Need Some Inspiration?

Select a Theme
Fotbollsresor
Fotbollsresor

Intro

Fotbollsresor - se ditt favoritlag spela!

Ingen sport är så magisk som ”det gröna fältets schack”. Fotbollen rymmer allt från sjuåringens glädje över sitt första vristskott, till gemenskapen mellan veteraner som sedan länge lagt skorna på hyllan. Och ”alla” spelar: man räknar med att det finns mellan 240 och 265 miljoner spelare världen över.Dessutom lockar fotbollen till drömmar. Den är ju verkligen ingen materialsport: en boll och något som kan fungera som målstolpar är allt du behöver. Därför känns vägen från bakgator och lekplatser till fullsatta VM-arenor märkligt kort – allt är möjligt. Är du bäst i kvarteret kan du bli bäst i världen! Detsamma gäller inför varje match: storlaget kan förlora mot uppstickaren och ett rejält övertag kan förbytas i nederlag. Bollen är definitivt rund! Det är bara att sätta igång och planera din fotbollsresa idag!

continued

Men alla som gillar fotboll vet också att dess magi sträcker sig långt utanför planen – till fans, entusiaster och supportrar. Den spänning, stämning och gemenskap som kan upplevas på en fotbollsläktare är svårslagen. Så varför inte åka och se ditt favoritlag i Premier League på hemmaplan, uppleva den tyska supporterkulturen eller se ett svenskt utlandsproffs på planen? Har du fler intressen än fotboll kan du istället krydda t.ex. Englandssemestern lite extra med en spännande match. Vad passar dig? Kanske en supporterresa med vännerna, ståplats, läktarskål och pubbesök? Eller är det dags att ta med den fotbollstokiga dottern/sonen på hennes eller hans första Premier League-match? Kanske planerar du en semestervistelse i London och vill förhöja upplevelsen med en match på Wembley? Möjligheterna till variation är faktiskt större än man tror!

Types

Fotbollsresor av olika slag

Många researrangörer erbjuder fotbollsresor i form av paket där flyg, hotell och fotbollsbiljetter ingår. Detta är naturligtvis det enklaste och snabbaste sättet att komma iväg, och du slipper bekymra dig om att själv ta reda på hur och var du köper matchbiljetter osv. Ibland kan paketen också anpassas, t.ex. genom att lägga till hotellnätter eller uppgradera till bättre platser på matcharenan.

Väljer du istället att boka flyg, boende och matchbiljetter separat har du mer arbete framför dig, men också större valmöjligheter. Du kanske t.ex. vill se en match i en lägre division, komma ner i pris eller bo i en annan stad än där matchen spelas. Då kan det vara bättre att själv kunna styra över alla detaljer.

Suggestions/Where

Vart ska man åka på fotbollsresa?

Fotboll är en av världens populäraste sporter, vilket innebär att möjligheterna egentligen är nästan obegränsade. Om vi – bara för att börja någonstans – begränsar oss till herrfotboll och ligamatcher är det tre ligor som sticker ut: engelska Premier League, spanska La Liga och tyska Bundesliga. Dessa rankas ofta som världens bästa ligor, bland annat baserat på lagens prestationer i europeiska turneringar som Champions League och spelarnas framgångar i VM och andra stora turneringar.

Toppligorna är olika till karaktären: La Liga är allra bäst när det gäller antalet europeiska titlar, men domineras å andra sidan helt av topplagen Barcelona och Real Madrid. I Premier League talade man länge om ”the Big Four” och avsåg då de fyra klubbar som dominerade ligan under stora delar av 2000-talet, nämligen Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester United. Numera hör man även talas om ”the Big Six”, sedan Manchester City och Tottenham Hotspurs börjat visa sig farliga i kampen om de översta placeringarna. Detta innebär att Premier Leagues toppskikt är mer öppet än La Ligas; det finns helt enkelt fler lag som har möjlighet att ta hem mästartiteln.

En faktor som talar för Bundesliga när det gäller fotbollsresor är publiken. Av de tre toppligorna har Bundesliga det högsta genomsnittliga antalet besökare per match, och de tyska fansen är kända för att skapa en underbar atmosfär på arenorna. Exempelvis Borussia Dortmunds supportrar, som höjer stämningen på läktarna rejält med högljudd sång och mäktiga tifon. En förklaring till publiktrycket är att priset på fotbollsbiljetter är lägre där jämfört med de engelska och spanska ligorna – värt att tänka på om du söker billigafotbollsresor.

När det gäller priserna kan man generellt säga att England är dyrast, Spanien och Tyskland är något billigare. Riktiga dyrgripar är biljetterna till dels ”El Clásico”, dvs. en match mellan Barcelona och Madrid, dels finalen i Champions League.

