Need Some Inspiration?

Select a Theme
All Inclusive
Turkiet

Intro

All inclusive till Turkiet – sol, bad och kultur

Turkiet bjuder på hela 800 mil kustlinje mot tre olika hav och har blivit ett allt populärare resmål under de senaste åren. Landet har dessutom en stark ställning när det gäller den praktiska semesterformen all inclusive och det är inte svårt att förstå varför. Här möts öst och väst längs en lång och soldränkt kust som har något för alla, oavsett om du är intresserad av historiska sevärdheter eller sol och bad, och det behagliga klimatet längs syd- och västkusten gör landet till ett attraktivt resmål i princip året runt. Turkiet erbjuder allt från kultur och spännande mat till vackra landskap, vattensporter och lata dagar. På de turkiska kusterna hittar du många fina all inclusive-anläggningar som gör det enkelt och bekvämt att besöka landet.

continued

De allra flesta av Turkiets all inclusive-anläggningar är koncentrerade längs syd- och västkusten, till exempel i Antalya, Marmaris och Bodrum där vattnet är varmt och solen är ännu varmare under sommarmånaderna.Utöver sol- och bad möjligheter finns det mycket att se och göra inom nära räckhåll. Passa på att besökanågra av Turkiets många världsarv, tillbringa lata dagar på charmiga turkiska caféer, ge dig ut på spännande båtturer, shoppa i de större städerna eller bada på ett traditionellt turkiskt hamam-bad. Möjligheterna här är oändliga. Klimatet i Turkiet varierar mycket mellan olika regioner, men syd- och västkusten bjuder på ett typiskt medelhavsklimat med väldigt varma somrar och milda vintrar – perfekt för en avslappnade semestervecka eller två vid många olika tider på året.

Top things to Do

Turkiet har all inclusive för alla

Om du är ute efter en billig all inclusive-resa till Turkiet kan området kring Antalya vara ett bra tips. I det här området hittar du dessutom många pärlor om du vill göra en utflykt eller två från hotellet. En av dessa är Kaleiçi, Antalyas gamla stadsdel, som är så vacker att du kommer att viljastanna i varje gathörn för att ta en bild. Vandra längs de smala gränderna, beundra vackra byggnader och shoppa i de små butikerna. Du kan även komma hit om du vill tillbringa en kväll ute, eftersom stadsdelen efter mörkrets inbrott förvandlas till ett stämningsfullt myller av restauranger och människor. Intressanta stopp i Antalyas gamla stad är minareten Yivli som höjer sig över stadsbilden, den romerska triumfbågen Hadrians port och det romerska klocktornet.

En annan utflykt i Antalya-området är den forntida staden Perge (eller Perga) som tros ha grundats ungefär 1000 år f.Kr. Staden är idag en arkeologisk utgrävningsplats där du hittar en teater, ett Artemis-tempel, två kyrkor och en palaestra (en antik idrottsarena). Även det hisnande vackra vattenfallet Düden är väl värt ett besök.Ta gärna med en eftermiddagspicknick. Avsluta med att ta en promenadbakom det fallande vattnet för attuppleva en helt ny värld.

Om din all inclusive-resa istället går till Marmaris får du inte missa ett besök på den stora basaren där du kan ge dig ut på klassisk turkiskshopping. Många av de små stånden säljer billiga piratkopior riktade till turister, medan andra faktiskt erbjuder prisvärda hantverk. Om du har tålamod kan du göra riktiga fynd, särskilt om du är bra på att pruta! Glöm inte heller att ta en promenad längs marinan. Marmaris är också en utmärkt utgångspunkt för en båttur, kanske till Dalyan i vars delta havssköldpaddor och blå krabbor gärna simmar. I regionen finns också den utrotningshotade afrikanska lädersköldpaddan. Ett annat populärt utflyktsmål är ön Sedir, där Cleopatra och Marcus Antonius enligt legenden simmade.

Exotiska Bodrum är stället som har blivit kändisarnas favorit i Turkiet. Här kan du vandra i marinan och hålla utkik efter de största yachterna – såväl Caherine Zeta Jones som Tom Cruise har besöktstaden. Hamnområdet innehåller också gott om hipparestauranger och erbjuder senare på kvällen Egeiska havets coolaste nattliv.Missa inte heller slottet Bodrum Kalesi, som utöver en fantastisk utsikt också bjuder på intressanta utställningar, och museet för undervattensarkeologi som har många spännande föremål som fiskats uppfrån havets botten.

