Need Some Inspiration?

Select a Theme
Golfresor
Sverige

Intro

Golfweekend i Sverige

Att bo i Sverige och vara golfintresserad kanske låter som en dålig kombination. Visst, vintern kan kännas väldigt lång när golfsuget kommer krypandes, men så plötsligt står våren för dörren och det är dags att plocka fram klubborna igen! Tro det eller ej, men när det blir semesterdags kan du med fördel sticka iväg på en golfweekend i Sverige. Vi har faktiskt några riktigt högt rankade banor i vårt avlånga land, och vissa av dem är så högt ansedda att turister kommer hit bara för att spela på de banorna. Vår vackra natur är ett ständigt dragplåster för resande – så varför gå över ån efter vatten! Beroende på var du bor och vilken typ av golfupplevelse du är ute efter finns det så klart många olika alternativ. Vi tänkte tipsa om några golfbanor som är mycket populära och en del boenden som finns i närheten av dessa banor.

continued

Golf är en sport som är så mycket mer än bara en motionsform. Visst kommer du ut och rör på dig och kan utmana dig själv att slå ditt personbästa, men tjusningen ligger lika mycket i att komma bort från vardagen och ut i naturen. Köpt nya klubbor, putsat golfskorna och packat bagen full med extra bollar och peggar? Bra, då har du kommit en god bit på väg. Men eftersom utbudet för golf i Sverige faktiskt är såpass stort som det är så kan det vara en god idé att gå igenom vilka typer av golfklubbar som erbjuds, och kanske göra upp en liten plan innan du beger dig ut på den efterlängtade golfsemestern. Speciellt om du inte har så mycket tid på dig och kanske bara är ute på en kort golfweekend. Här kommer några tips på de golfbanor i Sverige som är bland de absolut mest populära hos golfare runtom i landet.

Top things to Do

Spela på golfbanor i Sverige

Sand Golf Club

Här måste man nästan börja med Göran Zachrissons välkända citat ”De första golfbanorna är flera hundra år gamla och ligger vid havet, på naturliga sandjordar, spelfälten skyddade av praktfulla dyner och klitter. De kallas Links, länken mellan hav och land, och det finns bara hundra Links i världen. En Links har flyttat in i landet. Den heter Sand och ligger utanför Jönköping. Häftigt!”. Ja, vi instämmer med dig Göran, det är faktiskt häftigt. Här sträcker sig höga sanddyner upp och bunkrarnas design är tydligt inspirerade av de bästa banorna från Irland och Skottland, golfens hemland.

Visby Golfklubb

Här är en golfbana designad av Pierre Fulke och Adam Mednick som ligger vackert vid stranden till Östersjön och är mycket högt ansedd bland Europas golfbanor. Du kan helt själv anpassa vilket sätt du vill spela banan på: det finns nämligen sex utslagsplatser för varje hål som bjuder in till en hel del variation. Har du inte tid att gå en 18-hålsrunda så går det bra att ta sig en sväng ut på 9-hålsbanan istället. Hålen här är också fullängd i hög kvalité och även dessa designade av Pierre Fulke och Adam Mednick. I restaurangen får du bra bemötande och maten görs med stor omsorg. Många av ingredienserna är från Gotland. År 2012 och 2013 rankades golfklubben som den näst bästa golfanläggningen i Sverige av tidningen Golf Digest.

Öijared Golfklubb

Vill du hellre besöka västkusten än östkusten på sin golfweekend i Sverige så ska du så klart ta dig till Göteborg. Här finns en massa banor att välja mellan, ja det är faktiskt så att du skulle kunna spendera en hel vecka med golf här och ändå inte hinna avverka alla banor. Dessutom är väldigt många av dem riktigt fina och håller hög kvalité. Vi kan så klart inte tipsa om alla men ett bra exempel på en av dessa golfbanor är Öijareds golfklubb, där det faktiskt finns hela fyra banor att välja bland. Den gamla banan är den som golfklubben själv utnämner som en av de mest utmanande. 18-hålsbanan stod klar redan 1965, men återinvigdes år 2008 med en ny design av Pierre Fulke. Greenerna är singelklippta och bunkrarna mycket strategiskt utplacerade. Vill du lägga mer fokus på naturupplevelsen kan du välja Nya banan eller Parkbanan istället. På Parkbanan ligger första tee ovanpå klubbhusets tak, en riktigt häftig och minnesvärd utslagsplats, och där behövs faktiskt inte något klubbmedlemskap eller grönt kort för att få spela, så har du en vän som är precis i början av sin golfkarriär så kan den här banan passa alldeles utmärkt. Vill du spela mer på nybörjarbanor så finns här även Järnbanan, som är en korthålsbana där den erfarne kan öva sitt närspel medan nybörjaren får sig en ordentlig utmaning.

