adriatiska havets pärla, som utsetts till världens tredje mest romantiska plats. Till Dubrovnik kommer du för att insupa atmosfären och låta dig förföras av de vindlande gränderna. En perfekt utflykt under en kärlekssemester! Ta en promenad i den gamla medeltida stadskärnan där du hittar snirklande gränder, ståtliga palats, kullersten och skyddsmurar. Klättra upp på den omgivande muren (men kom ihåg att ta med vatten – det blir torrt och hett sommartid!) och beundra utsikten över havet och de terrakottafärgade taken. Om utsikten inte räcker till kan du satsa på linbanan som tar dig upp för berget Srd till 405 meters höjd, där du utöver staden ser ut över Adriatiska havet och ön Lokrum, som är ett naturreservat där det även finns ett flertal sevärdheter, som till exempel ett kloster, en borg och en botanisk trädgård. Ta båten dit från hamnen i Gamla staden i Dubrovnik!

Kroatien är också känt för sina många Unesco-världsarv. Gamla staden i Dubrovnik är ett av dem, men här finns också till exempel den historiska staden Trogir. Trogir var en gång en stor hamn som har använts ända sedan romartiden och ligger nära staden Split i Dalmatien. Staden bjuder på en imponerande samling palats, kyrkor och torn och anses vara det bäst bevarade romansk-gotiska komplexet i hela Centraleuropa. Den historiska stadskärnan har varit ett världsarv sedan 1997.

En all inclusive i Kroatien betyder absolut inte att du måste sitta stilla hela tiden. Passa på att besöka ett annat av Kroatiens världsarv, nationalparken Plitvice. Nationalparken består av 16 sjöar sammanlänkade av en serie sprudlande vattenfall och har sammanlagt 150 km cykelväg uppdelat på fyra olika rutter som alla erbjuder magnifika vyer. Föredrar du att färdas till fots finns det vackra träbroar där du kan promenera och lyssna på bruset från de vackra vattenfallen. Ett annat alternativ är nationalparken Krka, som bjuder på spektakulär natur, båtutflykter, vattenfall med klarblåa sjöar och medeltida fästningar. Om du vill ha en aktiv semester finns det också gott om möjligheter att vandra i en hänförande vacker natur, särskilt i Dalmatien. Den som gillar utomhusäventyr ska också prova på zipline och forsränning – var beredd att låta adrenalinet flöda!

Passa gärna på att besöka stranden Zlatni Rat (det ”gyllene hornet”), en landtunga på ön Brač, som många gånger om utnämnts till en av världens bästa stränder. Det går att promenera hit från staden Bol, en promenad som tar omkring 20 minuter och går på en mysig gångväg utmed strandkanten, eller ta båten som går mellan stranden och stadens centrum. Bol är också ett populärt resmål för den som gillar vindsurfing och kitesurfing, vilket beror på väldigt speciella vindförhållanden i sundet mot grannön Hvar. Kroatien bjuder för övrigt på hela 2 715 soltimmar per år, vilket är mera än till exempel Sydney!

Did you know that?

Visste du att...

... slipsen ursprungligen kommer från Kroatien? Kroatiska legosoldater på 1600-talet bar detta klädesplagg när de stred för Frankrike under 30-åriga kriget och det blev en trend som spred sig vidare till andra soldater och andra länder, ja, ända in i vår tids kontor. Och hade inte kroaterna kommit med sina slipsar hade vi idag kanske stått här i spanskt krås i stället. Så det tackar vi för! Ordet kravatt kommer ursprungligen från ”kroat”. Gör din all inclusive i Kroatien extra stilig genom att packa med en slips eller två!

... hela tretton platser i Dubrovnik har använts vid inspelningarna av den populära tv-serien Game of Thrones? Mincetatornet som återfinns i Dubrovniks berömda gamla stadsmur har använts i många scener i säsong två. Tornet är murens högsta punkt och det användes också vid inspelningen av scenen där Khaleesi Daenerys letar efter ingången till “The House of the Undying” där hennes drakar hålls fångna. I området Kastilac Gomiric som ligger i närheten av Dubrovnik har många av Arya Starks scener spelats in. Tack vare tv-seriens enorma popularitet anordnas det numera flera olika guidade turer i Dubrovnik och omkringliggande områden.

… ordet kuna, som den kroatiska valutan heter, betyder mård på kroatiska och flera andra slaviska språk? Det kommer från att mårdpälsar användes så mycket i handeln på medeltiden att ordet blev synonymt med pengar. Mellan 1260-1350 användes silvermynt med mårdar på. Valutan är Kroatiens officiella valuta sedan 1994, men redan 1939 föddes idén att inför kuna som valuta i det Kroatiska banatet. Andra världskriget bröt dock ut och satte stopp för planerna. 1941 var det dags att inför kunan som valuta i den Oberoende staten Kroatien, men den ersattes av den jugoslaviska dinaren när den kroatiska fascistregimen fallit.

Find things you can do in Kroatien

The local perspective

Utforska Kroatiens dolda pärlor

Ett säkert sätt att få en känsla för det lokala livet på ett resmål är att börja med maten. Om du befinner dig i Kroatien har du dessutom tur eftersom landet är känt för sin utmärkta matlagning! Regionernas specialiteter varierar, men om du befinner dig i Dalmatien måste du prova den perfekt grillade fisken du får längs kusten. En annan specialitet är crni rižot, som är en svart risotto med bläckfisk. Är du på språng kan du satsa på den färsfyllda pajen burek. Längs kusterna påminner maten om den italienska, med gott om färska grönsaker och skaldjur. I inlandet finns en guldgruva av tryffelrätter som passar även den mest kräsna gourmé. Satsa gärna på en restaurang där du ser att lokalbefolkningen samlas. Kroatien har också egen vinproduktion med olika vindistrikt och druvor. En vinprovningstur är också en utmärkt utflykt från ditt all inclusive-hotell i Kroatien.

Kroatien är också hem för många festivaler varje år. Festivaler är alltid ett bra sätt att lära känna en kultur eftersom särskilt de äldre festivalerna anknyter till landets historia. I maj kan du besöka Voga Teleferika i Rabac, där en traditionell båttävling hålls till minne av de fiskare som en gång rodde ned längs Kvarnerviken. Njut av sardiner, lokala viner och livemusik i hamnen under festligheterna. Om du befinner dig i Kroatien början av augusti ska du besöka Dugi otok-festligheterna i Sali, där du under tre dagar kan delta i festligheterna som inkluderar sång, dans, matlagningstävlingar och åsnekapplöpningar.

Ungefär 90 procent av befolkningen är katoliker och alla små byar har ett skyddshelgon som firas med parader och ceremonier. Jungfru Maria, kallad ”Gospa”, är mycket populär, så håll utkik efter de många små altare som har byggts till hennes ära och se om du kan pricka in ditt besök i byarna på en sådan dag.