Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julmarknad
London

Intro

Jul i London

London är känt för sin shopping, och det gäller inte minst på vintern. Under november och december fullständigt exploderar staden av julaktiviteter, som gör såväl erfarna shoppare som barnfamiljer nöjda. En julmarknad i London är någonting alldeles extra, och det finns många att välja på. De bjuder på härlig julstämning och god mat, och här finns det någonting för alla – utbudet är precis så rikt och varierat som man kan förvänta sig av en europeisk huvudstad. Passa på att njuta av engelska julspecialiteter som mulled wine, britternas motsvarighet till glögg, och den kryddiga fruktpajen mince pie. Eller varför inte besöka en julmarknad som inriktar sig på choklad? London bjuder även på goda möjligheter att uppdatera garderoben, köpa traditionellt hantverk och hitta något riktigt unikt att lägga under granen.

continued

På en julmarknad i London får du en rejäl dos av julbelysning, julmusik och julsmaker. Stadens olika marknader är mycket populära, så du gör klokt i att planera ditt besök lite i förväg. Om du ogillar att trängas, kan det vara bättre att besöka marknaden på en vardag snarare än under helgen, och förmiddagarna är ofta lugnare än eftermiddagarna och kvällarna. De flesta julmarknader i London har öppet från slutet av november till slutet av december – ibland ända in i januari – men om det är någon särskild marknad du vill besöka, bör du kontrollera öppettiderna. Tänk också på att det är många som åker till London strax före jul, för att julhandla, titta på julskyltningen, och njuta av stämningen. Därför kan det vara en fördel att vara ute i god tid när det gäller att boka resa och hotell i London.

Top things to Do

Bra julmarknader i London

Det finns en favorit bland inbitna julmarknadsentusiaster som inte bör missas: Winter Wonderland. Det är en julmarknad i Hyde Park, som bjuder på en härlig blandning av åkattraktioner och traditionell julshopping, och som passar särskilt bra för den som reser med barn. Här finns en skridskobana och en skulpturpark med slott och statyer byggda av is och snö, och julmarknaden erbjuder även cirkusföreställningar och levande musik. För mindre barn finns karuseller och lustiga huset, och marknaden har även en egen berg- och dalbana. En fin upplevelse på kvällen, är att åka upp i det enorma pariserhjulet. Då får du en fantastisk utsikt över stadens alla ljus i vintermörkret.

Om du hellre vill handla julklappar, har Winter Wonderland fler än 200 stånd att botanisera bland, och det finns något för alla smaker och intressen. I stånden Angels Christmas och Yuletide finns till exempel smycken, hantverk och julpynt i alla färger och former. Inträdet är gratis, men du måste köpa en biljett om du vill åka någon av åkattraktionerna eller gå på någon av föreställningarna. Vissa populära aktiviteter kan det vara bra att boka i god tid. En julmarknad i London kan inte bli mycket bättre än så här, så missa inte Winter Wonderland om du är intresserad av en festlig julupplevelse för hela familjen. Närmaste tunnelbanestation är Waterloo, som ligger på behändigt gångavstånd.

Gastronomen som vill inhandla högtidens alla delikatesser, gör rätt i att besöka Real Food Christmas Market vid Southbank Centre Square. Här hittar du traditionell engelsk julmat som Christmas pudding och specerier som gör även den mest petiga matfantast nöjd. Arrangörerna bakom Real Food Christmas Market har tidigare arrangerat skördefestivaler och andra temamarknader, och för den matintresserade finns det mycket att uppleva här. När du besöker Southbank för att gå på Real Food Christmas Market, kan du samtidigt ta del av Southbank Centre Christmas Market, en klassisk julmarknad i tysk stil, med varmt glühwein och tyska delikatesser på en traditionell julmarknad som hålls precis runt hörnet.

Vid Southbank arrangeras även Christmas Chocolate Festival. Hit kommer varje år Europas främsta chokladexperter för att visa upp sina mest innovativa efterrätter, och det går även att köpa chokladkakor och godis. Om du vill gå på någon av marknaderna vid Southbank är det bra att hålla utkik efter de exakta datumen när vintern kommer, för att vara säker på att du bokar din resa till London i rätt tid. Vanligtvis brukar marknaderna arrangeras ungefär samtidigt, så att besökarna har möjlighet att gå på alla tre. Närmaste tunnelbanestation är Southwark.