Om vi lämnar ligafotbollen är naturligtvis Champions League en riktig magnet för ressugna fotbollsfans. Här möts varje år europeisk herrfotbolls bästa klubblag. För att kvalificera sig för deltagande måste ett lag ha vunnit (eller placerat sig högt i) en högt rankad nationell högstadivision, alternativt vunnit en lägre rankad liga och sedan kvalat mot andra lag. Kort sagt: det är här toppskiktet i europeisk fotboll gör upp! Så även om det kan kosta en del är Champions League något att överväga för dig som inte bestämt vart dinfotbollsresa ska gå. Allra roligast är det kanske när något svenskt lag passerat nålsögat och kvalificerat sig för deltagande, som nu senast Malmö FF under säsongen 2014/2015. Välj match utifrån lag, spelplats och biljettpriser.

Generellt sett kan du naturligtvis också utgå från en stad du gärna reser till, och sedan kolla upp när det spelas en match som kan vara av intresse där. Här blir huvudsyftet att utforska och uppleva en spännande stad, och fotbollen en del av den upplevelsen. Städer som London, Barcelona och Rom är självskrivna i det här sammanhanget. Där finns mycket att uppleva när det gäller kultur, historia och nattliv samtidigt som fotbollen har en självklar plats i respektive stads hjärta. Har du råd och lust att resa utanför Europa är exempelvis Rio de Janeiro eller Buenos Aires heta förslag.

Sedan finns naturligtvis möjligheten att rikta in sig på landskamper. De stora turneringarna som EM och VM är såklart självskrivna, men glöm inte att det också spelas kvalmatcher till dessa turneringar, liksom vänskapsmatcher och andra mindre uppmärksammade möten. Kolla upp dina favoriters spelschema, eller utgå från vad som kan komma att bli en spännande match!

Find things you can do

Tips

Tips inför din fotbollsresa

När det gäller fotbollsbiljetter skiljer sig förhållandena åt mellan olika länder och olika lag, så det är bra att kolla upp vad som gäller för just den match du vill se. Priserna varierar stort, liksom behovet av att boka på förhand. Vissa lag säljer alltid biljetter till sina matcher på arenan samma dag, medan andra biljetter måste bokas så långt som ett halvår i förväg. Vissa lag låter landets turistbyrå förmedla biljetter till matcherna, andra inte, osv. Om man vill vara på den säkra sidan eller spara tid och arbete bokar man helt enkelt en paketresa där biljetterna redan är ordnade.

I vissa fall gäller att den som har biljett med plats på ett lags hemmasektion också måste vara supporter till hemmalaget. Ska du se matchen från hemmasektionen kan du alltså bli avvisad från läktaren om du på något sätt visar att du stödjer ett annat lag.

Champions League-finalen eller El Clásico är utan tvekan tunga matcher. Men glöm inte att en mindre upphaussad seriematch kan bli en minst lika stor upplevelse. Där kan du komma närmare spelet och få en chans att uppleva supporterkulturen och fotbollens vardag i den stad du besöker.

Did you know that

Visste du att...?

Många menar att fotboll är världens populäraste sport: Fifa räknar med över 240 miljoner spelare i 200 länder världen över. De som följer sporten är ännu fler, och fotbolls-VM är det sportevenemang som lockar flest åskådare av alla. Som en fingervisning kan nämnas att VM-finalen 2006 beräknas ha setts av 715 miljoner människor.

En fotbollsspelare springer i genomsnitt runt en mil per match. Minst springer såklart målvakter, och mest mittfältare.

Brasilien är det enda land som deltagit i samtliga VM-turneringar i fotboll. De är också den nation som har flest VM-guld: fem gånger har de varit världsmästare.

Historiskt sett har det främst varit män som ägnat sig åt fotboll – åtminstone är det främst männens spel som dokumenterats. Det finns dock indikationer på att kvinnor i Kina spelade ett fotbollsliknande spel redan för över 2 000 år sedan, samt belägg för att kvinnor i Skottland spelade fotboll på 1700-talet. I Storbritannien blev damfotbollen populär under första världskriget när många män dragit ut i kriget. Damfotbollen var en riktig publikmagnet, som kunde mäta sig med herrmatcherna – fram till 1921, då det beslutades att inga dammatcher fick spelas på det engelska fotbollsförbundets planer. Detta förbud låg fast ända fram till 1971!

Den moderna fotbollen föddes i 1800-talets England (även om man t.ex. i Kina hade spelat fotbollsliknande spel långt tidigare). Den tidiga fotbollen var en sorts blandning mellan fotboll och rugby – faktum är att uppdelningen i de två sporterna skedde eftersom man inte kunde komma överens om reglerna. Således bildade de som ansåg att man skulle få ta bollen med händerna och att bollen skulle vara oval ett rugbyförbund, medan de som ansåg att man skulle spela med fötterna och en rund boll lade grunden till Englands fotbollsförbund, FA. Resten är historia.