Need Some Inspiration?

Select a Theme
Fotbollsresor
Fotbollsresor Premier League

Intro

Premier League-resor

England är den moderna fotbollens hemland, och engelska Premier League är en av de bästa ligorna i världen. Det innebär att du kan uppleva såväl fotbollstradition och supporterkultur, som spel i världsklass på en resa med fokus på Premier League-matcher. Det finns dessutom många resmål att välja mellan: flera engelska städer har både stolta traditioner och arenor där stämningen sitter i väggarna. Eftersom toppskiktet i Premier League är relativt jämnt är det också flera städer som stoltserar med lag som kan blanda sig i toppstriden. Var på plats när lag som Arsenal, Chelsea, Manchester United och Liverpool FC spelar om att få bli bäst. Vilken engelsk stad du än väljer att besöka finns det gott om saker att upptäcka förutom fotbollskulturen. Men en sak är säker – du kommer att återvända hem med minnen för livet.

continued

Engelsk fotboll har en särskild plats i svenska fotbollshjärtan. Många följer Premier League och många har en klar favorit bland de engelska klubblagen. En del av förklaringen till detta är det på sin tid mycket populära ”Tipsextra”, som sände engelska matcher i svensk tv. Men att uppleva en match via tv-skärmen är en sak. Den som planerar en Premier League-resa har så mycket mer framför sig! Före matchen kan du känna på stämningen i stan, kanske gå en guidad tur på ditt favoritlags hemmaarena. På matchdagen kan du värma upp på puben tillsammans med hemmalagets inhemska supportrar, och sedan uppleva matchen live från läktaren. För den som älskar fotboll, England eller båda delarna kan en resa till fotbollens hemland med biljetter till Premier League knappast bli annat än en fantastisk upplevelse. Det är bara att börja planera!

Types

Vart, när och hur?

Eftersom många engelska städer har stolta fotbollstraditioner, och eftersom det normalt sett är fem, sex lag som kan blanda sig i toppstriden i Premier League, har den som vill se engelsk fotboll av allra högsta klass många resmål att välja mellan. Är du flexibel med vilken match du vill se kan du utgå från vilken stad du helst skulle vilja besöka. Finns det ett särskilt Premier League-lag som har vunnit ditt hjärta, så är det naturligtvis självklart att det är någon av deras matcher du ska se, och kanske allra helst på hemmaplan.

De Premier League-lag som har det största supporterstödet i Sverige är Liverpool, Arsenal och Manchester United. Således är också Liverpool, London och Manchester klassiska destinationer för svenska fotbollsresenärer.

London

London är hem för sex Premier League-lag (säsongen 2014/2015): Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Queens Park Rangers, Tottenham Hotspur och West Ham. Det blir alltså många derbymöten under en säsong. Av dessa sammandrabbningar är Arsenal – Tottenham Hotspur bland de allra hetaste. De två klubbarna är inte bara stadens mest framgångsrika; de har också sin hemvist knappt en halvmil från varandra i norra London. Bittra rivaler således.

Hur en Premier League-resa till London kan komma att se ut utöver matchen beror dels på vilket lag du vill fokusera på, och dels på om du också vill uppleva annat än fotboll under vistelsen. Exempelvis kanske Arsenal-fans kan vara lockade av det som kallas ”Legends Tour”: en tur runt Arsenals hemmaarena Emirates Stadium där din guide är en f.d. Arsenal-spelare. Det vill du kanske helst undvika om du är Tottenham-fan eller om du hellre utforskar världsstaden London när du inte är på match. Du bestämmer vilket som passar dig bäst.

Liverpool

Liverpool FC är en av Englands genom tiderna mest framgångsrika klubbar; 18 gånger har man vunnit den engelska förstaligan. Vill du se ”the Reds” på hemmaplan är det till Anfield du ska bege dig. Dagar när det inte spelas match kan du utforska arenan eller besöka ett museum över Liverpool FC och klubbens historia. Även Premier League-laget Everton har sin hemmaplan i Liverpool, och möter ”the Reds” i ”the Merseyside derby”.

Manchester

Manchester United anses av många vara världens populäraste fotbollsklubb, och den historiskt sett mest framgångsrika engelska klubben. Man spelar sina hemmamatcher på anrika Old Trafford, även kallad ”the Theatre of Dreams”. Säsongen 2013/2014 var det dock ett annat Manchesterlag som knep förstaplatsen i Premier League, nämligen Manchester City. Här har du alltså chansen att se två absoluta topplag på hemmaplan.

När ska man åka?

