Need Some Inspiration?

Select a Theme
Sista Minuten
Turkiet

Intro

Åk sista minuten med all inclusive till Turkiet

Turkiet är landet där de två världsdelarna Asien och Europa möts, vilket också visar sig i den rika kulturen. Många civilisationer har genom tiderna satt sin prägel på landet och efterlämnat intressanta spår i arkitekturen. Också i det lokala turkiska köket kan man se influenser från flera olika kulturer – den iranska, osmanskaoch persiska, bara för att nämna några. Slå dig ner på någon lokal restaurang och njut av fantastiska auberginerätter som du avrundar med den lokala specialiteten baklava. I Turkiet är människorna även kända för sin gästfrihet och du kan räkna med att bli vänligt bemött vart du än går. Så längtar du efter en semester fylld av sol och värme,spännande sevärdheter och god matär det kanske dags att boka en sista minuten med all inclusive till Turkiet redan idag. Då ingår det mesta i priset, och du får pengar över till annat.

continued

Delar av Turkiet har 300 soldagar om året, så här har du alla chanser att riktigt njuta avstrandlivet. Sola och bada och bara ha det skönt. Föredrar du en mer aktiv semester finns det många alternativ även för dig: vindsurfing, segling och dykning, eller hästridning, bergsvandring och golf, för att nämna några. Turkiet erbjuder även ett pulserande nattliv och många intressanta sevärdheter, såsom de gamla ruinerna i Termessos och Pamukkale som ligger på UNESCOs världsarvslista. Behöver du fler anledningar till att boka din sista minuten till Turkiet med all inclusive får du en av oss: i Turkiet får du mycket semester för pengarna. Prisläget här är nämligen betydligt lägre än i många andra länder i närheten, både vad gäller mat och shopping. Bäst att se till att ha lite plats över i resväskan för alla fynd med andra ord.

Top things to Do

Sista minuten till Turkiet med all inclusive– semestern som har allt

De bästa trakterna för en sista minuten med all inclusive i Turkiet ligger på västkusten, som även kallas Turkiets Riviera, samt på den populära Antalyakusten i söder, med sina sagolika stränder. Den allra populäraste orten här heter Bodrum och är turkarnas egen semesterfavorit. Det är inte att undra på. Här är mångsidigheten stor och du kan bada i Medelhavet mitt i stan samt njuta av fantastisk mat och Turkiets bästa uteliv. Dessutom är Bodrum ovanligt rik på historia och sevärdheter. Gör ett besök i Sankt Petersfästningen från 1500-talet, som också har ett spännande undervattensarkeologiskt museum. Besök ävenett av världens sju underverk – Mausollos mausoleum – som numera är en ruin. Trots det kan du vandra runt här och föreställa dig hur det 44 meter höga gravmonumentet en gång kan ha sett ut.

Fortsätt även till de gamla stadskvarteren bakom Sankt Petersfästningen. Området här ser ut som på ett vykort med sina vita stenbyggnader täckta av vinrankor. Här finns många söta butiker och mysiga kaféer. Besök även basaren, som är en lyxigare variant av de traditionella turkiskapazar-marknaderna. Här hittar du det mesta – från keramik till kläder och smycken. Vandra sedan vidare ner till marinan och strosa omkring bland båtarna. Härifrån kan du även ta en båttur ut till öarna utanför stadenoch upptäcka dolda grottor, sola och bada. I marinan finns dessutom flera mysiga restauranger som serverar fisk och skaldjur.

Populära orter på sydkusten är bland annat Antalya, Side, Alanya, Kaşoch Kemer och reser du sista minuten all inclusive till Turkiet är chansen stor att du hamnar någonstans här. Antalya är sydkustens huvudort, en skön blandning av storstad och strand, och mindre turistig än många andra orter på sydkusten. Vandra omkring i gamla stan och titta på Hadrianusporten som restes år 130 e.Kr. och som är ett av Antalyas landmärken. Du kan även handla lokala hantverk, eller varför inte tillbringa en eftermiddag på stranden, antingen på klapperstenstranden Konyaalti i centrum eller på den långgrunda och barnvänliga sandstranden i Lara, drygt en mil öster om centrum.

Antalya ligger bra till för dagsutflykter inåt landet. Besök till exempel Termessos, som kan sägas vara Medelhavets Machu Picchu. Här ligger ruinerna efter den antika staden. De äldsta delarna tros vara omkring 3 000 år gamla. Eftersom inga delar är avspärrade kan du vandra runt fritt här och beskåda den välbevarade amfiteatern som en gång var platsen för både gladiatorspel och teateruppsättningar. Ta med ordentliga vandringsskor.

