Need Some Inspiration?

Select a Theme
Golfresor
Göteborg

Intro

Golfsemester i Göteborg

Att golf skulle bli en anledning för folk att resa till Göteborg trodde nog inte Gustav II Adolf, Sveriges dåvarande konung, när han pekade ut var staden skulle ligga år 1621. Denna vackra hamnstad finns på Sveriges västkust och är Nordens femte största och har mycket att erbjuda. Väl där möts du av en charmig och välkomnande stad, och du behöver inte åka långt för att komma till bra golfbanor i Göteborg – tvärtom, de ligger i alla väderstreck. Om du flyger hit passerar du faktiskt Delsjö Golfklubb på väg från flygplatsen. Det är en otroligt vacker och välskött bana med mycket skog, men akta dig för vita pinnar, det finns mycket out of bounds här.Vallda, Hills, Lycke och Hovås är andra bra banor som finns i nära anslutning till staden. Med så många valmöjligheter blir ditt enda problem att hitta en favorit!

continued

Efter en 18-hålsrunda på någon av alla golfbanor i Göteborg kan det vara skönt att slå sig ned på någon restaurang och äta en god middag. Närheten till storstadspulsen gör att du lätt kan avrunda din dag med att besöka någon av stadens restauranger. Besöker du Göteborg under en riktigt varm sommardag och vill göra något annat än att gå ut på golfbanan? Passa då på att se Göteborgs vackra skärgård. Här finns det även aktiviteter förutom golf som lockar. Med den stora mängd golfbanor som finns här kan det vara bra att göra lite research och välja ut de banor som du tycker verkar absolut bäst, speciellt om du är på en snabb golfweekend i Göteborg och inte har så mycket tid att prova dig fram. Det finns många banor att välja bland och de är utformade av alla möjliga typer av bandesigners. Här kommer några tips på populära golfbanor i Göteborg.

Top things to Do

Spela pågolfbanor i Göteborg

Öijared Golfklubb

Öijared har hela fyra mycket välskötta banor att välja bland. Gamla banan är den mest utmanande. År 1965 stod denna 18-hålsbana klar, men återinvigdes sedan år 2008 med en ny och spännande design av Pierre Fulke. Singelklippta greener och strategiskt placerade bunkrar är bara några av detaljerna som en erfaren golfare har att se fram emot här. Ibland går inte drivern dit du vill och bollen har en tendens att alltid rulla ett par centimeter vid sidan om koppen; då är det tur att golf inte enbart handlar om att vinna eller prestera. Nya banan och Parkbanan är därför utmärkta val för den som vill lägga fokus på naturupplevelsen. Parkbanan har inte bara en häftig första tee på klubbhusets tak, utan bjuder även sina golfare på mycket vackert och kreativt placerade utslagsplatser med utsikt över sjön Mjörn. Tro det eller ej, men Parkbanan är Pay & Play, så har du en vän som kanske inte spelar så ofta, går det utmärkt att spela här utan något klubbmedlemskap eller grönt kort. För nybörjare finns Järnbanan, som är en korthålsbana med lite kortare avstånd. Även den erfarne golfaren har nytta av denna bana då det blir ett utmärkt tillfälle att träna med järnklubborna och få till de där perfekta inspelen till green.

Hovås Golfbana

Denna golfbana ligger vackert längs med kusten söder om Göteborg, och är en mycket väl ansedd parkbana bland göteborgarna. Med sina 18 hål sträcker sig banan upp till en längd på omkring 5 000 meter. Banan är inte bara omtalad för sina vackra hål längs med kustremsan och de fina villorna som breder ut sig längs med fairway på många hål, utan har även ett klubbhus där den välrenommerade Golfkrogen Hovås ligger. Här sitter du bekvämt med utsikt över havet och den vackra golfbanan. Golfklubben, Göteborgs GK, är faktiskt den äldsta i Sverige, då den grundades redan 1902 under namnet Göteborgs Idrottsförbunds Golfafdelning.

Vallda Golf & Country Club

Om klubben själv får beskriva sin golfbana så skulle de säga att de lyckats flytta en bit av Skottland till Vallda, som ligger en bit söder om Göteborg. Böljande greenområden och strategiskt utmanande spel utlovas. Banan är runt 5 500 meter och är alltså en 18-hålsbana. Hawtree Design, som är ett engelskt familjeföretag, är de som ligger bakom banans design.

