Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikal & teater
London

Intro

Teater och musikaler i London!

För musikalfantaster finns det ett begrepp som bara måste upplevas på plats, så ofta som möjligt: London musicals. De musikaler London kan ståta med sträcker sig över alla genrer, från romantiska Cole Porter-komedier till tårdrypande tragiska ”Les Miserables”. Oavsett vad du är ute efter kan du vara säker på att det är just Londons musikaler som alltid bjuder på spektakulära upplevelser i några av världens mest magnifika teatrar och salonger. Det främsta teaterdistriktet i London kallas för West End och sträcker sig från Park Lane vid Hyde Park österut till Kingsway. Med undantag för några få alternativa teatrar i andra delar av London är det här du kan uppleva det mesta av ”Musical London”. Hit lockas både turister och lokalbefolkning som är ute efter spektakulära och unika Londonmusikaler med några av världens största musikalstjärnor.

continued

Om du älskar musik men av någon anledning fått för dig att musikaler inte är din grej kommer Londons utbud säkert att få dig att tänka om. Staden bjuder på massor av musikaler som bygger på musik av världens främsta artister. Abba, The Beatles, Michael Jackson och Queen är bara några få av de världsberömda artister som inspirerat några av de mest framgångsrika musikalerna genom tiderna. London imponerar dessutom ständigt på musikintresserade besökare med kritikerrosade musikaler i världsklass, där man lyfter fram klassiska låtar från New Orleans jazzscen, soulfylld Motown eller till och med amerikansk punkmusik. Vare sig du kommer till London för att se din första musikal någonsin eller om du vid det här laget närmast kan räknas som stamgäst på Londons teatrar, kommer du inte att bli besviken på det fantastiska utbudet här.

Top things to Do

Teatrar i London du inte får missa

Klassiska teatrar i London

I London hittar du allt från grandiosa historiska teatrar med vackert utsmyckad interiör och sittplats för flera tusen åskådare, till stämningsfulla och intima teatrar där du sitter öga mot öga med ensemblen. En av de större teatrarna är Theatre Royal Drury Lane, som dessutom är Londons äldsta teater, där besökare har bjudits på underhållning sedan dörrarna öppnades 1663. På andra sidan av spektret hittar vi Donmar Warehouse Theatre, som ger åskådare en närgången upplevelse med sittplats för ungefär 350 åskådare. Teaterns välplanerade lokaler garanterar ständigt personliga upplevelser som kan ge den mest kritiske musikalbesökare rysningar.

En av stadens mest välkända teatrar är Palace Theatre, belägen i en grandios viktoriansk byggnad vid Shaftesbury Avenue, där du alltid hittar ett flertal olika musikaler på schemat. Och du behöver inte oroa dig för att du inte skulle hitta den ståtliga byggnaden; den ikoniska entrén pryds alltid av enorma karaktäristiska inslag från teaterns huvuduppsättning för tillfället. Besökare har kunnat navigera sig fram till teatern genom Londons vimmel tack vare att de över folkmassorna skymtat en gigantisk version av Priscillas glittrande sko, en färgsprakande bukett med paraplyer från Singing in the Rain och The Commitments instrument i jätteformat.

Open Air

Vackra och historiska teatrar i all ära, men vem vill väl sitta och trängas i en teatersalong en varm och ljus sommarkväll i London? En garanterat unik musikalupplevelse väntar den som bokar biljetter till en föreställning under bar himmel på Regent’s Park Open Air Theatre. Det är svårt att föreställa sig en mer magisk och stämningsfull omgivning för att se en klassisk föreställning av Sound of Music eller en nyskapande musikalversion av Peter Pan. Om du vill sätta extra guldkant på besöket kan du med fördel förboka en picknickkorg för två. Då kommer du och ditt sällskap att kunna njuta av champagne, lax och sandwichar under föreställningen. På Regent’s Park Open Air Theatre anordnas dagliga föreställningar från måndag till lördag mellan maj och september, så håll ett öga på teaterns hemsida för att se vad du kan upptäcka om du besöker London under sommarmånaderna.

Boka musikalbiljetter

Har du tänkt boka musikalbiljetter i London finns det ett par saker du bör tänka på. Det finns numera ett flertal pålitliga webbsidor där du kan köpa biljetter, men om du vill försäkra dig om att det är en säker sida att boka genom kan du ta dig via länkar direkt från teatrarnas egna hemsidor. Det är även många som väljer att köpa biljetter på plats, vilket självklart också går alldeles utmärkt. Det du bör se upp med är att köpa av de inofficiella biljettförsäljare som försöker sälja biljetter på gatan. Ofta har de väldigt trovärdiga skyltar där det kan stå ”Musical Tickets London”. Dessa biljetter kan vara förfalskningar och det kan sluta med att du förlorar pengar i onödan. Det säkraste är att köpa biljetter endast av verifierade webbsidor eller på auktoriserade försäljningsplatser i London.

