Need Some Inspiration?

Select a Theme
Kulturresor
Kulturresor

Intro

Kulturresor

Alla semestrar behöver inte ha shopping eller bad i fokus. Varför inte åka på en resa där kulturen får ta plats? Kultur kan vara allt från spontan gatukonst till berömda konstmuseer.Kultur är arkitektur, teater, dans, musik och bibliotek.Att strosa omkring i en stad och upptäcka intressanta, vackra och spännande platser är ren rekreation. Fördelen med en kulturresa är att kulturupplevelser kan göra sig lika bra oavsett väder. Du kan slinka in på ett museum och för några timmar glömma regnet utanför. Att upptäcka en stads spännande arkitektur har sin charm både i strålande sol och i mulet väder. Europa bjuder på en rad fantastiska kulturupplevelser både för finsmakaren och för den lite mer populärkulturellt lagda. Här finns något för alla, framförallt för den som vill boka en konstresa och se världens bästa konstmuseer!

continued

Framförallt i större städer är det lätt att hitta intressant kultur. Är du intresserad av konst kan du besöka metropolen Paris, som nog kan räknas som Europas konsthuvudstad. Själva staden i sig andas kultur och här finns några av konstvärldens verkliga pärlor. Ett exempel på det är Louvren, ett av världens mest berömda museer, med klassiker som Mona Lisa och Venus från Milo. Andra utmärkta resmål för en konstresa kan vara Bilbao i norra Spanien, eller varför inte huvudstäderna Berlin eller Amsterdam? Om vi förflyttar oss till Norden har vår grannhuvudstad Oslo en konstscen på stark frammarsch, och i vår egen huvudstad Stockholmvimlar det av kulturella evenemang och museer. Vad än du väljer så finns här alla möjligheter att hitta något som passar just dig och din kulturresa!

Types

Olika typer av kulturresor!

Europa vimlar av konstmuseer, av olika typer och slag. Museer fyllda av exempelvis klassisk renässanskonst, fotografiska museer, moderna konstmuseer – att komponera sin egen konstresa är som att välja från ett dignande smörgåsbord!

Men kultur är så mycket mer än konst! Varför inte åka på historiska resor och titta på forna kulturers lämningar och ruiner över hela världen? Gå på opera i Milano eller Stockholm! Se den klassiska ryska baletten på Bolsjojteatern i Moskva! Det finns massor av olika typer av kulturresor att göra, och vad resan ska innehålla är helt upp till er som reser. Det finns en del färdiga paketresor inom just kultur, men det går ju lika bra att sätta ihop er egen drömresa som fokuserar på just era intressen och önskemål.

När det gäller konst finns det massor av bra konststäder runt om i världen, med berömda och välrenommerade konstmuseer och gallerier. Många av de berömda konstnärerna har dessutom egna museer, som exempelvis Picasso och van Gogh, och deras bostäder är i vissa fall även öppna för allmänheten. Om ni istället vill fokusera på opera eller klassisk musik finns det några riktigt populära resmål, däribland Wien och Moskva, men de flesta stora städerna i världen har en scen för just opera och klassisk musik.

Historiska resor går ofta till forna tiders civilisationer, som exempelvis Grekland, Egypten eller Peru, där bergstaden Machu Picchu lockar många turister varje år. Även här i Sverige finns det bra resmål för den som vill se fornlämningar och ruinlämningar. Ett besök i Visby ger dig till exempel möjlighet att se mängder av kyrkoruiner, och en promenad utmed den välbevarade stadsmuren är ett måste om du åker till Gotland på din kulturresa! Om du istället brinner för arkitektur eller litteratur finns det även här många skräddarsydda paketresor, med besök i exempelvis författarhem eller på arkitekturmuseer.

Suggestions/Where

Konstresor genom Europa

En konstresa till Paris erbjuder en mängd berömda museer och bland dem konstvärldens absoluta måste, Louvren. Det är världens mest besökta museum, med ungefär 9 miljoner besökare om året och här finns till exempel Leonardo da Vincis Mona Lisa tillsammans med andra ikoniska verk som Nike från Samothrake och Madonnan i grottan. Det enorma palatset Louvren byggdes redan år 1190 och är i sig en sevärdhet. Vid 1700-talets slut öppnadesdelar av palatset upp som ett museum för allmänheten. Den berömda glaspyramiden utanför museet byggdes 1989 och har sedan dess blivit både hyllad och kritiserad. Många anser att pyramidens futuristiska utformning inte passar med museets i övrigt klassiska stil. Det finns till och med myter om att antalet glasfönster i pyramiden uppgår till exakt 666 stycken, djävulens tal, the number of the beast. Denna myt populariserades inte minst genom Dan Browns bästsäljande bok DaVinci-koden.

