Need Some Inspiration?

Select a Theme
Golfresor
Stockholm

Intro

Golf i Stockholm

Stockholm och golf: en perfekt kombination som innebär mängder av alternativ, oavsett budget och handicap. Stockholm anses vara en av världens vackraste huvudstäder och det är alltid nära till vattnet. Böljande landskap, orörda skogsområden, vackra parker och en spektakulär skärgård – Stockholm bjuder på naturupplevelser för alla. Här finns även aktiviteter för alla smaker: shopping i världsklass, en spännande historia, stort kulturellt utbud, otaliga restauranger och barer – och naturligtvis mängder med spännande golfbanor både nära city och en bit utanför. De senaste åren har det byggts många nya golfbanor, både lyxbetonade banor och klubbar där alla kan spela.Det finns även en mängd olika boendealternativ att välja mellan och varför inte boka ett golfpaket till Stockholm där allt ingår?

continued

Det finns som sagt mängder av golfbanor att välja på i Stockholm, oavsett om du vill ha nära in till storstadens alla nöjen eller om du söker lugn och ro en bit utanför stan. Gemensamt är dock att alla golfbanor har sin egen karaktär och svårighetsgrad, och att kvaliteten och tillgängligheten är hög. Närheten till storstaden gör även att du alltid kommer att ha möjligheten att avsluta en härlig dag på banan med att njuta av välförtjänt dryck och kanske en bit mat i förstklassiga restauranger. Det gäller bara att välja en bana som passar just dig – det finns cirka 70 golfklubbar att välja mellan. Planera en golfweekend i Stockholm nästa gång du är golfsugen, det finns ett stort utbud av golfbanor och mängder av andra aktiviteter att göra när du inte spelar golf. City, skärgård eller idyll: vi ger dig några tips på vägen!

Top things to Do

Golfbanor i Stockholm

En hel del golfbanor som ligger en bit utanför kan erbjuda prisvärda golfpaket i Stockholm med boendealternativ nära golfbanan, medan andra golfklubbar ofta samarbetar med en rad olika hotell i Stockholm eller i närheten.

Så varför inte helt enkelt boka en härlig golfresa till Stockholm och njuta av vetskapen att allt ingår – det enda du behöver göra är att se fram emot en skön vistelse och intensivt golfspelande. Styr du kosan några mil norr om Stockholm kommer du snart till idylliska Sigtuna, där det finns möjlighet att spela golf i vackra omgivningar på anrika Sigtuna Golfklubb med andlös utsikt över Mälaren. Bland annat kan Hotell Kristina erbjuda många specialkomponerade alternativ som riktar sig direkt till golfare, och det är nära till både Sigtuna Golfklubb och Vassunda Golfklubb. Det finns med andra ord flera goda skäl att svänga av i Sigtuna nästa gång du är i krokarna.

Letar du efter en paus från det hektiska citylivet kan du få den på landet bara en halvtimmes bilfärd från Stockholms innerstad. Här väntar lugn och ro, allt inramat av vacker natur. Unna dig själv en avslappnande golfhelg och ett skönt avslut på veckan på Körunda, där du kan spela golf på Nynäshamns GK:s vackra bana och slappna av i härliga omgivningar. Första tee ligger bara en minut från hotellet och sedan väntar en högklassig golfbana med tre långhålsslingor i oerhört vacker miljö.

Stockholms Golfklubb bildades redan 1904 och är Stockholms äldsta golfklubb och Sveriges näst äldsta klubb. Sedan starten har golfbanan byggts om ett par gånger, men man har ändå lyckats behålla banans ursprungliga karaktär. Många kända namn har spelat på den nuvarande Kevingebanan genom åren, och klubben arrangerar idag både nationella och internationella tävlingar för proffs och amatörer. Det som utmärker banan är fina korthål, fantastiska greener och den höga kvaliteten på banan. Dessutom ligger golfbanan bara 7 km från city, och du kan faktiskt ta tunnelbanan dit om du vill!

Did you know that?

Visste du att...?

… de första golfbollarna tillverkades av trä, eller kanske till och med av sten? På den tiden, alltså runt 1600-talet, användes inte golfbanor i den bemärkelsen som vi har idag, så det var förmodligen inte tänkt att bollarna skulle kunna slås iväg särskilt långt. På mitten av 1800-talet uppfanns golfbollen i gummi, som fick namnet Gutta-Percha, vilket betyder ungefär ”gummiklädsel” på malajiska. Man vet inte vem som uppfann gummibollen, men de var två skottar som var först med att spela med dem. Från början var bollarna helt svarta och släta, men ganska snart upptäckte man fördelarna med att ha små bucklor på ytan, dimples.

