Barnsemester

Sverige

Åk pĂ„ familjesemester i Sverige

Vad ska man göra pĂ„ en semester med barn i Sverige? Listan över saker att hitta pĂ„ kan göras lĂ„ng. Att resa med barn innebĂ€r ofta mycket att tĂ€nka pĂ„, och dĂ„ kan det vara skönt att vara vĂ€l förberedd och ha gjort upp en plan pĂ„ vart man ska Ă„ka och hur man ska bo. Planera i stora drag eller in i minsta detalj – allt frĂ„n rastplatser, strĂ€nder, bassĂ€nger, nöjesparker och sommarland, till hotell och akvarium. Fokus lĂ€ggs pĂ„ sommarsemester,eftersom det finns betydligt mer att göra i vĂ„rt avlĂ„nga land nĂ€r det Ă€r varmt och soligt, men Ă€ven pĂ„ vintern kan man sĂ„klart finna aktiviteter i form av bland annat skidĂ„kning som de nordligare delarna av landet bjuder in till. Alla Ă€r vi olika och vissa vĂ€ljer att uppleva mer natur, andra fokuserar pĂ„ storstĂ€der och nöjesparker. Men testa gĂ€rna att utmana dig sjĂ€lv och prova nĂ„got nytt, det Ă„ngrar man sĂ€llan!

Kanske vill du planera in en semester i en stad som har ett flertal olika roliga barnaktiviteter pÄ ett och samma stÀlle, eller vill du hellre spendera en lÀngre tid pÄ en ort som specialiserat sig inom just ett omrÄde? NÀr du reser med barnen fÄr du heller inte glömma bort dig sjÀlv som vuxen och vad du kan tÀnkas vilja hitta pÄ under semestern. Just dÀrför kan det vara en bra idé att boka en resa till nÄgon av vÄra större stÀder som ocksÄ erbjuder mÄnga aktiviteter för de vuxna, som museer, fik och restauranger. Göteborg och Stockholm Àr bra alternativ för familjer i blandade Äldrar dÄ det med sÀkerhet finns nÄgot för alla i dessa stÀder. Men sjÀlvklart finns det en mÀngd aktiviteter i Sveriges alla hörn att vÀlja mellan. För att göra det lite lÀttare listar vi hÀr nÄgra förslag pÄ vad man kan göra pÄ sin semester i Sverige med barn.

Det bÀsta för en barnsemester i Sverige

I Vimmerby hittar man Astrid Lindgrens VÀrld. Att gÄ in genom dess portar Àr som att kliva in i ett riktigt sagoland. Med berÀttelser om Pippi LÄngstrump, Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga kÀnner man snabbt igen sig pÄ parkens gator. PÄ teaterscenen (som för övrigt Àr Sveriges största utomhusteater) bjuds det under dagen pÄ scener ur Astrid Lindgrens böcker. HÀr kan man trÀffa pÄ Rasmus pÄ luffen och bröderna LejonhjÀrta medan man utforskar Ronja Rövardotters Mattisborg eller Pippi LÄngstrumps Villa Villekulla. Det finns en restaurang med mat gjord pÄ lokala rÄvaror, men det gÄr Àven bra att ta med sig picknickkorgen.

Skara Sommarland Ă€r ett utmĂ€rkt resmĂ„l för en barnsemester i Sverige. HĂ€r finns bland annat Skandinaviens största vattenpark. De allra minsta kan leka pĂ„ Piratön, med vattenklĂ€ttring och vattenkanoner, och för de lite större finns det fyra miljoner liter uppvĂ€rmt vatten till förfogande för diverse vattenĂ€ventyr. Cobra, Big Drop, Racer och Sagopoolerna Ă€r bara nĂ„gra av Skara Sommarlands alla attraktioner. Utöver vattenparken finns Ă€ven gokart, tivoli och femkamp. I entrĂ©avgiften ingĂ„r alla Ă„kattraktioner förutom nĂ„gon enstaka, som man fĂ„r betala en liten avgift för. Man kan gĂ„ in och ut ur parken nĂ€r som helst under dagen, eftersom man fĂ„r en returbiljett av personalen vid utgĂ„ngen. Ta med egen matsĂ€ck in i parken och besök gĂ€rna den stora grillplatsen dĂ€r det gĂ„r bra att lĂ„na grillar mellan 12.00 och 18.00.

PĂ„ Tom Tits Experiment handlar det om naturvetenskap och teknik. Det kanske inte lĂ„ter sĂ„ lockande för ett barn, men nĂ€r dessa Ă€mnen förklaras pĂ„ ett sĂ€tt som Ă€r kul och spĂ€nnande sĂ„ blir det nĂ„got som barnen (och Ă€ven vuxna) bara vill ha mer av. Huset ligger i SödertĂ€lje, och bestĂ„r av fyra vĂ„ningsplan. Det finns Ă€ven en park som Ă€r öppen mellan maj och september. Experimentens kategorier innefattar bland andra biologi, illusioner, mĂ€nniskan och naturgeografi. Namnet Tom Tit kommer frĂ„n en fransman som utförde experiment och tipsade om vetenskapliga saker i den franska tidningen LÂŽIllustration.