På Christmas at Greenwich Market finns allt för den som tröttnat på de vanliga shoppinggatorna, och som istället vill besöka en julmarknad i London med ett speciellt och kitschigt utbud. Hantverk, antikviteter och udda prylar tävlar om uppmärksamheten, och här finns även vintagekläder, handgjorda leksaker, vackra smycken och unik konst. Det går att köpa mycket här som inte har något med julen att göra, men julstämningen är ändå hög. Under invigningsceremonin kommer jultomten på besök, från scenen spelas julsånger, och för alla barn finns Santa’s Grotto. Marknaden har vanligtvis öppet från slutet av november till slutet av december, men håll utkik efter de exakta datumen, eftersom arrangörerna släpper mer information först när marknaden närmar sig. Greenwich ligger ungefär tjugo minuter från centrala London och man tar sig lätt hit med tåg till stationen Greenwich från Waterloo East, Cannon Street, London Bridge eller Dartford. Det går också att åka tunnelbana eller buss, och gå sista biten.

En annan julmarknad i London som är värd ett besök, är julmarknaden på Tate Modern, där du kan köpa allt från kitsch till designprydnadssaker och konst. Shoreditch Christmas Craft Market på Old Street är också ett bra alternativ för den som är ute efter något speciellt. Här samlas ett antal lokala konstnärer och kreativa personer för att sälja sina verk, och här går det till och med att köpa möbler. Om du hellre vill tillverka klapparna på egen hand, kan du besöka Bust Christmas CraftularTorrens Street. Detta är en annorlunda julmarknad, där du kan få hjälp att skapa dina egna julklappar, till exempel smycken eller filttofflor.

Did you know that?

Visste du att …

… det i Londons stadsdel Soho finns ett antal skulpturer av cement som föreställer näsor uppsatta på byggnaderna? Näsorna är ett konstverk som kallas The Seven Noses of Soho, och som skulptören och konstnären Rick Buckley satte upp 1997. Det sägs att den som kan hitta alla näsorna kommer att bli omåttligt rik.

… London har fler besökare från andra länder än någon annan stad i världen, nästan 15,5 miljoner om året? Det kanske är därför det är så lätt att känna sig hemma i London.

… det under ungefär 20 år i mitten av 1600-talet var förbjudet i England, att fira jul och andra dagar till minne av helgon? Ofta får Oliver Cromwell skulden för det här förbudet, men enligt The Cromwell Association hade han inte mycket med saken att göra. Det var parlamentet som drev igenom ”julförbudet”, som gällde fram till 1660.

Find things you can do in London

The local perspective

Gå på marknad tillsammans med Londonborna

Den som inte är intresserad av en traditionell julmarknad i London kan istället gå på Hyper Japan Christmas Market på Porters Walk. Här kan besökaren dricka sake och lyssna på japansk popmusik istället för att äta brända mandlar och hälsa på jultomten. Japansk mat och en mängd varor som te, choklad och japanska snacks finns till försäljning, och det bjuds på underhållning, bland annat i form av kampsportsuppvisningar.

Om du vill göra som Londonborna själva, kanske du slinker in på en pub en stund. Pubar hittar du överallt, och utöver att ta en pint eller två med vännerna, kan du passa på att vila fötterna, värma dina kalla händer och äta lunch. Slå dig ned vid ett bord för att fylla på med energi, innan du återupptar ditt äventyr i folkvimlet på julmarknader i London. Framåt kvällen kan du återvända till puben, för att ta en öl och träffa folk innan teatern eller musikalen börjar. Många pubar har dessutom en scen, där teatergrupper och andra artister uppträder, ibland i ett litet rum på övervåningen. Det kan vara ett trevligt sätt att träffa folk och se en annorlunda sida av London under ditt besök. Vem vet, kanske är det en blivande världsstjärna som står där på den lilla scenen? Sociala medier och appar kan tipsa, men håll även utkik efter notiser på dörrar och anslagstavlor, eller en enkel griffeltavla på trottoaren utanför.

För att samla in pengar till sin verksamhet, ordnar de flesta skolor, församlingar och välgörenhetsorganisationer någon typ av julmarknad i London, vilket erbjuder ytterligare tillfällen att träffa Londonborna på hemmaplan. Utbudet av varor är givetvis mindre, och inte lika exklusivt som på de stora marknaderna, men i gengäld får du med dig en unik upplevelse hem. Om du är intresserad, kan du söka på internet och hålla ögonen öppna efter små affischer när du kommit fram till i London.