Need Some Inspiration?

Select a Theme
Barnsemester
Barnsemester

Intro

Barnsemester - resor för hela familjen

Du som ska resa med barn vill så klart ha en familjesemester fylld av aktiviteter och sevärdheter som passar både stora och små. Det kan vara allt från strandnära familjehotell till nöjesparker och barnteater. Naturligtvis gärna i kombination med nöjen som passar även de vuxna, antingen i storstaden eller på resan där naturupplevelsen står i fokus. När du söker efter en perfekt barnsemester kan det vara lockande att gå chartervägen, men ni behöver inte nödvändigtvis åka så långt för att hitta rätt. Det finns mängder av resmål i Sverige och Norden som garanterat gör barnen glada och nöjda, och som kan göra reseplanerandet desto enklare för er föräldrar. Om solsemestern ändå skulle locka desto mer är detlätt att skräddarsy en barnvänlig paketresa som passar just din familj och era behov perfekt.

continued

Sverige har mycket att bjuda på för den som vill uppleva något extra på sin familjesemester. I storstäderna hittar du ett bra utbud av roliga aktiviteter för barnen och det finns dessutom möjligheter för er vuxna att njuta av er semester ordentligt. Missa inte att gå på mysiga restauranger och njuta av riktigt bra kaffe och trevliga stunder tillsammans i storstadens puls. Om du hellre upplever naturen finns det naturligtvis gott om härliga resmål både sommar och vinter. Varför inte boka in en mysig skidresa med familjen i någon av Sveriges bästa skidorter, eller kanske satsa mer på sommarsäsongen med sol och bad på en långgrund strand? Nedan kommer fler tips på de bästa barndestinationerna för dig och din familj. Oavsett vilken resa du väljer att boka blir du garanterat inte besviken om du väljer att resa med oss på Expedia!

Types

Utforma er egen familjesemester

För den ressugna familjen har vi goda nyheter: Det finns mängder av roliga och spännande alternativ för de som vill åka på semester med barn! En familjesemester kan utformas på lika många sätt som det finns familjer, och det är helt och hållet era behov och er budget som styr. Om ni vill tillbringa er semester i Sverige finns det flera härliga platser att besöka, inte minst i de två storstäderna Stockholm och Göteborg. Dessutom kryllar Europa av spännande platser. Vad sägs om Disneyland i Paris eller Shrek’s Adventure! i London? Ni kan välja att packa in er i en bil och bila runt i vårt avlånga land, i Danmark eller runt på kontinenten, eller att ta flyget till någon mer avlägsen plats. Drömmer ni om en solsemester med barn eller en stadssemester fylld av aktivitet? Oavsett vad som hägrar för er finns det alla möjligheter att få en härlig resa för hela familjen.

När ni har bestämt var och hur ni vill åka är det dags att bestämma hur ni vill bo under er familjesemester. Det kan vara smidigt att bo på familjehotell eftersom de är anpassade just för barn, vilket kan göra er vistelse snäppet bekvämare. All inclusive kan vara frestande för familjen som vill komma bort från vardagens krav kring matlagning och disk och det är ett ypperligt sätt för familjen att testa på nya maträtter. Om ni reser med en stramare budget kan lägenhetshotell vara ett bra alternativ. Då får ni tillgång till ett eget kök eller pentry där ni kan laga er egen mat. På så sätt kan ni också anpassa mattiderna helt efter barnens mat- och sovklockor. För en del föräldrar kanske det känns krångligt att ge sig iväg, men med lite planering kan resor med barn gå riktigt enkelt och ge er minnen för livet.

Suggestions/Where

Bästa upplevelserna för er barnsemester

Storstad

I Stockholm finns några av landets bästa attraktioner på Djurgården där du kan promenera mellan Gröna Lund, Junibacken och Skansen. Utbudet i Stockholm är stort och varierat. Köp båtluffarkort och upptäck skärgårdens kobbar och skär eller besöka barnvänliga aktiviteter som museum eller nöjesparker – ni bestämmer. Ett plus med att tillbringa sin familjesemester i Stockholm är att barn under sju år alltid åker gratis i kollektivtrafiken. På helgerna får dessutom barn under tolv år åka med utan kostnad.

Den som hellre upptäcker stadslivet på västkusten gör helt rätt i att förlägga sin semester med barn till Göteborg. Familjefavoriter som Universeum och Liseberg är perfekta nöjen för en aktiv familjeresa. En annan sevärdhet mitt i Göteborg är parken Slottsskogen. Här kan man ha picknick och under sommaren kan barnen klappa killingar och kaniner på Barnens Zoo. Alfons Åbergs Kulturhus, Åbybadets upplevelsebad och Lek & Buslandet är några andra resmål med barn i fokus.

