Need Some Inspiration?

Select a Theme
Golfresor
Danmark

Intro

Golfresa till Danmark

Danmark är med sina vidsträckta slätter, storslagna kustremsor och sanddynslandskap det perfekta golfresmålet. Här finns ett stort utbud att välja mellan på någon av landets vackra öar – allt från eleganta parkanläggningar bland skogar och sjöar i inlandet, till kustnära upplevelser med horisonten i sikte. En golfresa till Danmark garanterar något speciellt för såväl nybörjaren som den erfarne golfaren. Danmark kan trots sin blygsamma yta skryta med hela 200 golfbanor, som alla bjuder på en spännande variation i storlek och svårighetsgrad. Här finns både de mindre klubbhusen och enorma anläggningar med flera hundra hektar till förfogande och särskilt exklusiva faciliteter. En annan fördel är att greenfee-avgifterna är bland de lägsta i Europa.

continued

Danmark har mycket att erbjuda golfentusiasten, och du som vill köpa ett golfpaket till Danmark och söker något speciellt har stor chans att hitta det. Gör research innan du åker för att se till att maxa din golfupplevelse. Till exempel erbjuder flera resorter boende, och det kan vara en bra idé för dig som helst slipper resvägar från och till banorna på plats. Kontrollera i förväg att det finns tider på just de banor som du är intresserad av. De mest populära golfbanorna i Danmark blir snabbt uppbokade under sommaren, och därför är det bra att vara ute lite i förväg. Ett tips är att hyra en bil om du vill ha möjlighet att se landets vackra natur på nära håll och dessutom friheten att ta dig runt som du vill. Här kommer några tips på de golfbanor i Danmark som är bland de absolut mest populära hos golfare runtom i landet.

Top things to Do

Spela på golfbanor i Danmark

Himmerland

Danmarks största ö Jylland har ett varierat landskap och ett antal golfbanor som ligger jämt fördelade. Det är därför lätt att hitta en bana i världsklass i just den typ av miljö som du är intresserad av här. En Jyllandsfavorit som av många anses vara Danmarks bästa golfupplevelse är Himmerland Golf & Spa Resort. Himmerland är Nordeuropas största golfresort, och det märks inte minst på anläggningens rykte internationellt. Här hålls exempelvis European Tour-event, och Europas bästa golfare spelar gärna just här. Himmerland Golf & Spa Resort ligger på norra Jylland, och här kan spelaren njuta av fantastiskt natursköna omgivningar på anläggningens banor. Den bästa golfupplevelsen på Himmerland bjuder antagligen den nyrenoverade PGA Backtee Course-banan, som öppnades 2013, på. Banan har designats av den internationellt kända golfbanearkitekten Philip Spogárd, och har en unik karaktär och utformning. Rejäla avstånd mellan hålen gör att en runda här handlar lika mycket om naturen som om spelet, och bunkerstilen är lite annorlunda från vad Danmark vanligtvis har att bjuda på.

Den som vill kan, som namnet avslöjar, också kombinera sin golfresa i Danmark med en spaupplevelse utöver det vanliga på Himmerland. Det går att boka särskilda parupplevelser med dubbelbehandlingar för den som är ute efter en romantisk golfweekend i Danmark. Man kan välja att antingen övernatta på hotellet eller hyra en egen stuga och på så sätt få möjlighet att ta vara på naturupplevelsen på ett ännu bättre sätt. Anläggningen stoltserar också med två restauranger och en inomhuspool samt fitnessanläggning. Himmerland Golf & Spa Resort ligger ungefär två mil från Fredrik VII:s kanal på Himmerland i nordöstra Jylland.

Själland och Nordsjälland

Det största utbudet av golfbanor i Danmark inom en begränsad yta finns kanske på Själland och Nordsjälland. Här finns ungefär 20 golfbanor i olika svårighetsgrader och storlekar, och ön är också känd för att några av Skandinaviens äldsta och mest eftertraktade banor finns just här. Eftersom golfresor just hit är så pass populära kan det vara svårt att hitta en starttid och därför är det viktigt att vara ute i god tid. Om du inte får en tid på den bana du hade tänkt dig finns det dock ett stort antal andra precis i närområdet att välja mellan. Den kanske mest populära golfupplevelsen hittar man på Scandinavian Golf Club i Farum på norra Själland. Det spektakulära klubbhuset är ritat av ett av Danmarks största arkitektkontor, och här har man haft Nordens historiska rötter i åtanke då dess tak har inspirerats av traditionella skandinaviska stavkyrkor. På Scandinavian Golf Club får man endast spela om man är medlem eller gäst till en medlem, och det kan vara viktigt att ha i åtanke. Klubbens banor har designats av Jones II Golf Architects, och det finns två 18-hålsbanor i blandad terräng. På klubben finns kafé, restaurang, klubbshop och omklädningsrum med dusch. Farum ligger ungefär två mil utanför Köpenhamn, och det är lätt att ta sig hit med både tåg och bil.

