Need Some Inspiration?

Select a Theme
Medvetet Resande
Medvetet Resande

Intro

Semestra på ett bättre sätt

Att se och utforska världen är något vi svenskar älskar. På senare år har det blivit mycket lättare och billigare att resa, och fler människor än någonsin reser utomlands på semester. Det som är lätt att glömma under utlandsvistelsen är hur lokalbefolkningen kan påverkas av alltför stora tillströmningar av turister. Semesterresenärer handlar så klart ofta i god tro eftersom de sällan stannar tillräckligt länge för att själva få en fördjupad förståelse för resmålet. Men det behöver inte vara så svårt att resa medvetet, om du bara tar dig tid att lära dig lite mer om din semesterdestination.

continued

När du semestrar bidrar du med ansenliga summor pengar som kan vara till nytta för människorna som bor och arbetar på ditt resmål. Läs vidare om tre viktiga områden på vilka du som resenär kan ha en positiv inverkan på ditt semestermål. Med några få enkla fingervisningar kan du ta del av en ny kultur och hjälpa till att bevara naturen och kulturmiljön på platserna du besöker. Det är faktiskt både enkelt och roligt att bli en medveten turist.

 

Types

Spendera klokt

Biljetter, boende, kollektivtrafik, mat och sightseeing är några av de saker du lägger pengar på när du är på semester. Mycket av det här säljs av stora företag som sällan ägs av folk från trakten. Dessutom lockas resenärer med barn ofta att boka all-inclusive-resor, och familjen kan då komma att tillbringa hela semestern på hotellet. Som medveten resenär kan du istället välja att lägga semesterkassan på sådant som gynnar den lokala ekonomin.

Ett bra tips är att försöka köpa närproducerad mat och dryck, från gatustånd eller från mindre restauranger som gör att både du och säljaren får ut mer av din semester. Här hittar du ofta den bästa traditionella maten, och försäljarna i gatustånden är ofta specialister på en speciell inhemsk rätt. 

Suggestions/Where

Ta seden dit du kommer

När du besöker nya platser kanske du förväntar dig att se något speciellt; en härlig strand där du kan sola och bada eller en specifik sevärdhet. Du kanske även förväntar dig att landets invånare beter sig på ett visst sätt, ser ut på ett visst sätt eller har på sig något visst. När turister kommer till Sverige är det möjligt att de förväntar sig att träffa långa, blonda vikingar i hornhjälmar, eller folk i folkdräkt. Men något av det bästa med att resa är att uppleva länder som de är, även om de inte är som du förväntar dig. Att resa och upptäcka nya kulturer kan öppna upp dina sinnen och kanske till och med göra dig till en gladare och mer bekymmersfri person.

Innan du besöker en ny plats kan det vara en bra idé att lära dig lite om lokala seder och bruk, speciellt i länder som har en annan religion eller där klass och status är väldigt viktigt. På sådana platser kan det hända att du behöver anpassa dig lite vad gäller klädsel, beteende och sätt att tala. Ditt beteende kan ofta ursäktas med att du är utlänning och inte vet bättre, men det kan du bara förvänta dig på platser som är väldigt vana vid turister. Det kan verkligen löna sig att veta lite grann om folks sociala koder och om kulturen i landet du besöker. Med lite förkunskaper kan det bli lättare att lära känna lokalbefolkningen och du får mycket bättre förutsättningar för en värdefull resa, både för dig och för dem du besöker.

Tips

Ta hand om vår planet

Både jordklotet och närmiljön på din destination kan dra nytta av att du anstränger dig lite för ett medvetet resande. Befolkningen på ditt resmål kan vara direkt beroende av bräckliga ekosystem, till exempel på öar och i skogsområden. Miljöförstöring kan skada djurliv och skördar, och i förlängningen människorna som lever på platsen. Som ansvarsfull resenär bör du se till att lämna så få fotavtryck som möjligt under dina resor. Gör det genom att till exempel välja ett hotell med grön profil. Bestäm dig för att bruka mer miljövänliga transportmedel och undvik mellanlandningar med flyget så långt det är möjligt. Om du är på utflykt och inte hittar några soptunnor bör du alltid ta med dig ditt skräp från stranden, bergen eller skogen.

Did you know that

Snabba tips inför din resa:

• Försök att välja ett hotell som erbjuder sina anställda riktiga anställningsavtal.

• Köp närproducerad mat och dryck.

• Köp frukt och grönsaker som är i säsong och som odlas i trakten.

• Ät på mindre restauranger. Många resmål i Asien är kända för sitt rikliga utbud av street food.

• Lämna alltid dricks till städpersonalen på hotellet. Det går bra att göra det under vistelsen också, och inte bara när du åker därifrån.

• Köp närproducerade varor från marknader och små butiker.

• Om du köper skräddarsydda kläder på din resa bör du vara medveten om att skräddaren inte alltid äger sitt eget företag. När skräddaren tar dina mått har du chansen att ge honom eller henne dricks direkt.

• Lär dig lite om ditt resmåls religion. I vissa länder och vid vissa sevärdheter bör du tänka på vad du har på dig.

• Håll reda på religiösa högtider då det kanske är extra viktigt att visa respekt för traditioner.

• Vinn lite extra uppskattning genom att lära dig några ord på landets språk.

• Spela med och pruta på marknader och i butiker, om det är så man gör på ditt resmål. Släng inte pengar omkring dig, eftersom det kan skapa en barriär mellan dig och lokalbefolkningen. Ge då hellre bra dricks när du får möjlighet. 

• Försök att välja ett hotell med någon form av miljömärkning.

• Försök att undvika importerade matvaror.

• Köp inte dryck på flaska om de ändå kommer i en naturlig förpackning, som till exempel i en kokosnöt.

• Flyg så lite som möjligt; stanna borta längre, eller håll dig på en och samma destination.

• Det är bättre att flyga direkt än att mellanlanda.

• Välj mer miljövänliga transportmedel när du reser runt på din destination. Tåg är bra alternativ till inrikesflyg, till exempel.

• Stäng av luftkonditioneringen när den inte behövs.

• Vrid av kranen när du schamponerar håret, borstar tänderna eller rakar dig.

• Se till att handdukar och lakan inte byts och tvättas i onödan.

• Köp inga produkter som innehåller ingredienser från utrotningshotade arter.