Naturupplevelser

Ett härligt resmål för en sommarsemester med barn är Gotland. På familjefavoriten Kneippbyns Sommarland tre kilometer söder om Visby finns allt som barnen kan önska sig, som hoppslott, go-cart och berg- och dalbana. Här finns en rad boende alternativ och man kan bo i allt från stuga till hotell i olika prisklasser. Många av Gotlands stora evenemang under sommarmånaderna är dessutom särskilt lämpade för en barnsemester. Barnkörveckan på grannön Fårö, Almedalens Barndag och Medeltidsveckan är några bra exempel. Gotlands vackra natur och fantastiska bad är i sig sevärdheter som passar stora som små.

Utanför Sverige

Vill ni komma utomlands kan en tur med barnen till Danmark kännas lagom för er semester. Besök Köpenhamn och en av Nordens bästa nöjesparker, Tivoli, eller lämna storstaden och besök någon av de fantastiska stränderna längs Danmarks kust. Gudmindrup Strand är en barnvänlig badstrand i närheten av Köpenhamn med båtuthyrning och glasskiosk. Danmark består av ett antal öar och den som vill hitta en privat sandstrand utan tjo och tjim kan upptäcka någon av de mindre öarna via båt. Den lilla ön Mönvid Själlands södra ände är känd för sina stränder och sin orörda natur och är ett perfekt alternativ till de mer välbesökta badorterna.

Om vädret skulle tryta i Norden finns det naturligtvis många andra destinationer runtom i världen som passar för en barnsemester. Thailand är en favorit för barnfamiljen som vill säkra solen, men även Kanarieöarna eller spanska Solkusten är bra alternativ.

Find things you can do

Tips

Viktigt att tänka på när du reser med barn

När du åker på semester med barn finns det en del saker som kan vara bra att tänka lite extra på. Det gäller både packningen och extrabokningar, på exempelvis hotellet eller flyget. När du packar till sommarsemestern är det viktigt att se till att ditt barn har tillräckligt med solskydd. En extra hatt, solkräm och paraplydel till barnvagnen är självklara måsten. Gärna också speciella UV-kläder som barnen kan ha på sig på stranden. För att lättare kunna ta sig runt med små barn är en bärsele eller bärstol ett bra alternativ och man kan också fundera på att ta med sig egen bilbarnstol.

När du flyger eller åker tåg en längre stund med barnen är det viktigt att förbereda sig så att allt går så smidigt som möjligt. Tiden på flyget, tåget eller bussen kan rent av bli riktigt rolig för hela familjen om man har packat rätt saker. En lekväska med barnens favoritleksaker, spel, böcker, serietidningar och kritor och block hjälper till att hålla stämningen uppe. Det är också bra att packa snacks som är lätta att ta med sig, till exempel minimorötter och kex, i handbagaget.

Innan du reser

Om ni bestämmer er för att åka utomlands på barnsemester finns det vissa förberedelser som är viktiga att göra i god tid hemma. Vaccinationer är en punkt på checklistan som man måste tänka på ett bra tag innan planet lyfter. För de flesta resmål behövs bara grundskyddet som de flesta svenskar får som små. Ibland behöver man också komplettera med vaccin mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B. Men om man vill vara borta ett längre tag och upptäcka världen utanför turistområdena kan barnen behöva andra vaccin. Då kontaktar du närmaste vaccinationscentral för att få mer råd om vad som krävs för just det område som du vill besöka. I allmänhet bör man börja vaccineringen ungefär sex veckor innan avfärd eftersom vissa vaccin måste tas i flera omgångar.

En annan viktig sak att vara ute i god tid med inför din familjesemester är passet. Kontrollera i god tid att ditt eget och barnens pass fortfarande är giltiga. Förr kunde spädbarn resa på föräldrarnas pass, men detta gäller inte längre, och du måste se till att även de minsta har egna pass. Om du vill ansöka om pass för ditt barn måste båda vårdnadshavarna vara på plats, och om inte båda kan närvara måste du ha med en fullmakt från den frånvarande vårdnadshavaren. Passet brukar vanligtvis kunna hämtas upp inom några arbetsdagar efter ansökan.

Did you know that

Visste du att…

…Gotland tar emot fler än 700 000 besökare varje år? Framförallt vallfärdar besökarna hit under sommarmånaderna, så om du vill boka rum på ett familjehotell på Gotland i juni, juli eller augusti är det bra att vara ute i god tid.

…Universeum med sina 10 000 kvadratmeter och sex våningar är Nordens mest besökta science center? Universeum invigdes i början av 2000-talet och har på kort tid blivit en självklar attraktion för alla som besöker Göteborg med barn.

…Lisebergs grundaregav nöjesparken sin rosa profil eftersom färgen påminde om hans favoritefterrätt, lingon med mjölk?