Did you know that?

Visste du att…

... danskarna är ett av världens lyckligaste folk? FN:s World Happiness Report har flera år i rad klassat just Danmark som ett av världens fem lyckligaste länder. FN kartlägger årligen 158 länder i världen och lyckoregistret baseras på faktorer som förväntad livslängd, ekonomi, frihet och korruption. 

... Danmark utgörs av den mellersta och norra delen av halvön Jylland och 443 namngivna öar. 76 av dessa öar är bebodda och till de största räknas Själland, Vendsyssel-Thy och Fyn. Att landet består av så många öar gör att Danmark har en ovanligt lång kustremsa i förhållande till sin storlek, den är hela 7 314 kilometer lång. Något annat som visar på det nära sambandet mellan land och hav i Danmark är att du aldrig är längre än 52 kilometer från kusten var du än befinner dig i landet.

... danskarna inte ljuger när de säger att de har en av Europas äldsta oavbrutna monarkier. Den går så långt tillbaka i tiden som det finns skriftliga källor över Danmarks historia. Drottning Margrethe II är ättling till 900-tals kungen Gorm den gamle! Gorm den gamle var även far till Harald Blåtand (som gett namn åt den trådlösa kommunikationsstandarden Bluetooth, vars logotyp är en stiliserad version av runorna H och B), och kallades för Gorm Hardeknutsson av den isländske sagoberättaren Snorre Sturlasson.

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Ett populärt utflyktsmål för danskarna är nationalparken Vedehavet på Sydjylland. Det är ett våtmarkslandskap som vimlar av liv och bjuder på en sällsynt naturupplevelse. När tidvattnet drar sig tillbaka myllrar stranden av musslor, snäckor och allsköns havsorganismer. En annan favorit hos lokalbefolkningen är Mön på sydöstra Själland. Här finns ett världsarv som är värt ett besök för den som är intresserad av natursköna omgivningar och geologi. Här tornar en tolv kilometer och 41 meter hög klint upp sig och omgivningarna har en rik historia. De branta, vita klipporna är runt 65 miljoner år gamla och på platsen finns dessutom en rad vackra kulturbyggnader.

Det finns gott om mysiga städer i Danmark, och här har du chansen att komma bort från de stora turiststråken och uppleva det genuina danska gemytet. På Själland finns exempelvis Hilleröd, kanske mest känt för det stora Frederiksborgs slott, som ligger mitt i staden, men här finns också de karaktäristiska gågatorna och småskaliga galleriorna som är typiska för danska småstäder. Strosa runt på Slotsgade, shoppa i de små butikerna och ta en is med guf (glass toppad med en gräddbullsliknande smet) i solskenet! Om du istället befinner dig på Jylland kan vi varmt rekommendera staden Ebeltoft, som ligger strax söder om färjeläget Grenå och öster om Århus. Staden, som bara har omkring 14 000 invånare, har en ålderdomlig prägel och är nog mest känd för det gamla rådhuset i korsvirke och fregatten Jylland, som enligt uppgift är världens största träfartyg!

Om du är i Danmark den 5 juni får du uppleva den danska grundlagsdagen, vilket är det närmaste en nationaldag som landet har. Då firas minnet av Danmarks första grundlag från 1849, och det hela brukar högtidlighållas med tal av politiker runt om i landet. Det är ingen allmän helgdag, men många butiker kan vara stängda den här dagen. Samma dag firas även fars dag i Danmark.

Golf på Bornholm

Den som söker en golfupplevelse med något extra bör definitivt ta sig till Danmarks lilla ö Bornholm. Bara några mil utanför Skånes kust finns vackra Bornholm som kan skryta med flest soltimmar i Danmark, och de vackra omgivningarna har gjort just denna lilla ö till en populär tillflykt för konstnärer som genom historien velat porträttera ett hav och sommardagar som inte tycks ta slut. I byn Rønne på Bornholm finns två av öns fyra golfbanor, Nordbornholms GK och Gudhjem GK, som båda delar samma klubbhus. Banorna går också under namnen Old Course och New Course. Den senare har designats av Line Mortensen, den första kvinnan som blivit invald i European Institute of Golf Course Architects, och här bjuds spelaren på breda fairways med fantastisk utsikt över Östersjön. Havet följer spelaren de första åtta hålen, men på det nionde hålet ändrar banan karaktär och tar en tur igenom ett vackert granskogsparti. Old Course däremot bjuder på en lite mer utmanande golfrunda. Här karaktäriseras banan av sten och klippor vilket är ett intressant inslag för den som är van vid perfekta gräsmattor. Klipporna kan naturligtvis påverka spelet på ett oväntat sätt om du råkar träffa dem, men många tycker att detta tillför just ett lite annorlunda och utmanande inslag i spelet.