Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julmarknad
Tyskland

Intro

Julstämning i Tyskland

Om du vill uppleva äkta julstämning med traditionell mat och historiska sevärdheter, gör du helt rätt i att besöka en julmarknad i Tyskland. Medeltida kyrkor, vackert upplysta torg och paradgator, och fantastisk shopping – här finns det mesta du kan önska dig av julhandeln. Dessutom får du möjlighet att se Tyskland från sin bästa sida, i vacker vinterskrud. I nästan varje tysk stad arrangeras någon typ av julmarknad, och de flesta av dem välkomnar sina besökare från slutet av november fram till slutet av december. De har vanligtvis öppet från morgon till kväll, både vardagar och helgdagar – några av dem har till och med öppet på julafton och juldagen. Om du vill undvika trängsel, är det generellt sett färre besökare på vardagar än på helger. Har du siktet inställt på någon särskild marknad är det bra att kolla upp de exakta öppettiderna.

continued

Runt om i världen är Tyskland känt för sina julmarknader, och i länder som Storbritannien och USA kallas julmarknader ofta bara kort och gott för ”tyska marknader”. Tyskarna själva räknar med att det finns ungefär 60 olika julmarknader enbart i huvudstaden Berlin. Det är därför lätt att hitta en marknad som passar just dig, men kanske vill du passa på och besöka fler än en tysk julmarknad. Om du har ett specialintresse, finns det i Berlin ett varierade utbud, och den mångfald man kan förvänta sig av en huvudstad. Å andra sidan är det kanske Lübeck som bör krönas till landets mesta julstad. Det är många som vill uppleva den magiska stämningen på en julmarknad i Tyskland, så det är viktigt att vara ute i god tid med att boka hotell. Det gäller framförallt städer med internationellt kända julmarknader, som till exempel Lübeck.

Top things to Do

Julmarknader i Tyskland

Rostocks julmarknad

Rostockmarknaden är den största julmarknaden i norra Tyskland, och den drar tusentals besökare under juletid. I 250 stånd kan du köpa allt från hemstickade vantar till kanderade äpplen och klassiska, tyska charkuterivaror. Marknaden i Rostock bjuder dock på mer än bara julklappsshopping. Vid invigningen hälsas besökarna välkomna av jultomten, som färdas från Rostock hamn till Neuer Markt, där den stora invigningsceremonin äger rum. Därefter går det varje dag att se julsagor spelas upp på den stora scenen, och det bjuds också på konserter med klassisk julmusik. Den som vill ta med sina barn på julmarknad i Tyskland, kan dessutom glädjas åt det lilla nöjesfältet med klassiska attraktioner, som pariserhjul och karuseller. Här finns det också ett sagotorn som kan vara extra kul för barnen.

Marknaden hålls delvis i Rostocks motsvarighet till Gamla Stan i Stockholm, och de historiska omgivningarna gör sitt för stämningen. I närheten ligger Rostocks kulturhistoriska museum och gotiska klosterträdgårdar, som för besökaren tillbaka till en svunnen tid. Det finns också en rad försäljare som specialiserat sig på gamla hantverkstekniker. Om du vill köpa något från en silversmed, eller lära dig mer om krukmakeri eller finstickning, är den historiska marknaden ett måste. Här kan du också köpa varm, traditionell mat som mutzbraten, fläsk som rostats över björkvedseld, och som serveras med surkål. Eftersom Rostock ligger i Tysklands norra delar är det relativt lätt att ta sig hit med både färja och bil. Det går till exempel dagliga färjor från Trelleborg, med en restid på ungefär 6 timmar. Man kan också flyga till Rostocks flygplats, som ligger ungefär 20 minuters bilresa från Rostocks centrum.

Julmarknader i Berlin

Den som vill uppleva en klassisk tysk julmarknad i Berlin tänker helt rätt. I Berlin finns ett stort antal marknader under vintermånaderna, och en av de mest populära är Weihnachtszauber på torget Gendarmenmarkt. Marknaden ligger lägligt nog mellan flera i sig intressanta turistattraktioner, som konserthuset och den gamla kyrkan Deutscher Dom, som idag är ett museum. Weihnachtszauber anses bland Berlinborna själva vara den absolut bästa marknaden, och här finns ett stort utbud för den som är intresserad av lite mer exklusiva varor. Hit kommer konstnärer och hantverksexperter från hela världen för att sälja sina verk, och här kan du köpa allt från origami till mer traditionellt hantverk, men även kitschigt julpynt. Besökaren kan också njuta av klassiska, tyska delikatesser och varm mat på plats.