… golf är den enda sporten som utövats på månen? Den 6:e februari 1971 slog astronauten Alan Shepard två bollar på månens yta, och när han slog det andra slaget sade han de numera bevingade orden ”miles and miles and miles” medan han såg hur bollen svävade iväg. Rent teoretiskt skulle en golfboll kunna färdas flera kilometer på månen innan den landar, eftersom det inte finns någon atmosfär och inget luftmotstånd där.

The local perspective

Golf i Stockholm – lokalbefolkningens prisvärda tips

Din golfresa behöver inte bli kostsam om du väljer en av stockholmarnas lite mindre kända pärlor. Det kan vara svårt att hitta budgetinriktade golfbanor i Stockholmsområdet men det finns några att välja mellan, och bland prisvärda banor finns Bro-Bålsta Golfklubb som bildades 1978. Den är mest känd för sin vackra bana med välvda greener och att en av världens bästa damgolfare, Annika Sörenstam, växte upp här. Hon innehar en mängd olika rekord, bland annat för lägsta score under en golfrunda (59 slag under 2001 års Standard Register PING Tournament), och har dragit ihop över 20 miljoner dollar i prispengar under sin karriär.

En annan favorit hos stockholmarna är Österåkers GK cirka 30 kilometer nordost om Stockholm, i närheten av Åkersberga, som bjuder på två 18-hålsbanor, Västerled och Österled, som båda håller samma höga kvalitet. Västerled är en utpräglad mästerskapsbana, medan den andra bananÖsterled är lite mer allround, samtidigt som den är tekniskt utmanande. Det finns även en 9-hålsbana, Hagby Golf, här vilket gör att man kan erbjuda golfspel till alla typer av golfare. Behöver du utöka din golfgarderob finns det en välsorterad golfshop med det mesta du kan tänka dig golfväg. Blir du hungrig efter rundan är det bara att slå dig ner i restaurangen som serverar allt från lunch till á la carte.

När du sedan känner att du vill vila från golfspelandet har du en modern storstads fulla utbud av kultur, restauranger och sevärdheter att utforska! Gör som stockholmarna själva – packa en picknickkorg och bege dig till Långholmen för att ta ett bad och titta ut över Mälaren. Här finns även det f.d. fängelset med samma namn, och om du vill övernatta kan du bo på antingen STF Långholmen Hostel eller Långholmen Hotell. Här finns även ett värdshus, och i närheten ligger den trendiga stadsdelen Hornstull, med kul butiker och många trivsamma kaféer och matställen för alla smaker.

Lyxiga banor i världsklass

Vill du slå på stort när du spelar golf i Stockholm och spela på banor i världsklass är lyxiga Bro Hof ett alternativ. Här bjuds du på golfbanor där allt är genomtänkt in i minsta detalj. Banan är designad av Robert Trent Jones Jr som är en av världens mest kända bandesigners. Här finns faktiskt sammanlagt två golfbanor, The Stadium Course och The Castle Course, båda med olika egenskaper och svårigheter. Gemensamt är dock att båda golfbanorna ligger vackert belägna vid Mälaren och det renoverade Bro Hof Slott. The Stadium Course blev klar 2007 och det här är en spelupplevelse för alla typer av golfare, lite beroende på hur man väljer att spela. Ledordet är bland annat stort: stora greener, längre hål, mer vatten, större bunkrar. Den andra banan, The Castle Course, är skapad med samma höga kvalitet och upplevs ofta som lite kortare än The Stadium Course med smalare fairways och lite mer kuperad terräng. Helt enkelt en utmaning för alla kategorier av golfare.

Djursholms Golfklubb bjuder på fin golfbana i en fashionabel förort – det tar inte många minuter att åka hit från Stockholms city. Klubben grundades redan 1931. Det innebär att du kan kombinera golfspelande med storstadsliv. Här väntar en skogs- och parkbana med både 18 hål (Roslagsbanan, som avgår från Östra station i Stockholm, går rakt genom 18-hålsbanan) och 9 hål. Blir du hungrig efter golfrundan finns Djursholms Golfkrog som erbjuder en varierande meny.