Premier League-säsongen varar från augusti till maj. Vill du se två specifika lag möta varandra har du i princip två datum att välja mellan, eftersom samtliga lag möter varandra två gånger per säsong.

Paketresa eller boka själv?

Att boka Premier League-biljetter kan vara ganska krångligt. Det varierar hur långt i förväg du måste skaffa biljetterna. I vissa fall måste du vara medlem i en supporterklubb för att kunna köpa biljett, osv. Det absolut enklaste sättet att komma iväg är därför att boka ett paket där biljetter tillPremier League, boende och ibland flygresa ingår. Vill du istället ha maximal frihet är det naturligtvis boka själv som gäller.

Suggestions/Where

Visste du det här om Premier League?

Premier League rankas i allmänhet som en av de bästa ligorna i världen, tillsammans med spanska la Liga och tyska Bundesliga.

Premier League i sin nuvarande form bildades 1992. Då gick klubbarna från den dåvarande högsta divisionen samman och bildade en ny liga. Bakgrunden till detta var att man började se en ljusning efter ett tungt 1980-tal inom engelsk fotboll. På 80-talet var problemen påtagliga: många arenor var oerhört nedslitna, problemen med våld och huliganism stora och engelska klubbar fick inte längre spela ute i Europa på grund av Heyselkatastrofen 1985, där oroligheter med engelska supportrar inblandade ledde till 39 åskådares död. Vid 90-talets början vände det, med bl.a. en fin prestation av landslaget i VM 1990 och ett upphävande av förbudet mot spel i europeiska cuper.

1992 bildades så Premier League. Den nya ligan ägdes av klubbarna och var oberoende av fotbollsförbundet. Man förhandlade själva om tv-sändningar och sponsoravtal.

En lite lustig detalj när det gäller svenskarnas intresse för Premier League är att vi faktiskt kunnat följa matcherna via tv-skärmen längre än engelsmännen själva. Detta är det klassiska tv-programmet Tipsextras förtjänst. De började sända engelsk fotboll i svensk tv 1969, medan man i England inte kunde se ligafotboll på tv förrän 1983, eftersom man var rädd att folk skulle sluta gå på matcherna om det gick att se dem hemifrån. Tipsextra fortsatte sända från Premier League in till mitten av 90-talet och kan nog sägas ha lagt grunden för många svenskars passion för engelsk fotboll.

Find things you can do

Tips

Lokala fotbollstraditioner

Engelsmännen har varit fotbollstokiga sedan 1800-talet. Givetvis har de utvecklat en del ritualer och traditioner kring matcherna. Det gäller t.ex. mat och dryck före matchstart. Klassisk uppladdning inför Premier League-matcher är naturligtvis några öl på puben. Vilken pub du väljer kan också vara av avgörande betydelse, då pubarna ibland är ”hem” för det ena eller det andra lagets supportrar. Då vill du ju inte hamna fel!

Att man vill ta en öl före matchen är knappast förvånande. Något underligare framstår traditionen att dricka en sorts varm buljong av märket Bovril som en del av uppladdningen. Faktum är dock att denna dryck ofta säljs vid arenorna. Tidigare generationer fotbollsfans kunde ha med en sig en termos med ”beef tea” att värma sig med under matchen. Betydligt mindre lockande än en pint kanske, men den engelska fotbollssäsongen infaller ju till stor del under vintern samtidigt som det brittiska vädret är ökänt.

Den klassiska maträtten att inta i samband med en fotbollsmatch är en paj, som köps varm och intas utanför arenan. Liverpool FC är kända för sina ”scouse pies”, fyllda med en sorts köttstuvning (”scouse”). Ett måste om du ser en match på Anfield!

En annan tradition bland engelska fotbollsfans är att helt viga Boxing Day (annandag jul) åt Premier League-matcher. Och det finns mycket att se: på annandagen spelar nämligen samtliga Premier League-lag, och det går att titta på fotboll i princip hela dagen. Dessutom är engelsmännen lediga och många andra affärer och inrättningar stängda, så det finns inte heller så mycket annat att ta sig för. Denna tradition har förmodligen uppkommit främst av praktiska och kommersiella skäl, men det finns de som påstår att ursprunget är ett annat: Under första världskriget inträffade det som kallas ”the Christmas Truce”. Vid jultid 1914 ska tyska och engelska soldater tillfälligt ha lagt vapnen åt sidan för att istället ägna sig åt – fotboll. En vacker historia, även om den kanske inte är så sannolik som förklaring till annandagens fotbollsfrossa.