Need Some Inspiration?

Select a Theme
Barnsemester
Sverige

Intro

Åk på familjesemester i Sverige

Vad ska man göra på en semester med barn i Sverige? Listan över saker att hitta på kan göras lång. Att resa med barn innebär ofta mycket att tänka på, och då kan det vara skönt att vara väl förberedd och ha gjort upp en plan på vart man ska åka och hur man ska bo. Planera i stora drag eller in i minsta detalj – allt från rastplatser, stränder, bassänger, nöjesparker och sommarland, till hotell och akvarium. Fokus läggs på sommarsemester,eftersom det finns betydligt mer att göra i vårt avlånga land när det är varmt och soligt, men även på vintern kan man såklart finna aktiviteter i form av bland annat skidåkning som de nordligare delarna av landet bjuder in till. Alla är vi olika och vissa väljer att uppleva mer natur, andra fokuserar på storstäder och nöjesparker. Men testa gärna att utmana dig själv och prova något nytt, det ångrar man sällan!

continued

Kanske vill du planera in en semester i en stad som har ett flertal olika roliga barnaktiviteter på ett och samma ställe, eller vill du hellre spendera en längre tid på en ort som specialiserat sig inom just ett område? När du reser med barnen får du heller inte glömma bort dig själv som vuxen och vad du kan tänkas vilja hitta på under semestern. Just därför kan det vara en bra idé att boka en resa till någon av våra större städer som också erbjuder många aktiviteter för de vuxna, som museer, fik och restauranger. Göteborg och Stockholm är bra alternativ för familjer i blandade åldrar då det med säkerhet finns något för alla i dessa städer. Men självklart finns det en mängd aktiviteter i Sveriges alla hörn att välja mellan. För att göra det lite lättare listar vi här några förslag på vad man kan göra på sin semester i Sverige med barn.

Top things to Do

Det bästa för en barnsemester i Sverige

I Vimmerby hittar man Astrid Lindgrens Värld. Att gå in genom dess portar är som att kliva in i ett riktigt sagoland. Med berättelser om Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga känner man snabbt igen sig på parkens gator. På teaterscenen (som för övrigt är Sveriges största utomhusteater) bjuds det under dagen på scener ur Astrid Lindgrens böcker. Här kan man träffa på Rasmus på luffen och bröderna Lejonhjärta medan man utforskar Ronja Rövardotters Mattisborg eller Pippi Långstrumps Villa Villekulla. Det finns en restaurang med mat gjord på lokala råvaror, men det går även bra att ta med sig picknickkorgen.

Skara Sommarland är ett utmärkt resmål för en barnsemester i Sverige. Här finns bland annat Skandinaviens största vattenpark. De allra minsta kan leka på Piratön, med vattenklättring och vattenkanoner, och för de lite större finns det fyra miljoner liter uppvärmt vatten till förfogande för diverse vattenäventyr. Cobra, Big Drop, Racer och Sagopoolerna är bara några av Skara Sommarlands alla attraktioner. Utöver vattenparken finns även gokart, tivoli och femkamp. I entréavgiften ingår alla åkattraktioner förutom någon enstaka, som man får betala en liten avgift för. Man kan gå in och ut ur parken när som helst under dagen, eftersom man får en returbiljett av personalen vid utgången. Ta med egen matsäck in i parken och besök gärna den stora grillplatsen där det går bra att låna grillar mellan 12.00 och 18.00.

Tom Tits Experiment handlar det om naturvetenskap och teknik. Det kanske inte låter så lockande för ett barn, men när dessa ämnen förklaras på ett sätt som är kul och spännande så blir det något som barnen (och även vuxna) bara vill ha mer av. Huset ligger i Södertälje, och består av fyra våningsplan. Det finns även en park som är öppen mellan maj och september. Experimentens kategorier innefattar bland andra biologi, illusioner, människan och naturgeografi. Namnet Tom Tit kommer från en fransman som utförde experiment och tipsade om vetenskapliga saker i den franska tidningen L´Illustration.

På Djurgården i centrala Stockholm ligger Junibacken. Här är det lek med många olika lekrum och teman som gäller, och de har dessutom teaterföreställningar som är inspirerade av en mängd olika barnboksförfattare. Junibackens fokus ligger på att inspirera till läsning genom att introducera barn och föräldrar för alla de olika världar som finns i böckerna. Det passar utmärkt att besöka Junibacken på en regnig dag, då alla attraktioner finns inomhus. Man får inte ta med barnvagnen in men det går bra att låna en bärsele av personalen. Missa inte Sagotåget som är en 10 minuter lång åktur bland helt underbart välgjorda sagomiljöer. Gör man ett besök på Junibacken kan man även passa på att kila över till Vasamuseet som ligger alldeles i närheten.

