Need Some Inspiration?

Select a Theme
Sista Minuten
Spanien

Intro

Sista minuten all inclusive till Spanien

Svenskarna älskar att semestra i Spanien. Landet hamnar så gott som alltid i topp när våra favoritresmål sammanställs, och under 2013 gick drygt två miljoner av svenskarnas resor hit. Spanien är gammalt som charterdestination betraktat. Under några år fanns det de som rynkade på näsan åt landet som semesterresmål, eftersom destinationer som Mallorca eller Málaga förde tankarna till grisfester och billig sangria turister emellan. Inget kan dock vara mer fel om man tittar på Spanien som resmål idag! Utöver solen, värmen och de vackra stränderna sjuder landet av kultur och nöjen, och den klassiska charterturismen har fått sällskap av stadsturism, löparläger, skrivarkurser, golfresor och vandringar. Vad är det förresten för fel med en läskande sangria eller glass i solen en varm sommardag?

continued

En relativt ny variant på sol- och badsemestern är all inclusive-modellen – en paketlösning där boende, men också mat, dryck, underhållning med mera ingår i priset. Exakt hur mycket som inkluderas varierar mellan olika hotell, men maten ingår alltid. Om du är ute efter verklig avkoppling är sista minuten all inclusive i Spanien ett säkert kort! Här finns det ju givetvis massor att välja mellan, och all inclusive-hotell finns i alla de stora turistorterna utmed kusten, plus på öar som Mallorca, Kanarieöarna och Ibiza. Om du bokar en resa till Spanien all inclusive ingår ibland även flygresan ned, vilket gör att du kan njuta av en semester som är planerad in i minsta detalj och du slipper allt krångel. Därmed inte sagt att du måste stanna på hotellet under hela semestern. Nej, det finns massor att se och göra i Spanien!

Top things to Do

Det bästa med sista minuten all inclusive i Spanien

Barcelona

Spaniens näst största stad Barcelona har också mycket att erbjuda. Ett måste här är en promenad längs den legendariska boulevarden La Rambla, och ett besök i stadens kanske mest kända sevärdhet Sagrada Família, som är en ännu inte färdigbyggd basilika i jugendstil. Det är ett fascinerande bygge som imponerar både med sin storlek och med sin originella, fantasifulla arkitektur. Kyrkan är ritad av den berömda arkitekten Antoni Gaudí, vars mycket speciella stil präglar även andra delar av Barcelona. Ett exempel på det är parken Parc Güell, som också är väl värd ett besök. Har man inte fått nog av konstupplevelser finns här också ett Picassomuseum med över 4 000 verk och ett museum tillägnat surrealisten Salvador Dalí.

Barcelona ligger vid kusten, så hittar du ett bra all inclusive-hotell här finns chansen att kombinera avkoppling vid poolen med både stads- och strandliv.

Alhambra

Alhambra är ett borg- och palatsområde i närheten av Granada i Andalusien. Det uppfördes av morerna under 1200- och 1300-talet och är ett ovanligt välbevarat exempel på västlig islamisk arkitektur. På området finns flera olika palats byggda av olika kalifer, försvarstorn och rofyllda trädgårdar med fontäner. Alhambra finns upptaget på Unescos världsarvslista, och är en av de mest välbesökta sevärdheterna i Spanien. Ett tips för den som funderar på en all inclusive sista minuten till Spanien med sol och bad är att välja någon av orterna på Costa del Sol, och sedan göra en avstickare upp till Alhambra.

Costa del Sol– en pärla för soldyrkare

Något förenklat kan man säga att Costa del Sol, ”solkusten”, är en 20 mil lång sandstrand längs med Andalusiens kust. Städerna och badorterna här har varit självklara destinationer för solsugna svenskar i bortemot 40 års tid. Inte undra på det: klimatet här är fullständigt suveränt (över 300 soldagar per år), stämningen är avslappnad och stränderna vackra. Nöjesliv och kultur finns inom räckhåll i de större städerna, och det genuint andalusiska i de små byarna. Här ligger välbekanta destinationer som Málaga, Marbella och Fuengirola men också lite mindre välkända, lugnare resmål som Nerja i öster.

Did you know that?

Visste du att …

… att omkring 80% av de spanska hushållen äger sina bostäder? Det är en av de högsta siffrorna i Europa, men samtidigt bor 65 % av dessa i lägenheter, vilket också är den högsta andelen i hela EU. Spanjorerna är också bäst i EU på att äga mer än en bostad, förmodligen beroende på att många har sommarhus vid kusten.

… att Spanien kom lindrigt undan under den senaste istiden? Under den senaste nedisningsperioden, som varade mellan cirka år 100 000–10 000 f.Kr., låg stora delar avjordens yta under ett istäcke, men just den iberiska halvön, där Spanien ligger, klarade sig. Detta gjorde att många av de växter som utplånades i resten av Europa kunde leva kvar i Spanien. Idag har landet 2 000 växtarter som är unika för just Spanien. Det var också invånarna på den iberiska halvön som började befolka resten av Europa när isarna sedan drog sig tillbaka.

Find things you can do in Spanien

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

En favorit bland spanjorer som turistar i hemlandet är Galicien i Spaniens nordvästra hörn. Många Madridbor uppskattar grönskan och – faktiskt – regnet här. Landskapet längs med Atlantkusten är dramatiskt och kargt, och de små fiskesamhällena genuint charmiga.Många åker också hit för att surfa. Det är kanske lite förvånande, men vågorna är bra här, och har något att erbjuda både nybörjare och erfarna.Galiciens yttersta spets mot Atlanten kallas ”världens ände” och är en av Europas västligaste utposter. Att se solen sänka sig i havet härifrån är en överväldigande upplevelse.

Costa de la Luz, ”ljusets kust”, är kustremsan mot Atlanten längst i söder, från Gibraltar i öster till portugisiska gränsen i väster. Som namnet antyder ligger ett speciellt, skimrande ljus över kusten. Här finns gott om fina sandstränder som lockar till bad och surfning. Området är också populärt bland golfare och har flera fina golfbanor.Det här är också sherryns hemland. Klimatet och jordmånen lämpar sig väl för druvorna som sherryn görs på, och den traditionella lagringsmetoden praktiserashär ännu. Olika typer av sherry och deras smaker och karaktärer utgör en hel vetenskap, och många bodegor ordnar visningar och provsmakningar för besökare.

På Solkusten, sydväst om Málaga stad, ligger Mijas som är en av provinsen Málagas och Solkustens största kommuner till ytan). Huvudorten här heter Mijas Pueblo, ligger 428 meter över havet och nås med exempelvis buss från närliggande Los Boliches och Fuengirola. Här uppifrån har du en fantastisk utsikt över Solkusten, och vid klart väder kan du till och med se Gibraltar, den afrikanska kusten och Atlasbergen i fjärran. Byn i sig är väldigt mysig, och det är trevligt att bara gå runt bland de slingrande gränderna och titta in i de små butikerna. Vid kyrkan har du den absolut bästa utsikten, och här finns även några kikare som du kan titta i. Alldeles intill kyrkan ligger Mijas tjurfäktningsarena. Neråt kusten ligger La Cala de Mijas, och där finns även en galoppbana, den enda på Solkusten. Mijas-området är även känt i golfvärlden, eftersom Spaniens största golfanläggning, La Cala Golf Resort & Country Club, ligger här.