Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikal & teater
Stockholm

Intro

Teater och musikaler i Stockholm

Stockholm anses vara en av världens vackraste huvudstäder, ochhär finns allt du kan önska av en modern metropol. Oavsett vad du väljer att göra har du en fantastisk helg att se fram emot, precis som Ryan Stone konstaterar i filmen Gravity: ”Either way, it'll be one hell of a ride”. Här finns restauranger som serverar matfrån världens alla kök, shopping i världsklass och framför allt har staden ett stort kulturutbud. Vill du se en spännande teaterföreställning, äta god mat, hänga på en cool bar eller gå på en roligmusikal i Stockholm? Här finns något för alla! Varje årstid har sin charm, men särskilt vacker är staden på sommaren. Då lever den upp med en rad häftiga event som ofta pågår långt in på de ljusa sommarnätterna. Kombinera gröna, lummiga parker och glittrande vatten med en show i Stockholm så får du garanterat en minnesvärd resa.

continued

Strosa genom romantiska och historiska gränder i Gamla Stan, shoppa dig lycklig i city, se pampiga hus på Östermalm och njut av spännande nya kaffesorter på ett trendigt café på Söders höjder. Räkna med att en helg i staden innebär vackra omgivningar, god mat och spännande upplevelser i alla kategorier – särskilt om du riktat in dig på att gå på musikal ellerteater i Stockholm. Det finns nästan hur mycket som helst att välja mellan, det största problemet kan ibland vara att välja ut vad du helst vill se. Men se till att boka hotell, flyg och teaterbiljetter i god tid. Det finns inget tråkigare än att biljetterna är slutsålda till just den föreställning du vill se. Expedia erbjuder en rad olika alternativ, och du kan smidigt och enkelt boka både flygbiljetter och hotellrum för att skapa den perfekta resan.

Top things to Do

Teatrar och musikaler i Stockholm

Det finns fullt av teatrar i Stockholm, men är du ute efter riktigt stora pjäseroch kända skådespelare bör du se en föreställning på anrika Dramaten. Teatern har anor ända från 1788 och har visat föreställningar sedan dess. På teaterns sex olika scener har många av de stora svenska skådespelarna stått, och bland tidigare uppsättningar kan bland annat Ett drömspel, Köpmannen i Venedig och Fröken Julie nämnas.Vill du passa på att äta en bit mat i samband med föreställningen finns det tre restauranger i anslutning till de tre största scenerna. Skulle du bli sugen på något att äta och dricka i pausen är det bara att beställa i baren innan föreställningen börjar.

Ett annat bra tips är att ta sig till Stadsteatern, som ligger i Kulturhuset mitt på Sergels torg. Här kan du se teater och dans, lyssna på musikeller uppleva konst. Här finns även bra ungdomsföreställningar och roliga aktiviteter för unga och barn. Ska du se en föreställning rekommenderas även ett besök i Teaterbaren där du kan avnjuta en teatermiddag. Eller varför inte bege dig upp på taket där det serveras lunch, middag, drinkar och fika. En fantastiskt fin utsikt ingår i priset!

Teater Galeasen på Skeppsholmen är en lite mindre teater som satsar på annorlunda och intressanta teaterföreställningar. Den grundades 1983 och var från början en fri teatergrupp. Här har man producerat uppsättningar i samarbete med ett flertal kända svenska dramatiker som Lars Norén, Stig Larsson och Sara Stridsberg.

På Göta Lejon nära Medborgarplatsen kan du se musikaler och stand-up-föreställningar. Här har bland annat Shakespeares klassiska kärleksdrama Romeo & Julia satts upp som musikal, men i en uppdaterad version med flera av dagens hitlåtar. Du kan även se musikaler på Chinateatern i city. Tidigare har bland annat Dirty Dancing och Jersey Boys visats här, så du hittar garanterat något som faller dig i smaken.

Är du sugen på en oförglömlig show i Stockholm? Då är Wallmans salonger ett bra alternativ. Här bjuder duktiga artister på sprakande underhållning som garanterat ger dig en kväll att minnas. Ett annat alternativ är Folkoperan på Hornsgatan som sätter uppolika typer av föreställningar med fokus på klassisk opera som omarbetats med en modern twist.

Ett helhetspaket får du på retroinspirerade Hotel Rival som huserar i en gammal ombyggd biografvid Mariatorget på Södermalm. Väljer du en helhetsupplevelse på Rival behöver du egentligen inte lämna hotellet. Börja dagen med att äta en god frukost i det mysiga caféet, se en show eller teater isalongen framåt kvällskvistenoch avrunda sedan kvällen med att sippa på en drink eller två i den populära baren. Har du även bokat rum på det här hotellet kan du se fram emot en god natts sömn.