Ät middag innan musikalen

När du väl har bokat de teaterbiljetter London har frestat dig med, bör du även börja fundera på var du kan stilla hungern innan föreställningen. Nya besökare utan Londonkoll kan dock andas ut; här hittar du gott om restauranger som erbjuder en så kallad ”pre theatre menu”. Du får en två- eller trerättersmiddag till ett fast pris med snabb service, så du kan vara säker på att hinna till teatern i god tid innan föreställningen börjar. West End är en självklar destination för turister, men området är dessutom fullt av Londonbor som gärna äter, dricker och roar sig efter en lång arbetsdag. De mest populära restaurangerna och pubarna i West End och Soho har sällan lediga bord för spontana gäster, så du bör se till att boka ditt bord så snart som möjligt om du vill slippa känna paniken komma krypande när musikalens starttid närmar sig – och du fortfarande väntar på huvudrätten.

Did you know that?

Visste du att …

… London har en lång och stolt musikalhistoria, som inte ens gjorde ett uppehåll under andra världskriget? Den enda av Londons alla teatrar som höll öppet och anordnade matinéföreställningar under hela krigsperioden var Windmill Theatre, som slog igen dörrarna för sista gången 1964, och Regent’s Park Open Air Theatre, där du fortfarande kan se föreställningar under bar himmel.

… den ofantligt populära och numera världsberömda musikalen Les Miserables endast mottog ljumma kritikerrecensioner vid premiären 1985? Publiken trotsade dock recensenterna och Les Miserables är nu världens längst visade musikal, och den kan fortfarande ses i Londons West End. Les Miserables har även gjorts om till film med nutida storstjärnor som till exempel Anne Hathaway och Hugh Jackman.

… hela 400 meter Lycra krävdes för att tillverka de kostymer som används under framförandet av Super Trooper i musikalen Mamma Mia! i London? Det var tack vare denna enorma beställning av Lycra som den italienska tygproducenten som stod för leveransen räddades från konkurs.

… Londons imponerande repertoar av teater- och musikalföreställningar vuxit sig allt större för varje år sedan Shakespeares Globe Theatre öppnade dörrarna 1599? Numera har du hela 200 föreställningar att välja bland varje dag på West Ends scener.

Find things you can do in London

The local perspective

Londonbons bästa promenadtips

Alla som någonsin har besökt London och råkat hamna på ett fullproppat tunnelbanetåg mitt i rusningstrafik vet att det kan vara ett både mentalt och fysiskt träningspass att ta sig på och av tåget. Man räknar med att ungefär 3 miljoner resenärer använder sig av Londons tunnelbanesystem varje dag, så om det är musikalföreställningar som står i fokus för din resa kan det vara en ypperlig idé att boka ditt hotell i London så nära teatern som möjligt. Att boka boende på gångavstånd från West Ends restauranger och underhållning kan vara en praktisk lösning. Då slipper du tänka på när sista tunnelbanan går eller se de brittiska punden försvinna på dyra taxiresor.

Om det inte bara är londonmusikaler som fått dig att korsa Engelska kanalen finns det mycket annat att se i staden. Att välja promenader framför tunnelbanan skulle nog många Londonbor säga är det bästa sättet att uppleva staden. Då har du möjlighet att se allt London har att erbjuda av sevärdheter och charmig arkitektur. Du kan till exempel gå i de historiska kvarter som inspirerade författaren Charles Dickens när han skrev sina böcker, och du kan till och med besöka några av de platser som karaktärerna i hans mest kända verk rör sig på. På gående fot kan du även upptäcka de gamla stadsdelarna där Shakespeare en gång vandrade omkring och några av Londons gröna och härligt lummiga parker. Eller varför inte sätta tänderna i några av de största sevärdheterna som Big Ben och Trafalgar Square på dina promenader runtom i London? Om du vill kan du även passa på att hitta en guidad tur i något ämne eller en tidsperiod som intresserar dig extra mycket. När du är ute och går i London får du naturligtvis inte missa att ta vara på den gyllene chansen till riktigt bra shopping. London är en av Europas absolut bästa shoppingstäder och du kan utan tvekan hitta allt du vill ha här! Om det inte räcker med merchandise från din musikal i London vill säga.