Need Some Inspiration?

Select a Theme
All Inclusive
Mexico

Intro

All inclusive Mexico– något annorlunda på andra sidan världen

Tänk dig ett land mellan USA och Sydamerika, med ett varierande landskap av berg, slätter, öken och djungel. Temperaturen är alltid behaglig och ganska hög, med bara fem graders skillnad mellan vinter- och sommarmediantemperaturen. Landet är Mexiko - ett mycket stort land med olika regioner som har sina fördelar.Det har både en uråldrig kultur som går tillbaka hundratals år i tiden, och en ny, som visas i det moderna och utvecklade Mexiko. Det finns ruiner och badorter, storstäder och djungel, öknar och berg, det s.k. ursprungliga liksom turistinfluenser. Som du förstår är Mexiko ett land av kontraster. 

continued

Eftersom du befinner dig så pass långt bort kan det ju vara en god idé att inkludera allt du kan i priset eftersom du då vet att du inte får några obehagliga kostnadsöverraskningar. Det finns flera billiga resor till Mexico med all inclusive, vilket betyder att boendet och alla måltider finns inbakat i övernattningspriset. Ibland ingår också ytterligare varor eller tjänster, som t.ex. guidade turer, spa-behandlingar eller sportaktiviteter.Fundera på om det är något särskilt du vill göra och vad du vill få ut av din semester. Här kan du både ta det lugnt och ladda batterierna, uppleva uråldrig kultur eller festa loss.När du funderat klart kan du titta närmare på de praktiska resedetaljerna. Här får du några tips på vad du kan göra under en resa till Mexico med all inclusive, fakta om landet och de lokala guldkornen.

Top things to Do

Mexico all inclusive– tips på platser att besöka

Den som reser till Mexiko kanske först kommer att tänka på orten Cancún på Yucatán-halvön. Det är en mycket populär turistdestination för den som vill få lite sol och värme på ett enkelt och praktiskt vis. De flesta ställen i Cancún erbjuder alla måltider inbakat i priset, de s.k. all inclusive-övernattningarna, så det är inte konstigt att Cancún är populärt för uttröttade själar som vill fly vintern.

En dagsresa söder om Cancún finns den historiska hamnen Tulum. Där finns det inte så många stora hotell, och därmed inte fullt så många turister. Det är mer avslappnat och ”mexikanskt”. Stranden tillhör de bästa längs kusten–bred och vit, med finkorning sand, och skuggad av palmer. Ett mayatempel på närliggande klippor strax norr om Tulum syns från stranden, vilket ger en speciell stämning. Det som dock gör Tulum extra unikt är de stora s.k. cenotes, grundvattenhål, som finns lite här och var i den närliggande djungeln. Det är underjordiska floder som förgrenar sig och som ibland rinner nära jordytan så att taket rasar in och bildar ett stort hål. Både lokalbefolkning och turister tycker om att dyka i de djupa grottorna med stalaktiter och stalagmiter, eller att helt enkelt plaska vid kanten.

45 km från Tulum ligger Cobá, en i princip orörd och okänd mayaruin mitt inne i djungeln. Inte många turister känner till det här stället, så här finns heller ingen direkt anpassning för dem. Det finns emellertid guidade turer med kunniga lokalguider. Med hjälp av cykeltaxi kan du smidigt ta dig runt det stora området och chauffören väntar sedan medan du bestiger huvudpyramiden (Ja, du får bestiga den!).

Som kontrast finns det på Yucatán-halvön också en av världens mest kända arkeologiska platser, staden Chichén Itzá, som naturligtvis finns medtagen på UNESCO:s världsarvslista. Även om du delar upptäckten med många andra turister lär du inte bli besviken. Chichén Itzá skapades av mayafolket under 500-talet och fortlevde under itzáfolket fram till 1400-talet. Chichén Itzá var en av mayafolkets största städer och var troligtvis en av de mytiska stora mayastäderna, som senare beskrivs i mesoamerikansk litteratur. Många mysterier kring mayakalendern har lösts efter att arkeologerna har kunnat studera hur de olika templen byggdes här.

Sydväst om Chichén Itzá finns en annan ståtlig stadsruin, Palenque, som byggdes av mayafolket mitt inne i djungeln. Palenque finns också med på UNESCO:s världsarvslista. Hundratals ruiner finns spridda över 15 km², men bara en bråkdel har hittills grävts ut. Det som tagits fram innehåller dock något av det allra bästa som mayafolket skapade i form av arkitektur, skulptur och reliefer. En av byggnaderna, Inskriptionstemplet, är ett 23 m högt gravmonument för härskaren Pacal den store och innehåller hans sarkofag. Templet hyser den näst längsta inskriptionen i mayavärlden med sina 600 glyfer.

