Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Interrail
Europa

Intro

Tåg i Europa

När du väljer att resa med tåg i Europa väljer du bekvämlighet. Här finns ett väl etablerat tågnät som gör att du kan komponera din drömresa precis som du själv vill. Tåget tar dig till både närbelägna och avlägsna platser, medan du sitter lugnt vid ditt fönster och ser världen passera. Du kan välja interrail och resa runt i flera veckor, eller bara ta en weekend i en spännande storstad. Tåget är dessutom ett klimatsmart resealternativ, så interrail är ett självklart val när du vill åka till många platser i Europa utan att belasta miljön. Ute i Europa finns mycket att upptäcka – du kan shoppa loss i London, sola på vita stränder i Kroatien eller festa fram till tidig morgon i Berlin. Med interrailkortet kan du hinna med alla de här sakerna på en och samma resa, eller fokusera på det som du helst vill göra.

continued

Det som är så bra med Europa är att det mesta är tillgängligt med tåg. Du behöver bara drömma dig bort och börja planera vad du helst skulle vilja se och uppleva under resan. Hur du ska övernatta på din resa bör du också fundera på. Boendealternativ finns i alla prisklasser, från lyxiga hotell till budgetboende på camping. Allt handlar om vad som passar bäst för just dig. Om du lägger lite tid på planeringen kan ditt äventyr innehålla både smidiga resor, bra ställen att bo på och en massa roliga och spännande upplevelser och möten. Sedan är det bara att sätta sig på tåget och låta äventyret börja. Inspiration för din Europa-interrail kan du få på t.ex. Interrails hemsida, där du hittar tips och kan kolla in aktuella händelser och evenemang. 

Top things to Do

Planera ditt livs resa med interrail i Europa

Inför din tågluff kan du planera och boka dina tågresor på olika sätt. Du planerar enklast din resa med hjälp av interrailkartan som du får hemskickad tillsammans med ditt interrailkort. För att kolla avgångstider och boka biljetter finns olika europeiska webbplatser. På sidan seat61.com kan du hitta information om tågförbindelser och tidtabeller i Europa, och boka dina tågbiljetter. Thalys är ett privat bolag med höghastighetståg i Frankrike, Belgien, Nederländerna och Tyskland. Biljetterna hittar du på deras webbplats thalys.co.uk. Sidan sbb.ch hjälper dig att planera din resa och boka tågbiljetter på ett snabbt och enkelt vis. Tänk på att tågen kan vara fullbokade, så det är en god idé att boka platsbiljetter utöver interrailkortet. Allra billigast blir det om du bokar varje tågbiljett hos varje lands eget tågbolag, och då kan du också komma åt de rabatter och erbjudanden som tågbolagen erbjuder. Tänk också på att du alltid måste köpa separat biljett inom Sverige eftersom interrailkortet inte är giltigt här. Du kan inte heller boka internationella tågbiljetter på SJ:s hemsida, så vill du boka genom SJ får du ringa deras kundtjänst.

Polen – ett guldkorn som garanterat överraskar

Polen är lite av en bortglömd pärla som har mycket att erbjuda. Med ditt interrailkort tar du dig med tåg från badorterna längs med Östersjökusten i norr och urskogen Bialowiezaskogen i öst, till pulsen i huvudstaden Warszawa, och de imponerande Tatrabergen i syd. Se till att uppleva allt vad Polen har att erbjuda under din Europa-interrail

Paris – romantikens huvudstad

Det har knappast undgått någon att Paris räknas som en av världens mest romantiska städer. Oavsett om du reser med din älskade eller din bästa vän, eller varför inte på egen hand, har Paris mycket att erbjuda. Promenera längs Champs Élysées, läppja på en kaffe i skuggan av Eiffeltornet och drick franskt vin på La Closerie des Lilas, där stora personligheter som Sartre, Picasso och Hemingway en gång i tiden var stammisar. Paris är ett naturligt val när du bokar dina tågresor i Europa!

London – London kallar på dig!

För att ta dig till London med tåg måste du åka genom tunneln från Frankrike, så efter att du upplevt Paris och Frankrike är London och England ett självskrivet resmål. I London kan du välja om du vill ha fartfylld shopping längs Oxford Street, checka av alla sevärdheter, som Towern, The London Eye och Westminster Abbey eller helt enkelt leta upp någon genuin pub och samtala med lokala Londonbor. Även om Storbritannien ligger isolerat på en ö tar du dig enkelt hit under din Europa-interrail.

Berlin – huvudstaden som inte gör någon besviken

Tysklands huvudstad är spännande, kulturell och mytomspunnen. Var du än befinner dig i staden är historien alltid närvarande. Här finns massor att uppleva och några dagar i Berlin blir garanterat fartfyllda. Ta en titt på Alexanderplatz kända TV-torn. Hoppa på en spårvagn till Prenzlauer Berg och strosa ned mot Mitte längs med vackra Prenzlauer Alle, vandra vidare till Kreuzberg och spana in Checkpoint Charlie och besök sedan någon av alla alternativa barer i området. Deutsche Bahn är Tysklands motsvarighet till SJ och har Europas bästa tidtabellsökning.

