Need Some Inspiration?

Select a Theme
Barnsemester
Stockholm

Intro

Familjehotell i Stockholm

Stockholm kallas ibland för Nordens Venedig, och det är ett namn som inte är alldeles utan sanning. Vattnet är ständigt närvarande här, och var du än går har du alltid nära till en kajkant eller en strandpromenad. I denna miljonstad finns dessutom allt du kan önska dig av en familjesemester i Stockholm, med allt från djurparker och nöjesfält till rundturer och shopping. Som Sveriges huvudstad är det dessutom ett självklart resmål för många svenskar (och givetvis även utländska turister). När du reser med barnen får du inte glömma bort att ta hand om dig själv, och just därför är en resa till storstaden ett bra alternativ för en familjesemester i Sverige. Då har du möjlighet att varva barnaktiviteterna med sådant som även de vuxna tycker om,till exempel trevliga restaurangbesök eller en lyxkaffe på något trevligt fik.

continued

Det finns några måsten för barnsemestern i Stockholm som passar både stora som små. På vackra och gröna ön Djurgården ligger flera av dessa attraktioner, däribland djurparken Skansen, nöjesparken Gröna Lund, Vasamuseet och barnparadiset Junibacken. På Djurgården kan du också njuta av mysiga luncher på Rosendals Trädgårdar och härliga promenader bland hundraåriga ekar på mysiga promenadstråk. Om du är i Stockholm bara över en helg passar alltså Djurgården perfekt för dig som vill ägna dig åt roliga aktiviteter som barnen garanterat kommer att uppskatta. Det finns även gott om boendealternativ för den som är på barnsemester i Stockholm. Det finns en rad bra familjehotell i Stockholm med närhet till både Djurgården och många andra spännande sevärdheter i staden.

Top things to Do

Att göra under er familjesemester i Stockholm

Skansen på Djurgården är Sveriges äldsta friluftsmuseum och Stockholms enda djurpark. Den grundades redan 1891 av Artur Hazelius, och bestod från början av några få byggnader. Idag omfattar Skansen 140 byggnader från hela Skandinavien och är ett av Sveriges mest besökta resmål med 1,5 miljoner besökare varje år. Parkens djurbestånd består i huvudsak av nordiska djur, som björn, varg och järv. 2012 öppnade ett helt ombyggt Lill-Skansen, där barnen kan få se sällskapsdjur, gnagare och reptiler som snok och padda. Det finns även en utomhusdel där de små får klappa på exempelvis getter och grisar. Ett besök på Skansen kan även inkludera en visit hos Skansen-akvariet.Det är ett separat besöksmål och ingår inte i Skansens entrébiljett. Här får du se allt från exotiska fiskar och snälla lemurer till krokodiler och livsfarliga ormar. Inom Skansens enorma område finns många restauranger och caféer, och dessutom ett litet område med klassiska tivoliattraktioner. Så det är lätt att lägga en hel dag på Skansen!

Mittemot Skansen ligger Gröna Lund, Stockholms nöjesfält, som legat här sedan 1883. På området finns 30 attraktioner, 39 olika spel, hjul och lotterier och ett 20-tal matställen och restauranger. Det finns även en stor och en liten scen där många stora artisterspelar under sommaren. Inträdet till Gröna Lund kostar cirka 100 kronor (drygt 200 kronor mellan 18:00–20:30 när det är konsert), och barn under 6 år och vuxna över 65 år går in gratis, även vid konserter.

Vi stannar kvar på Djurgården en stund till, förbarnens favorit Junibacken ligger i närheten av Djurgårdsbron. Det är ett sagolekhus som tagit inspiration från ett flertal olika barnboksförfattare, däribland Astrid Lindgren (platsen är döpt efter huset Madicken bodde i), Gunilla Bergström (Alfons Åberg), Tove Jansson (Mumin) och Sven Nordqvist (Pettson och Findus). Här kan barnen gå in i Alfons Åbergs lägenhet, laga mat i Muminmammans kök, kura ihop sig i Trazans djungelkoja, åka Sagotåget genom Astrid Lindgrens sagovärld, besöka Villa Villekulla och mycket mer.

Alldeles intill Junibacken ligger Vasamuseet, som blivit en av Stockholms mest besökta turistattraktioner. Det stora dragplåstret är givetvis skeppet Vasa, som förliste på jungfrufärden 1628 och bärgades ur vattnet 333 år senare. För barnen finns det två pedagogiska rum, Under däck, där man får en känsla av hur det var på Vasas övre batteridäck, och Alla ombord, som är ett multifunktionellt rum där man aktivt kan undersöka och upptäcka. Bland annat kan man styra skeppet i en datorsimulering och utforska havets skatter med hjälp av marinarkeologi. Dessa båda rum är öppna på helgerna och vid skolbokningar.

