Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julmarknad
Julmarknad

Intro

Kom i stämning på julmarknad!

För många är ett besök på en julmarknad det perfekta sättet att smygstarta julfirandet. Många marknader öppnar redan i november, och pågår sedan ända fram till julhelgen (i vissa fall ända fram till nyår). Här i Sverige har vi klassiska marknader på exempelvis Skansen i Stockholm, Liseberg i Göteborg och Jamtli i Östersund. På andra sidan Öresund serverar Tivoli i Köpenhamn en riktig julmarknadskaramell som lockar fler än 1 miljon besökare varje december. Det finns dock mycket mer än så, och här ska vi ge dig lite tips inför din julmarknadsresa. Själva julhelgen är ju egentligen ganska kort: julafton, juldagen och annandag jul – sedan är det över! Så det är inte konstigt att många vill förlänga julen och julkänslan lite genom att åka till en julmarknad.

continued

På julmarknaden kan du shoppa i marknadsstånd, som säljer allt från julprydnader och julklappar till julmat och juldryck, lyssna på levande musik, titta på den fina belysningen, och kanske njuta av lite glögg och pepparkakor. Det kan bli en riktigt härlig heldag, där du både kan fylla kylen och skafferiet inför den annalkande julaftonen, och handla unika julklappar till dina nära och kära. På många marknader finns även aktiviteter för barnen, med pysselhörna, jultomte, lekstuga och kanske en julkrubba med levande djur. Därför kan julmarknaden bli en riktigt trevlig utflykt för hela familjen – eller varför inte göra den till målet för en weekendresa utanför den vanliga turistsäsongen? Du behöver bara bestämma vad som passar just dig: vill du stanna hemma i Sverige eller åka utomlands, och vilken typ av marknad lockar dig mest?

Types

Olika typer av julmarknader

Varje år arrangeras fler julmarknader runt om i världen, än du någonsin hinner besöka. Därför gör du klokt i att fundera lite på vilken som är den bästa julmarknaden för just dig.

Ljus, dekorationer och barnaktiviteter

Vill du främst njuta av glitter, ljus, vackra dekorationer och julens förförande dofter? Då passar en gammaldags, traditionell marknad bra; kanske i en äldre stadsmiljö där vacker arkitektur hjälper till att höja stämningen, eller på platser som Liseberg, Tivoli eller Hyde Park. De sistnämnda kan också passa bra om du reser med barn, som roas av åkattraktioner, tomteland och sagor. Utrymme att röra sig fritt i närheten, som en park, skridskois eller lekplats, väger också tungt om du planerar för barn.

Julklappar och annan shopping

Vill du främst shoppa, kan det vara klokt att välja en julmarknad med många försäljare, och kanske en som är känd för att erbjuda produkter med god kvalitet. Här är till exempel marknaden i Budapest ett gott föredöme, då de har en kommitté som godkänner alla varorna. Om du vill kombinera marknadsupplevelsen med bra shopping i varuhus och butiker, kanske du väljer en stad som Köpenhamn, London eller New York.

Fokus på mat eller musik

Maten är ett återkommande tema för såväl julen som julmarknaderna, men vissa marknader satsar lite extra. Det finns flera julmarknader i Skåne med extra fokus på mat, och även julmarknader i London som Real Food Christmas Market och Christmas Chocolate Festival kan vara intressanta val. Om julvisor, körsång och julkonserter är viktiga för dig, väljer du kanske att åka till en marknad med mycket sång och musik, på en ort som även erbjuder julkonserter de sista veckorna före jul. I princip alla julmarknader bjuder på musik i någon form, men om det är viktigt för dig, gör du klokt i att läsa på innan du bokar.

Suggestions/Where

Vart vill du åka på julmarknad?

Vi har många fina julmarknader i Sverige, och det blir även allt vanligare att leta sig utomlands för att shoppa och njuta av julstämningen i förväg. Här följer några tips på vart du kan åka.

Sverige

Det finns många julmarknader i Sverige, stora som små. I Stockholm är det stora dragplåstret julmarknaden på Skansen, som har öppet under adventshelgerna. Eftersom marknaden ligger inne på Skansen måste du köpa entrébiljett, men det brukar vara billigare på vintern. Även den traditionella julmarknaden på Stortorget i Gamla stan är väl värd ett besök. I Göteborg hittar du den mest populära julmarknaden på nöjesfältet Liseberg. Den är bara öppen under helgerna, men börjar normalt sett lite före första advent. I Skåne arrangeras varje år många trevliga julmarknader, varav flera med särskilt fokus på mat. Jamtli i Östersund bjuder på en kulturmiljö som i viss mån påminner om Skansen, och här hålls varje år en traditionell julmarknad, med mat, pyssel, hantverk, hundspann och hästar. På Jamtli har du också en god chans att få uppleva en julmarknad med snö.