Om man förlägger sin familjesemester till huvudstaden finns det en massa roliga saker att hitta på, men Skansen får man inte missa. Här finns skandinaviska vilda djur, tamboskap, scener, lekparker, restauranger och butiker. Skansen är faktiskt världens äldsta friluftsmuseum och grundades 1891 av Artur Hazelius, som ville visa hur människor hade bott och verkat i Sverige genom åren. För närvarande har cirka 140 byggnader flyttats hit från olika delar av Skandinavien. Missa inte heller Skansens akvariedel där det visas en mängd exotiska djur (separat biljett krävs).

Did you know that?

Visste du att ...

…Nordens största berg- och dalbana byggd i trä finns på Liseberg i Göteborg? Du åker totalt över 1 kilometer i attraktionen, som flera gånger röstats fram till att vara ”världens bästa berg- och dalbana i trä”. Berg- och dalbanan heter Balder, och åkturen inleds med en stigning på 36 meter innan vagnen släpps fri och du tas med på en hisnande färd i 90 km/h.

… området runt nöjesparken Gröna Lund i Stockholm var ett nöjescentrum långt innan parken öppnades? Gröna Lund – eller Grönan som parken också kallas – öppnades först på 1880-talet, men redan på 1700-talet besjöng nationalskalden Carl Michael Bellman nöjesinrättningarna på området. Det är i Fredmans epistlar som Bellman nämner Gröna Lund.

…Astrid Lindgrens älskade ”Pippi Långstrump” har översatts till över 60 språk? På de allra flesta språk har Pippi fått behålla sitt förnamn, men på isländska har hon döpts om till ”Lina”. Även den franska översättaren fick ge den färgstarka karaktären ett nytt namn. På franska betyder nämligen pipi ”att kissa”, så istället fick hon heta ”Fifi”. Även hennes efternamn har ändrats i den franska översättningen. Där är det inte Pippis långa strumpor som ligger i fokus, utan hennes utstående hårflätor. I Frankrike heter hon ”Brindacier”, vilket ungefär betyder ”stålflätor”.

… Skansen inte bara står värd för TV-sända ”Allsång på Skansen”, utan även för det som kallas för Barnens allsång? Under ett par månader varje sommar brukar Skansen hålla i denna allsång anpassad för barn, där barnen får både sjunga och dansa. Det är inte svårt att föreställa sig hur det låter när massvis med ungar klämmer ifrån tårna, och detta kanske blir en riktig höjdpunkt för er alla på er familjeresa i Sverige?

The local perspective

Svenskarnas smultronställen

I Sverige finns det naturligtvis mängder av mysiga smultronställen beroende på vad du gillar och vad du helst vill uppleva på din semester med barn i Sverige. Ett roligt resmål som många antagligen missar till förmån för storfavoriter som Liseberg och Gröna Lund är Vikingabyn som ligger på Gotland. Den här lilla sevärdheten är inspirerad av Sveriges vikingatid. När du besöker Vikingabyn kliver du rakt in i 800-talet och får möta personer klädda i klassiska vikingakläder och med tidsenligt utseende. Följ med på en guidad tur (som ingår i entrépriset) där du får lära dig allt om vikingarnas dramatiska livsstil. På Kämpavallen kan man utmana sin familj på kast med yxa, rövkrok eller bågskytte. Passa även på att få hjälp av träsnidaren att tälja, eller skapa något fint i lera.

Om du väljer att ta en tur ut till Vikingabyn på Gotland får du heller inte missa alla de andra mysiga orterna och sevärdheterna på ön. Promenera med barnen i härliga Visby och glöm heller inte bort att besöka Klinten som ligger precis i utkanten av staden. Klinten är en fantastisk utsiktspunkt med oslagbar vy över horisonten och Visby med omnejd. Visby är förutom sin charmfaktor också ett perfekt resmål för föräldrar som vill lära sina barn mer om svensk historia och hur vi levde förr. På semestern kan det bara vara roligt att smyga in lite kunskap och bildning! Gotland är naturligtvis också ett perfekt resmål för alla som är sugna på fina bad på kritvita stränder. Om du hyr egen bil och rör dig runt ön har du större möjlighet att hitta en strand som inte är alldeles överbefolkad på sommaren. Ta gärna med barnen till Gotlands djurfristad när du ändå är på ön, där det finns ett antal räddade djur av alla möjliga lantbruksraser. Där kan man också lära sig mer om vad en vegansk livsstil innebär.