Familjehotell Stockholm

När du letar efter bra familjehotell i Stockholm finns det mycket att välja mellan. Ett annorlunda boende erbjuder Långholmen, som ligger på ön med samma namn. Här bor man på ett före detta fängelse, där de gamla cellerna gjorts om till hotellrum som enligt hotellet själva har en ”fängslande charm”. Alla rum har platt-TV, kassaskåp och Wi-Fi, och utanför entrén ligger en av Stockholms mest populära badstränder. I samma byggnad finns även en vandrarhemsdel för familjen som vill spara lite pengar på boendet.

Did you know that?

Visste du att …

…det under 2014 åts 262 509 glasskulor, 157 123 hamburgare, 144 503 stycken godisremmar (motsvarande 870 kilometer!), 107 904 sockervadd och 52 040 popcornstrutar på Gröna Lund?

…Skansens grundare Artur Hazelius bodde i Gula Villan på Skansen fram till sin död 1901 och är begraven på Skansens område? Gula Villan används idag som kontor, men om man vill ta sig en titt på hur det kan ha sett ut i Hazelius hem kan man besöka minnesrummet i det som kallas för Hazeliushuset, där han faktiskt föddes. Här har man samlat flera av hans möbler och personliga tillbehör och miljön är en typisk borgerlig bostad under 1800-talets senare del. Hazeliushuset, som nu står på Skansen, restes från början på Surbrunnsgatan i det som idag utgör Vasastan i Stockholm.

… det tidigare fanns elefanter på Djurgården? De första elefanterna på Djurgården tillhörde Stockholms tivoli (1850–1901), som bland annat hade ett menageri med en rad olika främmande och exotiska djur. Minst sex stycken elefanter ska ha funnits här. I början av 1930-talet kom de första elefanterna till Skansen och djurparksdelen på Skansen utökades under många år. Men i och med att strängare krav på elefanternas stall infördes i början av 1990-talet kunde Skansen inte längre ha kvar elefanterna, somskänktes eller såldes till djurparker ibland annat England och Spanien.

...Djurgårdens största ek är 21 meter hög och beräknas vara runt 400 år gammal?

… publikrekordet på Gröna Lund fortfarande innehas av reggaeartisten Bob Marley, som spelade inför 32 000 människor här 1980. Det lär ha varit något av publikkoas, där konsertsugna klättrade över entrégrindarnaför att kunna komma in eller upp i träd för att kunna se bättre. Som tur var kom ingen till skada, och istället fick många Bob Marley-fans se sin idol. Trots att rekordet har mer än 35 år på nacken är det ett rekord som kommer att stå sig, eftersom man idag ”bara” släpper in17 000 personer. I takt med att Gröna Lund har utvidgat antalet karuseller och åkattraktioner har publikområdet minskat. Detta, i kombination med hårdare regler, gör att man inte kan släppa in lika många personer idag.

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Om du är bilburen under din barnsemester i Stockholm rekommenderas ett besök i naturreservatet Velamsund, som ligger i Nacka kommun, öster om Stockholm. Här finns, förutom vackra promenadstigar i skogen, även en mysig badstrand med tillhörande sommaröppna fik, restaurang Långa raden och Nacka ridklubb och ridhus. Velamsund ligger mellan Velamsundsviken (Östersjön) och Insjön. Badstranden ligger i Insjön, medan Långa radens uteservering har utsikt över Velamsundsviken och dess båtbrygga. Ursprungligen låg här också Velamsunds herrgård, men huvudbyggnaden brann 1976 och revs två år senare. Om du inte har bil kan du ändå ta dig hit med kollektivtrafik. Ta då en buss från Slussen till antingen Kils Gård i Boo, Vikingshill eller Tegelövägen. Samtliga hållplatser ligger cirka 2 km från Velamsund. Stockholm har en rad fina naturskyddsområden och parker som passar utmärkt för en härlig sommarpicknick eller för den delen en härlig skidtur på vintern. Kolla gärna närmare på vilka naturupplevelser du är sugen på innan din resa så att du kan planera in ett besök i något trevligt reservat!

På Södermalm, alldeles intill Skanstull och bron över till Gullmarsplan och Globen, ligger Clarion Hotel Stockholm, som på kort tid blivit ett väldigt populärt hotell, både bland turister och bland stockholmarna själva. För den som har bokat något av hotellets 532 rum ingår gratis frukostbuffé i restaurangen, där det även serveras en omtalad brunch på helgerna, som dock inte ingår i din rumsbokning. Dessutom finns det både utomhus- och inomhuspool samt en spa-avdelning högst upp. Här bor du med ett centralt läge som gör det enkelt för dig som är på semester med barn i Stockholm att utforska staden, med tunnelbanans gröna linje, och stambusslinje 3 och 4 alldeles utanför porten. Annars är en promenad utmed Götgatan, som börjar vid just Skanstull, att rekommendera. Här finns massor av spännande butiker, caféer, teatrar, gallerior och Medborgarplatsen, med sitt bibliotek och badhus och sin saluhall med biograf och restauranger.