Europa

Julmarknad i Tyskland är en klassiker, och man brukar säga att fenomenet har sitt ursprung i den tysktalande delen av Europa under den sena medeltiden. En av de äldsta tyska julmarknaderna är den i Dresden, som började redan 1434, och som idag lockar nästan 2 miljoner besökare varje år. Andra klassiska julmarknader i Tyskland, ligger i Goslar, Lübeck och Berlin. Om du väljer att åka på julmarknad i Berlin, har du drygt 60 att välja mellan, så du löper inte risk att gå sysslolös!

Även grannländerna Österrike, Ungern och Frankrike har sin beskärda del av julmarknader. Christkindlmärkte på torget Rathausplatz i Wien har arrangerats sedan sent 1200-tal (dock inte alltid på samma plats). Nuförtiden samsas ungefär 150 försäljare på torget, och det intilliggande rådhuset fungerar som en julkalender, där man varje dag i december hissar upp en numrerad rullgardin.

I Ungerns huvudstad Budapest finns det gott om julmarknader. Den största äger rum på torget Vörösmarty, och det är hit du ska gå om du vill handla hantverk. Allt som säljs är handgjort, och varje produkt har godkänts av en särskild jury.

Om du satsar på julmarknad i London har du också mycket att välja på. I Hyde Park arrangeras Winter Wonderland, där julmarknad och nöjesfält blandas, lite som marknaden på Liseberg. Här finns ett Tomteland för barnen, och det går även att åka pariserhjul eller skridskor på en anlagd bana. På Barbican Centre anordnas en mer alternativ julmarknad, i form av The Duckie Christmas Market. Här säljer en rad småskaliga hantverkare sina produkter – allt från omgjorda loppisfynd till affischer och udda julprydnader. En guldgruva för dig som är på jakt efter en unik och udda julklapp!

USA

I New York finns rejäla julmarknader, och du kan exempelvis gå till Bryant Park för att handla konsthantverk, smycken, leksaker med mera. Här finns även en skridskobana, och det serveras mat och fika av olika slag. Marknaden öppnar redan i oktober, och håller på några dagar in på det nya året. I New York är även den enorma julgranen utanför Rockefeller Center, och varuhuset Macy’s berömda julskyltning, värda att omnämnas i jultider.

Tips

Tips inför din resa

Även om november och december på ett sätt ligger utanför den stora turistsäsongen, är vissa julmarknader, som till exempel de i Berlin, Lübeck och Köpenhamn, omåttligt populära, och det är många besökare som reser långa vägar för att få uppleva dem. Ha det i åtanke när du planerar din resa, eftersom det kan vara svårt att få tag i såväl biljetter som bra boende vid en spontanresa.

Det kan låta självklart, men klä dig i varma och bekväma kläder, och bekväma skor. De flesta julmarknader är utomhus, och om du trivs riktigt bra på marknaden, kanske det slutar med att du går och står i minusgrader hela dagen.

När det gäller resor till Europa, går det direktflyg från de stora svenska flygplatserna, till de flesta europeiska huvudstäderna och storstäderna. De mindre tyska städerna kan kräva flygbyte eller resa med tåg eller buss, innan du kommer fram till slutdestinationen.

Beroende på vilken julmarknad du besöker, kan det hända att inte alla handlare accepterar kortbetalning. Ta med dig kontanter, så att du åtminstone kan köpa något att äta och dricka under dagen – men, som alltid på platser där många människor samlas, se upp för ficktjuvar!

Tänk på att sakerna du köper på julmarknaden kan vara ömtåliga. Det kan låta självklart, men om du har en resväska med hårt ytterhölje är det smart att ta med den. Plastpåsar är också praktiskt, så att du kan förpacka saker spill- och kladdsäkert under resan hem.

Did you know that

Visste du att …

… de nu så klassiska polkakäpparna från början bara var vita stavar? En körledare i Köln fick sedan för sig att böja ändarna så att de skulle se ut som fåraherdens käpp, och delade ut dessa godisbitar till barnen i kyrkan, så att de skulle vara tysta under gudstjänsten. Först på 1900-talet fick käpparna sina röda ränder. I Sverige började polkagrisar tillverkas av Amalia Eriksson i Gränna under 1800-talets mitt.

… julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn arrangerades för första gången 1994? Fram till dess hade Tivoli bara öppet under sommarhalvåret. Julmarknaden blev en succé och idag reser många till Köpenhamn i december, enbart för att gå på marknaden.

... smällkaramellerna uppfanns av britten Thomas Smith runt 1847? Tanken att slå in godis i vackert papper hade han hämtat från Frankrike, där han sett franska ”bonbons”, och idén att de skulle smälla när man drar isär dem, lär han ha fått hemma vid en sprakande brasa. Från början kallades de ”kosacker”, och man tror att namnet kom från kosackerna som avfyrade vapen upp i luften när de stormade fram på sina hästar.