Kombinera föreställningen med krogbesök

En helg medteatrar och musikaleri Stockholm kräver förstås en del matpauser. Njut av ett glas bubbel i Folkoperans mysiga barinnan föreställningen, eller en bit mat i restaurangen en våning upp. Besöker du Maximteatern på Östermalm kan du passa på att äta middag på Daphnes i närheten. Denna livliga kvarterskrog med fransk bistrokänsla är ett perfekt ställe att slinka in på för att äta en bit mat innan eller efter föreställningen.

Did you know that?

Visste du att…

… den välkända byggnaden Globen (Ericsson Globe) är världens största sfäriska landmärke? Sedan 2010 kan du ta dig upp på Globens tak med hjälp av attraktionen SkyView. Två sfäriska glasgondoler tar dig upp längs Globens utsida och uppifrån taket får du en fantastisk utsikt över Stockholm. Gondolerna som glider upp längs fasaden liknar på många sätt skidliftar, och faktum är att de är tillverkade av just en skidliftstillverkare. Biljetter kan bokas i förväg eller köpas på plats om du föredrar att vara lite spontan.

…Stockholms tunnelbana är ett enda väldigt långt konstgalleri? Med sina 110 kilometer sägs det vara den längsta konstutställningen i världen. På drygt 90 av 100 tunnelbanestationer finns konstverk – mosaiker, målningar och skulpturer – som du kan njuta av när du rör dig i stadens kollektivtrafik. Verken har skapats av inte mindre än 150 olika konstnärer. På utvalda dagar anordnas särskilda konståkningardå SL (Storstockholms lokaltrafik) ger en guidning visning för den som vill veta mer om konstverken och konstnärerna som skapat dem. Mer information om tider och datum finns på SL:s hemsida.

…Stockholm ibland kallas för ”Nordens Venedig” på grund av närheten till vattnet och de många broarna? Det finns viss osäkerhet kring uttryckets ursprung, men det kan vara så att Stockholm fick sitt smeknamn redan på 1500-talet. 1532 liknade nämligen den tyske geografen och humanisten Jakob Zieger Stockholm vid Venedig, och visst finns det en hel del likheter. När Stockholms stadshus långt senare ritades av Ragnar Östberg var Markuskyrkan i Venedig en tydlig inspirationskälla.

The local perspective

Stockholmarens teatertips

Vill du förbereda dig lite extra för att gå på teater i Stockholm? Då kan du passa på att följa med på en guidad tur bakom scenerna på Dramaten. I den här fina jugendmiljön finns en unik konstsamling där det hänger tavlor av flera kända svenska konstnärer, och du får även möjlighet att se kostymavdelningen och andra intressanta delar som fullkomligen osar av historia och kreativitet. Även Kulturhuset erbjuder rundvandringar bakom kulisserna där du får se scenområdet, kostymförråd med mera. Om du vill kombinera en föreställning med en guidning i Stockholms historia och arkitektur kan du gärna gå en stadsvandring. Det finns en rad populära vandringar med olika teman i exempelvis Gamla Stan som passar både stora och små.

Har du teaterbiljetter i Stockholm behöver det inte nödvändigtvis innebära att du måste gå in och sätta dig i en mörk teater. Befinner du dig i Stockholm under sommarhalvåret rekommenderas en båttur till Fjäderholmarna. På Fjäderholmsscenen, som är en utomhusscen, sätter man nämligen upp olika föreställningar under sommarmånaderna. Det gör man oavsett väderlek, så ta med dig regnskydd eller solskyddskräm beroende på rådande väderlek. Passa på att kombinera teaterbesöket med en rundtur på ön och besök hantverksbodarna där du kan prova både whiskey och glasblåsning. Fjäderholmarna är ett populärt utflyktsmål bland Stockholmarna. Turen dit tar bara 20 minuteroch det är ett perfekt sommarresmål för barnfamiljen som vill komma bort från centrum ett tag och testa på hur det är att turista på en skärgårdsö mitt i stan.

Vid juletid ökar utbudet av teaterföreställningar. På olika teatrar i Stockholm spelas det då särskilda julföreställningar som hjälper dig att komma i julstämning. Om du vill kan du färdas tillbaka i tiden till julafton 1843 och bevittna hur snåle Ebenezer Scrooge förvandlas i uppsättningen av Charles Dickens älskade berättelse A Christmas Carol. Föreställningen sätts upp på Maximteatern och spelas på engelska, så att du kan få uppleva inte bara teater, utan även theater i Stockholm.