Bed and Breakfast

Bed and Breakfast

Bed and breakfast

En stor del av att planera semestern är att boka sitt boende. Här finns det massor av alternativ att välja mellan. Man kan exempelvis slå upp ett tält på en camping, boka ett rum eller två på ett hotell eller vandrarhem, turnera runt i husvagn eller husbil eller hyra en stuga med självhushåll. Eller så bokar man ett rum på något mysigt bed and breakfast. Denna övernattningsform kanske vi mest förknippar med Storbritannien, där b&b-skyltarna står tätt, både på landsbygden och i städerna, men den har även spridit sig till våra nordiska länder under de senaste decennierna. Här har man möjlighet att för en förhållandevis billig peng få någonstans att sova och dessutom bli serverad frukost på morgonen. Hitta gärna ett b&b i ett charmigt äldre hus för att verkligen få den klassiska b&b-upplevelsen!

När du bor på bed & breakfast bor du oftast hemma hos någon i dennes bostadshus, men det finns även hotell som beskriver sin verksamhet som b&b. I Sverige finns de flesta b&b-boendena i närheten av storstäderna (Stockholm, Göteborg och Malmö), men även i mindre städer kan du dyka på skylten som visar att det finns tak över huvudet i närheten. Att bo på b&b är ofta ett lite roligare och mer personligt sätt att se mer av ett land eller en stad under din vistelse. Med lite tur har du möjlighet att få bra kontakt med din värd och kan kanske till och med få insidertips om ortens bästa sevärdheter och gömda smultronställen. Även om många b&b är av lite enklare standard kan du även hitta riktigt bra b&b som satsar lite extra för att locka gäster, till exempel med gratis Wi-Fi, picknickplatser, tvättmöjligheter och annan service.

Olika typer av bed & breakfast

Den vanligaste formen av bed and breakfast är att man bor hemma hos personen som hyr ut rummet. Då handlar det oftast om färre än fyra rum totalt (det krävs tillstånd för att ha fler än fem rum till uthyrning). Det traditionella sättet att använda sig av ett b&b är att boka ett rum för en eller kanske två nätter, men de allra flesta tar emot längre bokningar än så. Gemensamt för i stort sett alla bed and breakfast är att den enda mat som serveras är just frukosten – de övriga måltiderna får man äta på andra inrättningar. Dock finns det undantag, och om det även serveras lunch och middag är det ett bra tips att inta dessa måltider där, eftersom det då oftast handlar om genuin och hemlagad mat.

Den senaste tiden har även en del hotell börjat använda sig av beteckningen b&b, och då handlar det främst om de hotell som inte har någon restaurang i sina lokaler. De erbjuder då oftast bara frukost, och är då i uttryckets egentliga mening ett bed and breakfast, även om man inte bor hemma hos någon. Det är kanske framförallt i storstäderna som du stöter på denna typ av b&b.

Ibland är det svårt att skilja på ett bed and breakfast och ett vandrarhem, då en del av de sistnämnda i vissa fall har ganska få rum och även erbjuder frukost till sina övernattande gäster. Därför är en del b&b anslutna till Svenska Turistföreningen, STF, och kan således letas upp via deras hemsida. Även begreppet värdshus kan kopplas samman med b&b, och framförallt i Storbritannien är det vanligt att exempelvis pubar även driver ett bed and breakfast, något som inte är lika vanligt här i Sverige, eftersom vi inte har samma pubkultur som britterna.

Bo på bed and breakfast i Sverige

Ett riktigt spektakulärt b&b finns i Vaxholm, nordost om Stockholm. Här, i Vaxholmsfjärden, ligger det stora kastellet, och där finns även ett bed and breakfast med samma namn, det vill säga Kastellet Bed & Breakfast. Kastellet, som har anor från 1500-talet, har 27 rum och här kan du njuta av utsikten över Vaxholm och de förbifarande båtarna i fjärden.

På landet, mellan Eskilstuna och Mariefred, ligger Pure Retreat. Det beskrivs som ”en oas för den stressade nutidsmänniskan, ett välkomnande hem där man kan stanna upp och andas ett tag”, och ligger intill Rinkesta slott. De erbjuder stugor och rum, och för att bibehålla lugnet på landet avböjer de bokningar från småbarnsfamiljer. Ett perfekt tillfälle för en riktigt avkopplande helg!

Om du vill bo på ett b&b centralt i Göteborg är Le Mat ett utmärkt alternativ! Le Mat är en europeisk kedja med hotell, b&b och vandrarhem, och i Sverige har de för närvarande anläggningar i Göteborg (i närheten av Avenyn och Scandinavium) och Stockholm (Åkersberga). I Göteborg kan du välja mellan 28 rum (7 enkelrum och 21 dubbelrum), och frukosten är i största möjliga mån ekologisk, närproducerad och rättvisemärkt. Stadens stora attraktioner, som Liseberg och Universeum, ligger på gångavstånd. Om du istället väljer Le Mat i Stockholm har du huvudstadens enorma utbud ungefär en halvtimme bort (30 minuter med bil, 38 minuter med Roslagsbanans tåg). Här finns även ett gästkök, så att du kan tillreda din egen mat om så önskas. Åkersberga ligger nära Roslagen, där du kan njuta av en underbar skärgård och fantastisk natur.

I Göteborg finns även mysiga 5:ans Bed & Breakfast, som även det ligger på gångavstånd från Liseberg och de andra centrala turistattraktionerna, närmare bestämt i området Örgryte. På 5:ans har de fyra rum till uthyrning, och frukosten kan avnjutas antingen inomhus eller i trädgården. Precis utanför dörren har du även en spårvagnshållplats, så det är enkelt att ta sig runt i Göteborg med 5:an som utgångspunkt!

Ett besök på Österlen är aldrig en dålig idé, och det är ett riktigt bra tillfälle att boka boende på ett b&b! Här finns massor att välja mellan, som till exempel Hoby Gård Bed & Breakfast. Hoby Gård ligger i närheten av Borrby och Skillinge, mitt på Österlen, med närhet till både sandstränderoch den medeltida borgen Glimmingehus. Här finns åtta rum, fördelade på två olika byggnader, och den dignande frukostbuffén kan ätas antingen i frukostrummet eller ute i trädgården. Så passa på att njuta av allt som Sveriges södra landsände har att erbjuda!

Vilka är fördelarna med bed and breakfast?

En av de stora fördelarna med att bo på ett bed and breakfast är att det är ett strålande tillfälle att bekanta sig med den lokala kulturen och få en inblick i hur det är att bo där. Nu är det kanske inga enorma skillnader mot ens egen hemmiljö om man håller sig innanför Sveriges gränser, men det kan ändå vara spännande att tillbringa en natt eller två i en traditionell skånelänga eller i en timmerstuga uppe i norr. De familjer som driver ett b&b är allt som oftast utåtriktade och sociala, och de berättar mer än gärna om lokalhistoria och ger tips på vad man kan göra i närheten, som exempelvis sevärdheter, bra restauranger, fina badplatser och så vidare. De är helt enkelt en ovärderlig informationskälla för turister! Deras tips finns dessutom oftast inte med i de stora guideböckerna, så det finns goda möjligheter att få uppleva de lokala smultronställena.

Även ekonomiskt kan det vara en fördel att bo på ett bed & breakfast för den som vill semestra på en lite mindre budget. Det finns b&b i alla prisklasser, från knappt 500 kr/person och natt och uppåt, och en del av dem lånar exempelvis ut cyklarutan extra kostnad eller erbjuder möjlighet att köpa med sig en lunchpåse om man ska göra en utflykt över dagen.