Bro Hof Golfklubb

Har du spelat mycket golf i Sverige så är det ingen överraskning att Bro Hof Golfklubb dyker upp i den här artikeln. Tidningen Golf Digest rankar The Stadium Course som #1 i Sverige sedan starten 2007. Banan ligger vid Mälaren och sträcker ut sig över de vackra slottsmarkerna. Klubbhuset är alltså ett gammalt slott från medeltiden!

Did you know that?

Visste du att ...

… Ryder Cup är den mest kända lagtävlingen i golf? Den spelas vartannat år mellan ett lag med 12 europeiska spelare och ett lag med 12 amerikanska spelare. 1927 spelades den första tävlingen, mellan USA och Storbritannien, och då var USA överlägsna det brittiska laget, vilket höll i sig under många år. Tävlingens namn kommer från brittiska Sam Ryder, som egentligen drev en postorderfirma inom trädgårdsskötsel, och började inte spela golf förrän vid 50 års ålder. 1926 arrangerade han så en inofficiell tävling mellan USA och Storbritannien, och det föreslogs sedan att tävlingen skulle bli en återkommande tradition. Tävlingen spelades förr ojämna år, men eftersom den sköts upp ett år på grund av terrorattacken den 11:e september 2001 ändrades det och numera arrangeras den istället jämna år.

… de små urgröpningarna på en golfboll kallas för dimples? Antal dimples på en boll kan variera mellan 300–450 stycken, och bollens egenskaper i luften påverkas av både antal och hur djupa de är. En golfboll utan dimples skulle inte komma längre än omkring 100 meter, ungefär hälften så långt som en boll med dimples, och det skulle vara svårt att så precisa slag. Men från början var alla golfbollar helt släta, och när de allt eftersom fick mer och mer bucklor och repor märkte man att bollen faktiskt flög bättre då. En modern golfboll får inte väga mer än 45,93 gram, och diametern får inte vara mindre än 42,67 mm.

... en golfboll kan komma upp i hastigheter på runt 330km/h, och en av de längsta drivers som någonsin slagits uppmättes till hela 471 meter? Försök att slå det om ni kan! 

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Om du tagit dig ut till Gotland för att spela på Visby Golfklubb så måste du se till att se lite av den vackra staden. Visby står faktiskt listad på Unescos världsarvslista och har en fantastisk historia. Det finns mycket att berätta om, och tar du en guidad tur runt om i stan så kommer du få uppleva en hel del. Lokalbefolkningen själv tipsar om att gå till ett bokkafé som heter Porten. Här sitter du på en uteservering i tät anslutning till ringmuren, och det bjuds på mycket hembakat med väldigt bra priser.

I Hallands residensstad Halmstad finns det gott om både välrenommerade golfbanor och massor av andra aktiviteter. 2007, samma år som staden firade sitt 700-årsjubileum, arrangerades den stora golftävlingen Solheim CupHalmstad Golfklubb i Tylösand, och i samma trakter finns det flera fina golfbanor. Tylösand är även känt som en klassisk svensk badort, och stranden här tillhör Sveriges absolut bästa. Alldeles bakom sanddynerna ligger Hotel Tylösand, med en stor spaanläggning, restauranger, nattklubb och en stor utomhusscen på sommaren, där många av landets största artister har spelat. Men Halmstad är ju mer än bara Tylösand och bad! Staden, som har cirka 90 000 invånare i kommunen, sjuder av liv under sommaren, och här finns massor att se och göra. Strosa utmed Storgatan och välj bland massor av restauranger med uteserveringar. Ta en promenad utmed Nissan uppströms, och passera fotbollsarenan Örjans Vall och Laxön, där det bland annat arrangeras danskvällar. Ta med barnen till Halmstad Äventyrsland, där det finns karuseller, vattenland och en dinosauriepark. En garanterad succé hos de små! I anslutning ligger även temarestaurangen Wild West Steakhouse, som är uppbyggd som en saloon från Vilda västern, med underhållning och dans under måltiden! Det går dagligen ett ”tåg” ut till Äventyrslandet från Halmstads centrum, och det är gratis att åka för alla som ska besöka parken.