Hills Golf & Sports Club

Den här banan, som ligger strax utanför Mölndal söder om Göteborg, har i många år rankats som nummer ett bland golfbanor i Göteborg. Designen är av Arthur Hills och Steve Forrest, två av de främsta banarkitekterna i världen. Vill du värma upp ordentligt innan golfrundan så går det utmärkt på klubbens övningsgreen och driving range.

Did you know that?

Visste du att ...

… Göteborg har kallats både för Nya Amsterdam och Lilla London? Det var holländarna som kallade staden för Nya Amsterdam, eftersom Göteborg hade en liknande stadsplanering som i den nederländska staden. Att Göteborg även kallats för Lilla London härstammar från 1800-talets industrialisering, och detta skedde bland annat med hjälp av inflyttade britter.

… Göteborgs stolthet Liseberg inte bara är en nöjespark, utan även en grön park som har vunnit flera trädgårds- och parkutmärkelser? Namnet Liseberg är för övrigt en omskrivning av ”Lisas berg”. Lisa, eller Elisabeth som hon egentligen hette, var hustru till köpmannen Johan Anders Lamberg, som ägde den mark som nöjesparken nu ligger på. Göteborgs stad köpte marken och byggnaderna som fanns där för 225 000 kronor år 1908. Nöjesfältet öppnade sedan i samband med Göteborgs 300-årsjubileum 1923.

… det var först på 1600-talet som namnet Göteborg började användas? Namnet kommer ursprungligen av att Göteborg var en befäst stad vid Göta älv, och stavningen varierade i början av 1600-talet. Bland annat skrevs det Giötheborg och Gamble Gotenborg innan Göteborg blev normen. På engelska heter staden Gothenburg, och den är därmed den enda svenska staden som har ett vedertaget engelskt namn.

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Finns golfsuget fortfarande kvar efter en runda så rekommenderar göteborgarna att du tar dig till äventyrsgolfbanan i Slottsskogen. Göteborg har en kollektivtrafik som till stor del består av spårvagnar. Ta en av dessa och kliv av vid Linnéplatsen. Här finner du Slottsskogen, en fantastisk park full av liv, mitt i stadens kärna. Göteborgarna tar gärna med sig en engångsgrill och lägger ut en filt framåt kvällen för att spela boll, kasta frisbee och äta tillsammans med vänner. I parkens norra del har du en riktigt fin utsikt över Göteborg, och här finns även ”jättegrytorna”, stora håligheter som inlandsisen gröpt ur berget för 12 000 år sedan. Rådjur springer fritt i parken men det finns även en anlagd djurpark där du kan se bland annat älg och kronhjort. I parken arrangeras varje år också den stora musikfestivalen Way Out West, som lockar till sig många tusentals besökare som kommer hit för att se de allra trendigaste namnen inom populärmusiken för tillfället. Sedan 2012 är festivalen dessutom helt vegetarisk!

Är du ute efter en vacker utsikt är det upp till Masthuggskyrkan du ska ta dig. Här får du en panoramavy över Göteborg, och en skön övergripande bild av staden. Kyrkan byggdes 1914 och är ett vackert landmärke i Göteborg. Många turister tar sig till kyrkan varje år (uppskattat antal cirka 100 000), men det de flesta går miste om är något som ligger precis i närheten av kyrkan. Går du ner för backen mot stadsdelen Majorna till Stigbergstorget befinner du dig plötsligt i stadens mer alternativa del med mysiga caféer, skivbutiker, kvarterskrogar och dessutom sjöfartsmuseet Akvariet, som grundades 1913. Här kan du lära dig allt om hur sjöfarten utvecklats under 400 år, och i akvariet kan du se sjöhästar, havsanemoner och levande miljöer från varma och kalla vatten.

World of Golf Scandinavia

Göteborg har utöver fantastiska golfbanor även en anläggning vid namn World of Golf. Här hittar du en driving range som är utrustad med specialtillverkad infravärme från USA och 72 lampor som lyser upp rangen så att du kan träna på vintern när det är mörkt ute. Bollar och mattor håller mycket hög kvalitet och målgreenerna är speciellt gjorda för att härma effekten du får på en vanlig green ute på banan. Vill du träna ditt närspel finns tre av Europas största greener här på en yta av sammanlagt 7 500 m². Dessa är dessutom fullt upplysta när det är mörkt ute. Känner du behov av lite hjälp kan du kontakta någon av de 4 PGA-instruktörerna som finns på klubben.