Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikal & teater
Musikal & teater

Intro

Gå på teater och se en underbar musikal!

Allt fler resenärer börjar upptäcka hur trevligt det är att förgylla resan med att gå och se en härlig musikal. I många städer både i Sverige och utomlands finns musikalscener och teatrar som håller en mycket hög klass och att gå på en trevlig show är den perfekta avslutningen efter en dag med sightseeing. För vissa är det faktiskt musikalerna som är själva huvudsyftet med resan. Dessa musikalfantaster passar gärna på att se inte bara en utan ett flertal musikaler, särskilt när de besöker storstäder som London och New York där utbudet är stort och de allra största produktionerna framförs. De bästa showstäderna är inte sällan också riktigt häftiga resmål när det gäller shopping, klubbliv och kultur – så missa inte chansen att planera den ultimata storstadssemestern när du bokar showbiljetter!

continued

Som vid alla resor är det god planering som gäller för att vistelsen och musikalupplevelserna ska bli så bra som möjligt. Fundera redan på hemmaplan vad du är mest intresserad av. Boka gärna teaterbiljetter i förväg så har du ett bekymmer mindre på plats och du slipper riskera att biljetterna till just den musikal du tänkt se har sålt slut. Det gäller speciellt de mest populära scenerna och teaterresmålen som exempelvis Broadway. Om du vill se en musikal eller show här är det viktigt att vara ute i riktigt god tid och helst av allt bygga resten av din resa runt det du vill se för att vara säker på att verkligen få en biljett. Se även till att planera och boka resten av resan – med hjälp av Expedia hittar du lätt billiga flygbiljetter och hotell och kan även hyra bil för den perfekta musikalresan.

Types

Olika typer av musikaler och musikalbesök

Vill du se en särskild musikal- eller teateruppsättning, eller är resmålet viktigare för dig? Kanske vet du precis vad du vill se, eller så behöver du lite hjälp att sondera terrängen. Det finns nämligen många olika typer av musikaler, och musikalen är som konstform väldigt bred. Medan vissa uppsättningar snarast är teaterföreställningar med lite inlagda sångnummer, som My Fair Lady, ligger andra nära operan och har nästan inga talade partier alls, som Jesus Christ Superstar och Les Miserables. I det här sammanhanget kan även Fantomen på Operan nämnas där det i och för sig finns talade partier, men den klassiska sången och föreställningens uppbyggnad har väldigt nära band till operan.

Även innehållet och tonläget skiftar kraftigt mellan olika musikaler. Medan de flesta tidiga musikaler var rätt oskyldiga och glammiga kärlekshistorier med många dansnummer och mycket paljetter skedde senare ett skifte mot mörkare teman, med exempelvis Evita och Spelman på taket. En musikals syfte var inte längre bara att underhålla utan även att väcka tankar och ta upp viktiga problem. En annan stor förändring var genombrottet av rockmusikalen i slutet av 1960-talet med exempelvis Hair, Grease och Rent.

På samma sätt som det finns många olika typer av musikaler finns det även många olika typer av musikalbesök. Allt vanligare blir att man bokar ett musikalpaket för hela kvällen, där såväl en god middag på teatern eller en närbelägen restaurang och teaterbiljetter ingår. Många passar även på att under dagtid gå på en guidad tur på teatern för att få titta bakom kulisserna, vilket kan vara nog så spännande – inte minst på de riktigt gamla teater- och operahusen. Du bestämmer själv hur din musikalresa ska se ut, men ett musikalbesök kommer garanterat att göra intryck!

Suggestions/Where

Bra städer att besöka när du vill gå på musikal

Det finns många fantastiska musikalscener i Sverige, men de mest kända musikalstäderna är förmodligen Stockholm och Göteborg. Bland kända musikaler i Stockholm under åren kan till exempel nämnas Fantomen på operan, Cyrano och Singin’ in the Rain som alla sattes upp på Oscarsteatern. Populära musikaler i Göteborg har exempelvis varit Kristina från Duvemåla, Cats och Miss Saigon på Göteborgsoperan. Även Malmö är en viktig svensk musikalstad med Malmö Opera och Nöjesteatern.

Tittar man på musikalutbudet utomlands tänker man kanske först och främst på London och New York. I Londons West End säljs varje år miljontals musikalbiljetter och många av Andrew Lloyd Webbers fantastiska musikaler har sett dagens ljus här och sedan gått för fulla hus år efter år. I New York ligger det minst lika kända teater- och musikalområdet Broadway på Manhattan. Bland alla kända musikaler på Broadway genom åren – och här har nästan alla de stora musikalerna spelats minst en gång – kan till exempel Guys and Dolls, Cabaret och West Side Story nämnas.

