Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikal & teater
Göteborg

Intro

Välkommen på musikal och teater i Göteborg

När du är ute och reser på semester eller i arbetet är det alltid trevligt att ägna en kväll åt en härlig musikal. Musiken, skådespelet och själva stämningen är en fantastisk upplevelse som passar utmärkt för en dejt eller en kväll med kompisgänget. Med en vacker teaterlokal och en bit god mat innan föreställningen blir kvällen nära nog perfekt. Göteborgarna älskar musikaler, vilket märks tydligt på både publik tillströmningen och atmosfären. Det är även många som reser hit från andra städer för att se föreställningarna, och är du ute efter en riktigt härlig musikalresa över en weekend är Göteborg rätt resmål för dig. Att gå på musikal i Göteborg och se en fin uppsättning kan utan tvekan bli ett minne för livet. Föredrar du klassisk teater eller showig musikal? Här finns både och, så varför inte se både teater och musikal i Göteborg?

continued

När du går på musikal i Göteborg har du ett flertal bra scener att välja mellan, som exempelvis Göteborgsoperan, Rondo och Lisebergshallen på Liseberg. Göteborg är det perfekta kulturresemålet för både längre och kortare besök och när du är här kan du naturligtvis kombinera ditt besök på teater eller musikal med en rad andra roliga aktiviteter. I Göteborg har du ett bra utbud av konst och museer och staden har även en matkultur som lockar många turister med färsk fisk och goda skaldjur. Du når snabbt och enkelt Göteborg via flyg från stora delar av Sverige, och med lite planering kan du lätt sy ihop en trevlig resa med såväl biljetter till musikalen som ett bra boende. 

Top things to Do

Musik och dramatik på Göteborgs musikalscener

Göteborgs största och viktigaste musikalscen är utan tvekan Göteborgsoperan, som ligger alldeles intill Göta älv i centrala Göteborg. Sedan starten 1994 har bland annat Kristina från Duvemåla, Les Misérables, Sound of Music, Cats och Chess satts upp här. Som hörs på namnet finns även opera på programmet, liksom konserter och balettföreställningar. Operahuset är på alla sätt stort och magnifikt med nästan 29 000 m2 yta, plats för 1 300 personer i Stora salongen (där scenen är på 500 m2) och cirka 270 föreställningar per år.

Vill du riktigt ladda inför ett musikalbesök på Göteborgsoperan rekommenderas att gå på guidad tur i operahuset. Då får du se vad som händer bakom kulisserna och hur den fascinerande tekniken bakom, under och över scenen fungerar.

Andra platser där du kan se musikal i Göteborg är Rondo och Lisebergshallen på Liseberg. Rondo är en mindre scen som satsar på show, glitter och glamour, medan Lisebergshallen är en stor arena där exempelvis finalen i Melodifestivalen har hållits. Observera att biljetter till Rondo och Lisebergshallen även gäller som entrébiljetter till Liseberg om nöjesparken är öppen under föreställningsdagen! Detsamma gäller biljetter till Lisebergsteatern som framför allt visar revyer, men även musikaler med jämna mellanrum.

Lorensbergsteatern och Göteborgs stadsteater sätter också ibland upp musikaler, så det finns goda chanser att du ska hitta en musikal som passar just dig på en scen eller teater i Göteborg under ditt besök.

En härlig helkväll med musikal i Göteborg

En bra idé är att äta en bit mat i samband med musikalbesöket. På GöteborgsOperan finns en restaurang som öppnar två och en halv timme innan kvällsföreställningarna börjar och som även har öppet under lunchtid. Närmare 40 procent av alla råvaror som används här är ekologiska eller närproducerade. GöteborgsOperan har dessutom en bar, Operabaren, som serverar lättare rätter och vill du ha något att äta under pausen går det fint att beställa innan föreställningen börjar. I huset finns även flera kaféer som öppnar en timme och en kvart innan föreställningarna. På motsvarande sätt finns flera trevliga restauranger och kaféer i anslutning till scenerna i Liseberg.

Känner du för att fortsätta kvällen efter föreställningens slut har Göteborg gott om bra barer och nattklubbar. Många av dem ligger längs Avenyn, men det finns även flera trevliga ställen på exempelvis Vasagatan och Linnégatan.

Gör som göteborgarna – roa dig och håll humöret på topp!

