Need Some Inspiration?

Select a Theme
Golfresor
Uppsala

Intro

Golf i Uppsala

För många är en golfrunda den perfekta avkopplingen – det är bara du, klubban, bollen och oändliga gräsmattor som står till ditt förfogande. Du kommer ut i naturen och bort från vardagens buller, och om du vill ha sällskap är det ett perfekt sätt att umgås på med dina nära och kära. Samtidigt ger en bra runda även dig en rejäl utmaning. Skog, sand och vatten försöker stoppa din framfart mot greenen, och så vill du ju ständigt bli bättre, snygga till ditt personliga rekord. När det gäller golfbanor i Sverige är kanske inte Uppland och Uppsala det första man kommer att tänka på, men den eviga studentstaden Uppsala är så mycket mer än universitetet och domkyrkan! För den som vill spela golf i Uppsala finns det ett flertal alternativ att välja mellan, och många av banorna ligger på behagligt avstånd från innerstaden.

continued

Slättlandskapet som omger staden är som gjort för golf, och mycket riktigt finns det också ett flertal golfbanor i Uppsala – från enkla så kallade Pay & Play-banor till golfbanor i absolut toppklass. För den som vill bo alldeles intill golfbanan går även det i vissa fall alldeles utmärkt! Stadens storlek gör att det finns gott om boende och massor av sevärdheter, shopping och restauranger inne i Uppsala för den som vill ta en paus från klubbsvingandet ett tag. Efter en dag med golf i Uppsala, kanske till och med i gassande sol om vädergudarna är på din sida, kan det vara skönt att koppla av och äta av god mat och dryck. Inne i centrala Uppsala är alternativen många, och här finns garanterat något för alla plånboksstorlekar, från pizza, sushi och thaimat till fine dining. Gör något annorlunda på semestern och boka ett golfpaket i Uppsala!

Top things to Do

Spela på golfbanor i Uppsala

Upplands äldsta golfklubb, Upsala GK (grundad 1937), är den mest centrala golfbanan och ligger endast 5 minuters bilfärd från stadskärnan. Här finns det 36 hål fördelat på tre banor: en 18-hålsbana och två 9-hålsbanor, en liten (par 31) och en mellanstor (par 35). Den lilla 9-hålsbanan har dessutom Pay & Play, vilket innebär att du inte behöver ett grönt kort för att få spela där. På anläggningen finns även Håmö Golfrestaurang, som serverar dagens lunch, a la carte och fika och har fullständiga rättigheter för alkoholservering. Upsala GK har blivit klassad som Sveriges 30:e bästa golfbana av Golf Digest (världens största golftidning), och har även stått värd för flera mästerskap.

Golf Uppsala har två bananläggningar, Söderby Golf och Edenhof Golf, där båda erbjuder varsin 18-hålsbana (fullängd) och varsin kortare 9-hålsbana. Söderby Golf ligger i den vackra Uppsala Näsdalen, knappt 10 minuter från centrala Uppsala, och har bland annat varit värd för den svenska herrtouren, SAS Masters Tour, och den nordiska touren, Nordea Masters Tour, vid ett flertal tillfällen. Den lilla 9-hålsbanan är en perfekt nybörjarbana med korta men utmanande hål. Perfekt för familjen som vill tillbringa en dag med att spelagolf i Uppsala! På Söderby finns även Söderby Golf & Krog, där det erbjuds frukost, lunch och a la carte-rätter. Under sommaren har de välbesökta grill- och skaldjurskvällar, och det går även bra att boka restaurangen för exempelvis fest eller konferens.

De två banorna på Söderbys syskonanläggning Edenhof Golf är även de välrenommerade, och brukar räknas till Upplands bästa golfbanor. Den stora 18-hålsbanan är skapad av den kända golfbanearkitekten Sune Linde, och är dessutom utsmyckad med fyra konstverk signerade Oscar Reutersvärd (mest känd för sina tavlor av ”omöjliga figurer”). Edenhof ligger cirka 20 minuter från centrala Uppsala, och här finns även restaurang med uteservering, golfbutik och omklädningsrum med bastu.

Om du istället vill leta dig lite utanför Uppsala finns Vassunda Golfklubb 20 km söder om Uppsala, i närheten av Knivsta. Här finns en 18-hålsbana med mycket skog och luriga bunkrar, och i närheten finns dessutom ett övningsområde med putting greens. Om du vill boka ett golfpaket i Uppsala med greenfee på just Vassunda GK har exempelvis Hotell Kristina i Sigtuna ett paket för två personer, där du förutom greenfee får en välkomstdrink i baren och en stor frukostbuffé. Även Radisson Blu Arlandia Hotel i närheten av Arlanda flygplats har paket med greenfee på Vassunda GK, och i samma samarbete ingår även golfbanorna hos Sigtuna GK, Arlandastad Golf (Nya banan) och Tjusta GK.