Saltstänkta dagar i Kroatien

Efter fartfyllda dagar i Berlin kanske du vill slappna av och ta igen dig på någon av Kroatiens vita stränder. Är du ett Game of Thrones-fan är Dubrovnik ett måste. Det är här scenerna från King’s Landing spelas in, och det finns även en guidad tur för att se platserna. Från Dubrovnik är det enkelt att ta sig till olika vackra stränder. Ett exempel är fantastiska Uvala Bay som ligger på gångavstånd från Dubrovnik. Det kroatiska tågbolaget HŽ sköter den mesta tågtrafiken i Kroatien, och eftersom de samarbetar med andra europeiska tågbolag kan du smidigt ta dig vidare med tåg ut i Europa.

Från Venedig till Rom

Om du vill fortsätta till Italien från Kroatien är det enklast att ta en färja från Split till Venedig. Venedig ett bra alternativ för att uppleva äkta romantik under din interrail i Europa. Innan du tar dig vidare till Rom bör du ta en gondoltur på kanalerna och äta en rejäl italiensk middag i området Castello. Ta dig sedan vidare med tåg genom Italien och ner mot Rom. Väl framme är det bara att välja och vraka bland alla historiska sevärdheter. Italien har ett väl utbyggt tågnät som tar dig från norr till syd på ett smidigt sätt. Det finns både snabbtåg och lite äldre regionaltåg för den som uppskattar att färdas på charmiga, gammeldags tåg.

Did you know that?

Visste du att …

… forntida spårbanor förekom redan i det forna Egypten? Man har hittat stenblock som forslades från stenbrotten till den tidens monumentala byggen. Även från antikens Grekland har man gjort fynd av vad som då var spår uthuggna i gatornas stenläggning.

… lokomotiv tidigare kallades ”järnhästar” och att människor var rädda att de ohyggliga tågvidundren skulle skrämma slag på folk och fä med sin ofattbara hastighet på 30–40 km/h?

… att det på ett normallångt tåg ryms lika många resenärer som på sex bussar eller nästan 140 bilar?

Find things you can do in Europa

The local perspective

Fler tips inför din resa med interrail i Europa

Inför din tågluff kan du planera och boka dina tågresor på olika sätt. Enklast är nog att först av allt titta på kartan som du får hemskickad tillsammans med interrailkortet. Sedan kan du ta hjälp av olika europeiska webbplatser för att planera din resa och boka tågbiljetter på ett snabbt och enkelt vis. Tänk på att tågen kan vara fullbokade, så det är en god idé att boka platsbiljetter utöver interrailkortet. Billigast blir det om du bokar varje tågbiljett hos landets eget tågbolag, och då kan du också komma åt de rabatter och erbjudanden som tågbolagen erbjuder. Tänk också på att du alltid måste köpa separat biljett inom Sverige, eftersom interrailkortet inte är giltigt här. Internationella tågbiljetter kan du inte köpa på SJ:s hemsida – däremot går det bra att boka genom att ringa deras kundtjänst.

Hitta rätt boende när du reser med tåg i Europa

Oavsett om du reser med flyg, buss, bil eller tåg i Europa måste du tänka på boende. Det finns många olika boendeformer, och oavsett om du vill hitta ett billigt boende där du träffar andra resenärer eller om du vill dra dig tillbaka till ett lite mer bekvämt hotellrum om nätterna, finns alla möjligheter.

Alla stora städer har vandrarhem, men som proffsresenär vet du att det alltid finns något av dem som har det där lilla extra som gör att alla vill bo just där. I Berlin är ett av dem The Circus Hostel. Beläget centralt i Berlin erbjuder detta hostel olika tjänster, som cykeluthyrning och försäljning av konsertbiljetter. Här finns även en takterrass med fantastisk utsikt, och en bar som anordnar karaokekvällar. Om du vill vara säker på att få plats på något populärt vandrarhem bör du boka i förväg, särskilt i de större städerna.

Även om du reser med en mindre budget under din interrail i Europa kan det vara trevligt att unna sig lite lyx. Polen är ett av de länder i Europa där du kan lyxa till det utan att det svider i plånboken. Passa på att checka in på något lite bättre hotell när du reser genom Polen. Här kan du hitta bra hotell till mycket låga priser. I huvudstaden Warszawa finns en mängd hotell i alla olika prisklasser.

Om du reser med en budget under din interrail i Europa är ett alternativ att slå upp tältet. Utanför de flesta städer kan du hitta en camping. Utanför Paris hittar du till exempel Camping Club le Parc de Paris, en bekväm camping med trådlöst internet, närbutik och snackbar.

Budgettips för din interrail i Europa.

Om du reser med en liten budget är det en bra idé att boka nattåg. På så sätt sänker du boendekostnaden.

Utnyttja gratis internet för att till exempel boka boende. Håll utkik efter restauranger och kaféer som erbjuder gratis trådlöst internet.

På campingar finns ofta tvätt- och matlagningsmöjligheter.