Göteborg brukar ofta kallas Sveriges gladaste stad och göteborgarna vet verkligen hur man roar sig och njuter av livet. Samtidigt som Göteborg har storstadens alla nöjen och möjligheter, finns inte mycket av dess stress och jäkt. Här sitter man gärna länge på en bar eller ett kafé – helst ute i solskenet sommartid. Så varför inte ta en kopp kaffe eller ett glas öl före eller efter din musikal i Göteborg? Det finns gott om trevliga uteserveringar och kaféer och särskilt sommartid blir stämningen hög och uppsluppen. En lokal specialitet är de enorma kanelbullarna som kan fås framför allt på kaféerna i Haga. Skulle du råka befinna dig i Göteborg den 6 november kan du även passa på att äta en härlig Gustav Adolfsbakelse. De började bakas i Göteborg redan 1854 och har sedan spritt sig till stora delar av landet.

Did you know that?

Visste du att…

…Göteborgsoperan använder några av världens mest avancerade scenkonstruktioner? Fyra podier på scengolvet kan sänkas ned sju meter under scenen och trots att de väger 15 ton vardera är noggrannheten i höjdled aldrig mindre än 0,3 mm. Stora satsningar har också gjorts på att skapa bästa möjliga akustik med till exempel avancerade ljudreflektorer som skickar ljudet mot salongens mitt. Dessutom är stolarna framtagna så att akustiken blir densamma oavsett om salongen är fullsatt vid en föreställning eller helt tom under en repetition – en dröm för alla som jobbar på scenen. Detta högteknologiska operahus är hem till GöteborgsOperans egen operakör, som är en av Sveriges tre professionella operakörer, Nordens största danskompani, en världskänd orkester om 86 musiker samt ett 20-tal solister.

… Göteborg inte bara är en av Sveriges bästa musikalstäder utan även har två av Sveriges främsta musikalutbildningar? På Balettakademiens musikalutbildning har massor av artister utbildats sedan 1983 och därefter uppträtt såväl i Göteborg som i övriga Sverige och resten av världen. Under den treåriga utbildningen får eleverna lära sig allt från sång, stepp, balett och scenframställning till musikalhistoria och musikteori.

…Göteborgs universitet har en musikalutbildning som är den enda i Norden som samtidigt ger en högskoleexamen? Aspirerande musikalstjärnor kan gå en treårig kandidatutbildning på Högskolan för scen och musik – som även kallas för Artisten – och utbildningen utlovar ”svett, tårar och glädje i ren Fame-anda”. Den sista terminen ägnas åt att sätta upp en musikal och föreställningen fungerar på samma gång som studenternas examensarbete. Med den här kunskapen är det inte särskilt förvånande att kvaliteten är så hög på den musikaliska teater Göteborg har att erbjuda!

The local perspective

Göteborgarens guide till en perfekt dag

Hur skulle då en riktigt lyckad dag – som naturligtvis innefattar ett besök på en trevlig musikal i Göteborg – kunna se ut? Tänk dig att du vaknar på ett mysigt centralt hotell i Göteborg. När du kommer ner till matsalen står en härlig frukostbuffé och väntar på dig. Du hör våffeljärnen fräsa och känner dofterna av äggröra och rostat bröd. Efter frukosten ger du dig ut på stan. Nordstan är ett av Sveriges största köpcentrum med cirka 200 butiker och restauranger, och det är ändå bara en del av Göteborgs alla spännande affärer och varuhus.

Det finns många bra restauranger i Göteborg som passar perfekt för en trevlig lunch. Känner du dig sugen på fisk och skaldjur kan du bege dig till Feskekörka strax intill centrum där det finns två restauranger som serverar havets delikatesser.

Under eftermiddagen finns det en rad olika saker att hitta på. Kanske Nordens största nöjespark – Liseberg – lockar? På sommaren bjuds här på ren livsglädje. Känn hur det kittlar i magen när du åker i någon av alla åkattraktionerna och unna dig lite sockervadd om du börjar bli trött. Från slutet av november och fram till jul kan du strosa runt i den utsmyckade parken, smaka på glögg och rostade mandlar och kanske handla någon julklapp eller två i något av marknadsstånden.

Sedan är det dags för en härlig middag innan kvällens föreställning börjar. Ta en promenad längs Kungsportsavenyn och ät en bit mat på någon av gatans alla restauranger, eller avnjut en klassisk göteborgsk räkmacka på Heaven 23.

Så är det dags för höjdpunkten – musikal eller teater i Göteborg! Det är en alldeles särskild stämning som skapas minuterna innan föreställningens början och sedan brakar det loss! Känner du dig nöjd för dagen efter föreställningens slut kan du ta en kort promenad till ditt hotell, och annars väntar Göteborgs nattliv på dig!