Weihnachtszauber bjuder på en traditionell julstämning, med en enorm gran och gott om julpynt, och på stora scenen spelas det dagligen musik. Eftersom marknaden ligger mitt i centrum, är det lätt att ta sig dit både till fots och via kollektivtrafiken. Med tunnelbana åker du lättast till Hausvogteiplatz eller Stadtmitte. Det går också att promenera från Friedrichstrasse, där shoppinggatan är vackert dekorerad med lyktor och pynt, och den upplysta promenaden är ett perfekt sätt att få igång julstämningen. Om promenaden inte hjälper, finns det alltid gott om glühwein, tyskarnas motsvarighet till glögg. Varje år har Weihnachtszauber ungefär 600 000 besökare. Om du har möjlighet, kan det därför vara klokt att gå en vardag istället för på helgen, då det kan vara mycket folk på marknaden.

Did you know that?

Visste du att …

… tyskarna dricker näst mest öl i Europa? Tyskar dricker i genomsnitt 107 liter om året per person. Av alla europeiska länder är det bara tjeckerna som dricker mer öl än tyskarna per år.

… det var Martin Luther som 1545 introducerade den tyska traditionen, att det är Jesusbarnet (Christkind) som kommer med presenter till barnen på jul, istället för den katolska traditionens Sankt Nikolaus? Det är härifrån det tyska ordet Christkindlmarkt för julmarknad kommer. Julmarknaderna har också många andra namn på tyska, till exempel Weihnachtsmarkt, Advent(s)markt, Nikolausmarkt, Striezelmarkt och Krippenmarkt.

… det enligt traditionen var en körledare i Köln som 1670 skapade de pepparmintskäppar vi nu förknippar med julen? Han bad en konfektyrtillverkare ge vita pepparmintsstänger en böj, så att de liknar en fåraherdes käpp, och delade ut dem till barnen för att de skulle vara tysta i kyrkan på julafton. Ett recept på raka pepparmintsstänger med ränder publicerades i mitten av 1800-talet, och 1859 fick Amalia Eriksson i Gränna tillstånd att tillverka s.k. polkagrisar.

Find things you can do in Tyskland

The local perspective

Följ med lokalborna på underjordisk tysk julmarknad

En lite mindre traditionell, men likväl intressant julmarknad i Tyskland, är den underjordiska marknaden i Kleinenbremen. Här kan den som inte är rädd för mörkret, köpa traditionella julvaror i en gammal gruva. Gruvans julmarknad har öppet under tre dagar i mitten av december, och man får betala ett litet inträde. Här kan du, förutom att vandra omkring i det omslutande mörkret, och samtidigt smutta på glühwein, också njuta av en lasershow som arrangeras varje kväll.

Även om en tysk julmarknad lockar många turister, är det tyskarna själva som vet hur man får ut mesta möjliga av en marknadsdag. Eftersom de flesta marknader hålls utomhus, ska du först och främst klä dig varmt och bekvämt. Se också till att du har kontanter med dig, så att det åtminstone räcker till ett glas glühwein eller en bratwurst när du blir sugen (men var uppmärksam på ficktjuvar!). Lokalborna vet också att på kvällen är det en alldeles särskild stämning på marknaden, med glittrande ljus överallt – varför inte passa på att äta middag på julmarknad i Tyskland?

Lübeck – symbol för julstämningen i Tyskland

I medeltidsstaden Lübeck har det funnits julmarknader i många hundra år, och med tiden har just julmarknad i Lübeck blivit en symbol för julstämningen i Tyskland. Det finns totalt sju julmarknader i staden, där hundratals utställare säljer allt från delikatesser till hantverk. Lübeck satsar hårt på att bibehålla sitt historiska arv, och därför arrangeras marknader i stadens medeltida kvarter, som dessutom klassats som världsarv av UNESCO. De vackra omgivningarna bidrar till stämningen, och i Lübeck finns det något för alla smaker.

Den historieintresserade trivs kanske bäst på julmarknaden nära kyrkan Marienkirche vid Rådhustorget, medan konsthantverksmarknaden utanför Heiligen Geist Hospital är värd ett besök för den som vill hitta något handsnidat. På julmarknaden i Koberg satsar man på ett maritimt tema, och här doftar det av såväl rökt fisk och nybakat bröd, som glühwein och brända mandlar. I Lübeck finns ett stort och upplyst pariserhjul för barnen, liksom Sagoskogen vid Marienkirche. Här får barnen uppleva en fantasifull sagostund, och dessutom träffa karaktärer från bröderna Grimms mest älskade sagor. En annan familjevänlig aktivitet är den stora isbanan vid Carlebachparken, som är till för just de små.