Did you know that?

Visste du det här om Mexiko?

Mexikos officiella namn är Estados Unidos Mexicanos (Mexikos förenta stater). Landet uppkallades ursprungligen efter dess huvudstad, Mexico City. Under 1300–1500-talet, när aztekerna dominerade stora delar av landet, kallades huvudstaden Mexico-Tenochtitlan. Spanjorerna invaderade och förstörde staden under 1500-talet och uppförde sedan en ny stad ovanpå denna aztekernas huvudstad, i syfte att likna en spansk stad. Inom de närmaste hundra åren blev så Mexiko en del av den spanska kolonin Nueva España (Nya Spanien).

I Mexiko finns den mycket sällsynta vulkankaninen. Den lever i närheten av två av landets vulkaner, Popocatépetl och Iztaccíhuatl, och kallas därför just vulkankanin. Det är världens näst minsta kanin efter pygmékaninen. Den har kort och tjock päls, korta ben, små avrundade öron – och den saknar svans. Vulkankaninen är numera utrotningshotad.

Nationaluniversitetet i Mexiko är det äldsta universitetet i Nordamerika och ett av de största i världen. Universitetet, Universidad Nacional Autónoma de México(UNAM), grundades år 1551 av den tysk-romerske kejsaren Karl V, och har 305 000 studenter.

Mexikanska barn får inga julklappar till jul utan klappar på trettondagen, den 6 januari. Då firar mexikanerna El Dia De Reyes (De tre vise männens dag), när de tre vise männen anlände till Betlehem efter att ha sett den nya stjärnan som påvisade Jesus födelse ovanför staden.

Cuexcomateär med sin höjd på 13 m antagligen världens största, men inaktiva, gejser. Den ligger i staden Puebla och ansågs länge och felaktigt vara världens minstavulkan p.g.a. dess form.

Nationalsången – Himno Nacional Mexicano – tas verkligen på allvar. Det finns mycket skrivet i den lag som i detalj går in på hur dupå rätt sätt ska sjunga, spela och ära nationalsången. Om du spelar eller sjunger den på vad som anses vara fel sätt kan du få böter. I vissa fall kan du bli tvungen att formellt be landet om ursäkt.

Find things you can do in Mexico

The local perspective

Upplev det lokala livet under din resa till Mexico med all inclusive

Var hittar man lokalbefolkningen? Vad gör de? Ja, själva platserna varierar ju baserat på var du befinner dig med all inclusive i Mexiko, men stadstorg och parker är generellt sett ett gott tips. Parque Las Palapasär t.ex. Cancúns största park. Där finner du matstånd, en utomhusmatmarknad, hantverk, lekplats och en stor scen. På lördag- och söndagkvällar samlas lokala familjer där för att se olika evenemang och för att avnjuta måltider på någon av de närliggande restaurangerna.

Mercado Veintiocho, eller Market 28 (ja, den heter faktiskt så!), är Cancúns främsta marknad där det finns massor med stånd med prylar och smycken. Den täcker faktiskt ett helt kvarter, och har många små restauranger i mitten, vilket passar utmärkt för lunch. Market 28 är ett roligt sätt att komma en riktigt mexikansk marknad in på livet. Friskt köpslående ingår!

Du kan också göra goda affärer längs Avenida Tulum, den största gatan i centrum, och längs Avenida Yaxchilan, där det också finns ett antal bra restauranger och nattliv.

Mexikansk mat utgör idag en blandning av conquistadorernas importerade matvaror – nötkött, fläsk, kyckling, vin, vitlök och lök – och aztekernas och mayafolkets mathållning med majs, tomater, vanilj, avokado, ananas, chili, bönor, sötpotatis, jordnötter och kalkon. De mest internationellt kända mexikanska maträtterna är idag bl.a. tacos, quesadillas, enchiladas, burritos och mole. Bland regionala specialiteter återfinns mole poblano, chiles en nogada och chalupas från Puebla; cabrito och machaca från Monterrey och cochinita pibil från Yucatán.Var du än befinner dig i Mexiko är chansen stor att du får träffa lokalbefolkningen om du hittar ett tacostånd. Då ser du ett antal mexikaner sittande eller stående i närheten. Du kan lätt avgöra vilket tacostånd som serverar god mat – det är det som omges av ett stort antal mexikaner.