Spela golf i Uppsala utan grönt kort

Om du ännu inte har grönt kort och ändå vill spela golf i Uppsalafinns det flera Pay & Play-banor. På Almunge GK (i Almunge, cirka 30 km öster om Uppsala) finns det en fin 9-hålsbana som är öppen för icke-medlemmar, och i samma område ligger Grönlund GK. Här finns en medelsvår 18-hålsbana med kuperad terräng och skog, ritad av arkitekten Åke Persson, som dock inte är öppen för Pay & Play. Däremot har de som de flesta andra golfbanorna en greenfee, vilket innebär att du betalar för att spela på banan som icke-medlem i klubben. Avgiften varierar mellan golfklubbarna, men ligger som regel mellan 300-500 kronor/dag. Många banor erbjuder dessutom olika former av ”klippkort” om du vill spela många gånger på samma bana. Vid bokning av golfpaket i Uppsala ingår oftast greenfree i priset, tillsammans med boendet.

Did you know that?

Visste du att …

… det görs i snitt åtta nedslagsmärken på green per golfrunda? Detta innebär att om det bara spelas så lite som 80 rundor per dag och bana så blir det 640 nedslagsmärken per dag, vilket i sin tur innebär 19 200 per månad och 115 200 per år. Så det är inte så konstigt att golfbanorna behöver daglig omsorg. Den ansvarige för skötseln av golfbanan kallas ”head greenkeeper”, och är oftast utbildad vid en lantbruks- eller trädgårdsskola. 

... golfspel var förbjudet i Skottland under slutet av 1400-talet? Det var dåvarande kung James II som 1457 förbjöd spelet, eftersom han tyckte att många sysselsatte sig med golf istället för att lära sig bågskytte, som behövdes i kriget mot England. Detta är samtidigt också det äldsta skriftliga beviset för att golf existerade i Skottland på 1400-talet. Förbudet hävdes för övrigt 1502, då kungen själv började spela golf.

... den yngsta golfare som slagit en ”hole in one” är Coby Orr? Han var fem år gammal när det hände 1975 i Littleton, Colorado. Att slå en ”hole in one” är vanligast på ett hål med par 3, eftersom banor med högre par oftast är för långa för att någon ska kunna slå bollen så långt i ett enda slag.

The local perspective

Lokalbefolkningens smultronställen

Efter din golfrunda är centrala Uppsala en väldigt trevlig stad att strosa runt i, med fina parker, den idylliska Fyrisån och gågator kantade med butiker av alla de slag. Gör som Uppsalaborna och slå dig ner på en bänk vid ån och ta en glass, titta in i den pampiga domkyrkan (byggd på 1400-talet, och Nordens största domkyrka med sina 118,7 meter både på längden och på höjden) eller promenera upp på Kasåsen och besök Uppsala slott, som varit skådeplats för många stora händelser i svensk historia, däribland de så kallade Sturemorden 1567 och drottning Kristinas abdikering från den svenska tronen 1654.

Om du efter restaurangbesöket eller fikan ändå känner att golfsugen gör sig påmind igen kan du bege dig till Uppsala Fotbollsgolf i Högsta, som ligger ungefär 10 km om Uppsala. Här kan du spela fotbollsgolf i ett väldigt vackert område, och på en bana som varit värd för VM i fotbollsgolf (2008). Även här gäller Pay & Play, så det är bara att lägga pengar i kassaskåpet i den stora containern, förse dig med boll, regler och scorekort och bege dig ut på banan och putta för allt vad man är värd (åtminstone i vissa fall).

En annan golfvariant är frisbeegolf, eller discgolf som det också heter. I Uppsala kan du spela på exempelvis Domarringen discgolfbana (Swedenborgsgatan), med 9 hål och ganska enkel bana, eller Ultuna discgolfbana (Ultuna, södra Uppsala), en mer avancerad bana för Uppsala Frisbees medlemmar.

En lite vanligare variant av golf är bangolf, eller minigolf som det ibland kallas i vardagligt tal. I Uppsala driver Uppsala bangolfklubb tre anläggningar: två tävlingsbanor (en Europa-bana och en filtbana) och en filtbana där allmänheten kan spela äventyrsgolf. Den sistnämnda banan, som kallas Västra av klubben, har 18 hål och är öppen alla dagar mellan maj och september.