Ett annat förslag är Turkiets mest berömda sevärdhet Pamukkale. Platsen gör skäl för sitt namn med sina vita, kalkindränkta klippor med bassänger, och platsen finns även med på UNESCO:s världsarvslista. Enligt sägnen har det mineralrika vattnet en föryngrande verkan. Oavsett vad du tror om den saken är det svalkande, så passa på att ta ett dopp i Kleopatras pool, alltså i samma vatten som drottningen doppade sig i för över 2 000 år sedan. Från Pamukkale är det sedan inte långt till den antika staden Hierapolis med sina förvånansvärt välbevarade ruiner, och naturen som omgärdar staden är dessutom otroligt vacker.

Bo på all inclusive i Turkiet

Du som bokar en sista minuten med all inclusive till Turkiet gör helt rätt. Genom att bo på ett hotell där allt ingår får du nämligen tid och pengar över till annat, och du behöver inte heller bekymra dig över att pengarna inte ska räcka till. Allt är redan fixat innan du ens har lämnat hemmet och du slipper dessutom att fundera på var du ska äta varje dag. Som du hör finns det många fördelar med att välja en paketresa när det är dags att semestra. Många all inclusive-hotell i Turkiet erbjuder bra service med mycket god mat och flera av dem har trevliga pooler där du kan sippa på drinkar och mumsa på smårätter, som även de ingår i priset.

Did you know that?

Kuriosa om Turkiet

Visste du att jultomten faktiskt kommer från Turkiet? Sankt Nikolaus, som ligger till grund för den jultomten vi känner idag, var ett helgon som kom från Myra och som på 300-talet bland annat var känd för sin stora givmildhet.

Turkiet är till ytan världens 36:e största land. Det är ungefär lika stort som Sverige och Finland skulle vara om de slogs samman. I Europa är endast Ryssland större till ytan.

Istanbul är Turkiets största stad med över 14 miljoner invånare. Istanbul ligger mitt på gränsen mellan Europa och Asien, så du kan med andra ord vara i två olika världsdelar på en och samma gång när du befinner dig på vissa platser i staden.

Hamam, eller turkiskt bad som det kallas på svenska, är en turkisk variant av ångbadsom är omåttligt populär bland landets invånare. De turkiska baden spelade en mycket stor roll i det Osmanska riket, då detta var den plats där man umgicks med andra människor, på samma vis som vi kanske skulle ses på restaurang idag. De turkiska baden var även viktiga för dåtidens kvinnor, då deras rörlighet i samhället i övrigt var begränsad.

Find things you can do in Turkiet

The local perspective

Upplev Turkiet som lokalbefolkningen

Du gör helt rätt i att kombinera din sista minuten all inclusive till Turkietmed ett besök i Istanbul. Istanbul är den enda staden i världen som befinner sig i två världsdelar. Börja gärna med ett besök i Kapalıçarşı (Grand Bazaar på engelska), ett shoppingpalats som öppnade redan för 500 år sedan. Gå sedan vidare till en turkisk meyhane, en traditionell turkisk taverna som serverar mezze, den turkiska varianten av tapas med många smårätter. Bland andra Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi är en lokal favorit. Smaka gärna den lokala spritsorten raki som är smaksatt med anis och tillsammans med yoghurtdrycken ayran utgör Turkiets nationaldrycker.

En av de trendigaste gatorna i Istanbul är Serdar-ı Ekrem, och här finns både designerbutiker och genuina restauranger. På Serdar-ı Ekrem mitt i det historiska kvarteret Pera, finns även Aheste, som under dagen är ett kafé, men på kvällen förvandlas till en modern meyhane. Här kan du smaka många olika rätter som anpassas efter säsongen, och på kvällarna spelas här även turkisk och internationell jazz. Restaurangen har dock bara åtta bord, så bokning rekommenderas. Avsluta kvällen på 360 Istanbul som har ett av innerstans högsta tak varifrån du kanse hela Istanbul. Här finns både bar, restaurang och en helgöppen nattklubb.

När de turkiska barnfamiljerna ska åka på utflykt blir det gärna till trevliga Side på sydkusten. Här finns långa sandstränder och inne i den gamla stadskärnan finns ett spännande arkeologiskt museum inrymt i ett romerskt bad. Museet brukar uppskattas av stora som små. På kvällarna stängs biltrafiken av i staden och stämningen på de trånga gatorna blir förtrollande med restauranger, kaféer och barer fyllda av glada människor.

Ett annat populärt utflyktsmål är Marmaris. Av många anses den här biten av kusten vara Turkiets vackraste och hamnen anses vara den finaste i landet. Staden vimlar av trånga gränder och färgglada hus som klättrar längs bergsslätterna. Det här är ingen storstad, men trots det finns här något för de flesta. Här strosar lokalbefolkning som turister runt längs strandpromenaden, njuter av lokala maträtter med fisk och skaldjur som fångats direkt ur havet och besöker ett hamam.