I musikalsammanhang bör även Tyskland nämnas. Här är musikalgenren omåttligt populär och i nästan alla större tyska städer sätts det upp professionella musikaler. Hit lockas många duktiga musikalstjärnor och inte minst många svenska musikalartister har prövat vingarna här. Om man förstår tyska kan det vara spännande att testa på att se sin favoritmusikal framföras på tyska.

Var får man då den allra bästa musikalupplevelsen? Det skiftar förstås med tycke och smak. På de riktigt stora scenerna i Sverige och utomlands kan man se stora och väldigt påkostade och proffsiga produktioner med kända artister och många visuella effekter. I vissa fall kan mer än hundra personer vara med i föreställningen! En helt annorlunda upplevelse får man på en liten teater där man kommer nära skådespelarna och spelet. Här finns i stället en härlig känsla av intimitet och interaktion mellan publiken och de som står på scen.

Find things you can do

Tips

Att tänka på inför din musikalresa

För att du ska få ut mesta möjliga av din musikalresa är det några saker som är bra att tänka på. Som nämndes tidigare är det en god idé att boka teaterbiljetter i förväg. Då har du din biljett klar och du har även chans att få ett bättre pris. Har du tänkt besöka flera olika musikaler under ditt besök kan det vara klokt att sprida ut dem över hela vistelsen, så att du får tid att ”hämta andan” mellan föreställningarna. Kolla gärna även upp hur långa musikalerna är. En show varar ofta mellan två och tre timmar med paus, men det kan variera kraftigt mellan olika musikaler. Till exempel är Kristina från Duvemåla närmare fyra timmar lång, så det kan vara klokt att sträcka lite på benen i pausen.

Eftersom musikalen kan ses som en blandning av teater, opera, konsert och dansföreställning spelas den på många olika scener. Bli därför inte förvånad om det står namnet på ett operahus eller en konserthall på biljetten. Egentligen kan musikaler spelas var som helst där man har en stor scen, god akustik och kan få in tillräckligt mycket publik.

En annan sak du bör tänka på är boendet. Tänker du gå på en kvällsföreställning är det praktiskt att ha hotellet på nära håll. Med hjälp av Expedia hittar du lätt billiga hotell med bra läge och med Expedias kartfunktion ser du precis var alla hotell ligger i förhållande till den teater du ska besöka. På samma sätt kan det vara bra att planera vilka andra sevärdheter du vill se och nöjen du vill uppleva under besöket. Oavsett om musikalerna är huvudskälet till resan eller bara en trevlig underhållning finns det ofta tid att även uppleva staden, dess omgivningar och alldeles särskilda smultronställen du inte får missa. Även här kan Expedia hjälpa till med tips på utflyktsmål och sevärdheter och goda råd.

Did you know that

Visste du att…

… musikalen brukar betraktas som ett rätt nytt fenomen, men i själva verket har sina rötter i antikens Grekland? De första egentliga skådespelen som spelades på 400-talet före Kristus ackompanjerades av en kör och då förekom det även dans. Faktiskt skrev berömda dramatiker som Sofokles och Aischylos själva musiken till sina dramer och koreograferade också dansen. Även romarna hade sång- och dansnummer i sina teaterföreställningar och uppfann steppskorna för att dansstegen skulle markeras tydligare.

… musikalgenren under medeltiden levde vidare bland de skådespelargrupper som reste runt på marknaderna och framförde små teaterspel – ofta med religiöst innehåll – med mycket sång och musik?

… varken Shakespeare eller Molière var främmande för musik- och sånginslag under sina föreställningar? Molière skrev rent av om flera av sina komedier för att framföras med sång och musik. Den moderna musikalen som vi känner den uppstod dock ur operetten under början av 1900-talet med storheter som Gilbert & Sullivan, George M Cohan och Irving Berlin.

… en av de allra största musikalsuccéerna någonsin, Les Misérables, höll på att totalt gå den stora publiken förbi? Från början fanns den bara inspelad på skiva, men spelades 1980 under tre månader som musikal på Palais des Sports i Paris. Först fem år senare sattes den upp på nytt, nu i London, efter många omskrivningar och anpassningar för en brittisk publik. Kritikerna var mycket negativa och kallade den enfaldig och konstgjord, men publiken tyckte annorlunda och den spred sig snabbt till musikalscenerna över hela världen. Numera har den spelats i över 40 länder och i mer än 300 olika städer och sammanlagt har cirka 50 000 föreställningar genomförts. I Sverige har den bland annat satts upp på Cirkus i Stockholm, på Göteborgsoperan, på Malmö Opera och på Värmlandsoperan.