Oavsett var i Turkiet du befinner dig ska du förstås inte glömma att slappna av. Detta gör du bästa genom att besöka ett traditionellt hamam. Om du är ute efter en SPA-behandling har du kommit till helt rätt land! Det berömda turkiska badet är en avkopplande upplevelse som ofta inkluderarmassage. Räkna med att känna dig lite mörbultad på ett skönt sätt när du kommer därifrån.

Did you know that?

Visste du att...?

...utöver dagens många kända besökarehar Bodrum faktiskt en annan anledning till berömmelse:två av världens ursprungliga sju underverk – Artemistemplet i Efesos och mausoleet i Halikarnassos – fanns en gång i regionen. Idag finns bara ruiner kvar, men du kan fortfarande besöka dem. Missa inte det om dinall inclusive-resa går hit!

...Turkiet står för 80 procent av världens export av hasselnötter.

...trots att det är vanligt att se en rad kameler utanför turkiska turistattraktioner är kamelen inte en inhemsk art i Turkiet (det finns heller inga öknar), så kamelutflykten hör inte till den lokala traditionella kulturen. Det är förstås ändå roligt, även om inte kamelritten ingår i priset på ditt all inclusive-hotell.

...en antika staden Troja anses ha legat i det som nu är Hisarlik på Turkiets nordvästra kust. Troja figurerar i många historiska skrifter, bland annat Illiaden av Homeros.

Find things you can do in Turkiet

The local perspective

Hitta Turkiets dolda pärlor

Om du vill uppleva det ”riktiga” Turkiet under din resa måste du lämna solstolen på ditt all inclusive-hotell några timmar och utforska omgivningarna. Om du blir kaffesugen under din vandring ska du prova på det smakrika turkiska kaffet, som framställs genom att finmalda rostade kaffebönor kokas med socker i en cezve. Kom ihåg att säga till redan vid beställningen om du inte vill ha socker eftersom det läggs i redan under kokningen. Kaffet serveras i små koppar, och efteråt kan du leta spådomar i kaffekoppen. Om du inte gillar kaffe kan du prova på det turkiska teet, som bryggs starkt men där du lägger till önskad mängd vatten – och förstås sockerbitar – för att få den styrka du föredrar.

Glöm inte heller att prova på den lokala maten. Turkiets alla regioner bjuder på olika specialiteter som kittlar i gommen. Prova den traditionella turkiska frukosten menemen bestående av äggröra med stekta grönsaker, kryddor och bröd, eller ta reda på hur en kebab egentligen ska smaka. Har du aldrig ätit en meze, som är ett urval av smårätter som serveras med bröd, ska du prova en här. Avslutamed en sötbaklava eller den turkiska marmeladkonfekten lokum.

Om du vill ha en riktig spaupplevelse ska du inte bege dig till ett dyrt spai ett turistområde utan smita ut från all inclusive-hotellet till ett lokalt hamam. En garanterat annorlunda upplevelse!

För att smälta in på dina strövtåg kan det vara bra att tänka på följande: Fotografera inte människor på gatan hur som helstutan be om lov innan du tar bilder av både män och kvinnor. Tänk också på din klädsel om du har tänkt besöka en moské, eftersom avslöjande eller väldigt ljusa kläder kan leda till att du inte får komma in. Du förväntas också ta av dig skorna innan du går in i ett hus eller en moské.

Några tips inför en all inclusive i Turkiet

Det finns många olika typer av all inclusive världen över, och Turkiet är inget undantag. Kom därför ihåg att kontrollera vad som gäller på just den anläggning du vill åka till. Mat och dryck brukar alltid ingå, men andra faciliteter varierar från hotell till hotell. Eftersom utbudet varierar stort mellan anläggningar lönar det sig att fundera lite extra innan du bokar.

Vilken tid på året som är bäst att besöka Turkiet beror på vilken del av landet du vill åka till. På kuststräckan längs Egeiska havet och Medelhavet infaller högsäsongen under sommarmånaderna (mitten av juni till mitten av september) då vädret är varmt och regnet sällsynt (och priserna som högst). Näst populärast är hösten (mitten av september till oktober) då dagarna fortfarande är varma, men turisterna är färre och priserna lägre. Lågsäsongen i dessa områden sträcker sig hela vintern och våren (november till mitten av juni) och för den som är ute efter billiga all inclusive-resor till Turkiet kan det vara ett bra alternativ att övervägadenna tid på året.