Den som åker till Stockholm på kulturresa och vill se en klassisk föreställning i en spännande miljö bör inte missa Kungliga Operan vid Gustav Adolfs Torg i Stockholm. Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett sedan 1773, och här kan man se fantastiska uppsättningar av några av världens bästa balettdansörer och operasångare. På gångavstånd från Operan finns en annan historisk kulturinstitution, Dramaten. Dramaten är Sveriges nationalscen för teater, och här spelar Sveriges bästa skådespelare i klassiska och nya uppsättningar. Den fantastiska interiören från början av 1900-talet andas elegans och exklusivitet. Det marmorvita huset vid Nybroplan är lätt att ta sikte på för den som dessutom vill promenera på en av Stockholms vackraste gator, Strandvägen.

Ytterligare ett avEuropas absolut bästa konstmuseum ligger i Bilbao i Spanien. Guggenheimmuseet ställer ut modern och nutida konst, och är världskänt för sin arkitektur. Museet har ritats av amerikanske arkitektenFrank Gehry,och museethar vunnit ett flertal arkitekturpris. Här kan man till exempel titta på Jeff Koons gigantiska ballongdjursinspirerade skulpturer ellerbara beundra den fantastiska arkitekturen.

Andra självklara stopp på en konstresa genom Europa är Rijksmuseum och Van Gogh-museet i Amsterdam, Berlin som med sin fantastiska gatukonst är ett museum i sig,och Londons Tate Modern sätter standarden för modern konst i Europa. Även Rom, Venedig och Florens är fantastiska kulturhuvudstäder där historia och nutid möts.

Find things you can do

Tips

Tips inför din kulturresa

Biljetter till teatrar och museer kan ofta bokas i förväg på internet vilket både kan garantera plats och spara tid eftersom du då slipper köa till biljettkassan.Vissa museer har gratis inträde vissa dagar i veckan och speciella aktiviteter för barn. Kolla upp på internet för att se vad som gäller när du är där! Tänk på att många kulturinstitutioner har stängt på måndagar, även om de allra största oftast har öppet alla dagar i veckan. Även här kan det således vara bra att kolla på internet medan du planerar din resa, så att du inte står utanför en låst dörr när du kommer fram.

En kulturresa måste som sagt inte alltid gå utomlands. Det finns pengar att spara genom att istället göra en sådan resa här hemma i Sverige. Vi har redan nämnt Visby och Stockholm, men det finns såklart massor av annat inom kultur i vårt avlånga land. Uppe i Norrland kan du fördjupa dig i samernas kultur och lära dig mer om deras spännande historia. Längst ner i syd kan du besöka det fascinerande och mytomspunna Ales stenar, och samtidigt få en otrolig utsikt över Östersjön och den österlenska kusten. Eller varför inte åka till den lika mytomspunna Kungagraven i Kivik, och samtidigt beskåda de milsvida fruktodlingarna? Och då har vi inte ens nämnt storstäder som Göteborg, Malmö, Uppsala och Helsingborg. Här finns kulturhus, teaterscener, historiska minnesmärken, gallerier … kort sagt allt du behöver för att kunna planera in en perfekt kulturresa i Sverige!

Om du ändå vill åka utomlands finns det pengar att spara även här genom att boka din kulturresa i god tid och dessutom titta på de färdiga paketresor som finns. Då får du oftast allt i ett, och slipper lägga ner så mycket tid på att boka resa, hotell och så vidare.

Did you know that

Visste du att…

… världens dyraste tavla som sålts på auktion kostade 179 miljoner dollar, alltså runt 1,5 miljarder kronor? Tavlan Les Femmes d’Algerav Pablo Picasso köptes på en auktion i New York i maj 2015 av en anonym privat köpare och slog alla rekord för privatköpt konst.

… ett konstexperiment genomfördes 1964 där man lät en schimpans måla tavlor som sedan ställdes ut på ett galleri under pseudonymen Pierre Brassau? Tavlorna fick lysande kritik, men när sanningen uppdagades tvingades galleristen att stänga.

... kulturell stimulans kan motverka demens?

Tips för din kulturresa till Stockholm

Stockholm kallas ibland för Nordens Venedig, på grund av allt vatten som omger vår vackra huvudstad. Precis som Venedig kan Stockholm stoltsera med vacker arkitektur och en rik historia, och mängder av kultur att uppleva.

Mer modernt blir det på Moderna Museet på Skeppsholmen mitt i centrum. På Moderna visas framför allt svenska, men också internationella verk. Till exempel har storstjärnor som Monet, Turner, Dalí, Andy Warhol och Duchamp visats på exceptionella utställningar just här. Om du vill ta en konstresa till Stockholm finns det så klart mycket mer att se och göra. Bonniers Konsthall, Magasin 3, Nationalmuseum, Thielska Galleriet och Prins Eugenes Waldemarsudde är några inspirerande platser att besöka på din kulturresa i huvudstaden.