PÄ DjurgÄrden i centrala Stockholm ligger Junibacken. HÀr Àr det lek med mÄnga olika lekrum och teman som gÀller, och de har dessutom teaterförestÀllningar som Àr inspirerade av en mÀngd olika barnboksförfattare. Junibackens fokus ligger pÄ att inspirera till lÀsning genom att introducera barn och förÀldrar för alla de olika vÀrldar som finns i böckerna. Det passar utmÀrkt att besöka Junibacken pÄ en regnig dag, dÄ alla attraktioner finns inomhus. Man fÄr inte ta med barnvagnen in men det gÄr bra att lÄna en bÀrsele av personalen. Missa inte SagotÄget som Àr en 10 minuter lÄng Äktur bland helt underbart vÀlgjorda sagomiljöer. Gör man ett besök pÄ Junibacken kan man Àven passa pÄ att kila över till Vasamuseet som ligger alldeles i nÀrheten.

Om man förlĂ€gger sin familjesemester till huvudstaden finns det en massa roliga saker att hitta pĂ„, men Skansen fĂ„r man inte missa. HĂ€r finns skandinaviska vilda djur, tamboskap, scener, lekparker, restauranger och butiker. Skansen Ă€r faktiskt vĂ€rldens Ă€ldsta friluftsmuseum och grundades 1891 av Artur Hazelius, som ville visa hur mĂ€nniskor hade bott och verkat i Sverige genom Ă„ren. För nĂ€rvarande har cirka 140 byggnader flyttats hit frĂ„n olika delar av Skandinavien. Missa inte heller Skansens akvariedel dĂ€r det visas en mĂ€ngd exotiska djur (separat biljett krĂ€vs).

Visste du att ...


Nordens största berg- och dalbana byggd i trĂ€ finns pĂ„ Liseberg i Göteborg? Du Ă„ker totalt över 1 kilometer i attraktionen, som flera gĂ„nger röstats fram till att vara ”vĂ€rldens bĂ€sta berg- och dalbana i trĂ€â€. Berg- och dalbanan heter Balder, och Ă„kturen inleds med en stigning pĂ„ 36 meter innan vagnen slĂ€pps fri och du tas med pĂ„ en hisnande fĂ€rd i 90 km/h.


 omrĂ„det runt nöjesparken Gröna Lund i Stockholm var ett nöjescentrum lĂ„ngt innan parken öppnades? Gröna Lund – eller Grönan som parken ocksĂ„ kallas – öppnades först pĂ„ 1880-talet, men redan pĂ„ 1700-talet besjöng nationalskalden Carl Michael Bellman nöjesinrĂ€ttningarna pĂ„ omrĂ„det. Det Ă€r i Fredmans epistlar som Bellman nĂ€mner Gröna Lund.


Astrid Lindgrens Ă€lskade ”Pippi LĂ„ngstrump” har översatts till över 60 sprĂ„k? PĂ„ de allra flesta sprĂ„k har Pippi fĂ„tt behĂ„lla sitt förnamn, men pĂ„ islĂ€ndska har hon döpts om till ”Lina”. Även den franska översĂ€ttaren fick ge den fĂ€rgstarka karaktĂ€ren ett nytt namn. PĂ„ franska betyder nĂ€mligen pipi â€att kissa”, sĂ„ istĂ€llet fick hon heta ”Fifi”. Även hennes efternamn har Ă€ndrats i den franska översĂ€ttningen. DĂ€r Ă€r det inte Pippis lĂ„nga strumpor som ligger i fokus, utan hennes utstĂ„ende hĂ„rflĂ€tor. I Frankrike heter hon ”Brindacier”, vilket ungefĂ€r betyder ”stĂ„lflĂ€tor”.


 Skansen inte bara stĂ„r vĂ€rd för TV-sĂ€nda ”AllsĂ„ng pĂ„ Skansen”, utan Ă€ven för det som kallas för Barnens allsĂ„ng? Under ett par mĂ„nader varje sommar brukar Skansen hĂ„lla i denna allsĂ„ng anpassad för barn, dĂ€r barnen fĂ„r bĂ„de sjunga och dansa. Det Ă€r inte svĂ„rt att förestĂ€lla sig hur det lĂ„ter nĂ€r massvis med ungar klĂ€mmer ifrĂ„n tĂ„rna, och detta kanske blir en riktig höjdpunkt för er alla pĂ„ er familjeresa i Sverige?

Svenskarnas smultronstÀllen

I Sverige finns det naturligtvis mĂ€ngder av mysiga smultronstĂ€llen beroende pĂ„ vad du gillar och vad du helst vill uppleva pĂ„ din semester med barn i Sverige. Ett roligt resmĂ„l som mĂ„nga antagligen missar till förmĂ„n för storfavoriter som Liseberg och Gröna Lund Ă€r Vikingabyn som ligger pĂ„ Gotland. Den hĂ€r lilla sevĂ€rdheten Ă€r inspirerad av Sveriges vikingatid. NĂ€r du besöker Vikingabyn kliver du rakt in i 800-talet och fĂ„r möta personer klĂ€dda i klassiska vikingaklĂ€der och med tidsenligt utseende. Följ med pĂ„ en guidad tur (som ingĂ„r i entrĂ©priset) dĂ€r du fĂ„r lĂ€ra dig allt om vikingarnas dramatiska livsstil. PĂ„ KĂ€mpavallen kan man utmana sin familj pĂ„ kast med yxa, rövkrok eller bĂ„gskytte. Passa Ă€ven pĂ„ att fĂ„ hjĂ€lp av trĂ€snidaren att tĂ€lja, eller skapa nĂ„got fint i lera.

Om du vÀljer att ta en tur ut till Vikingabyn pÄ Gotland fÄr du heller inte missa alla de andra mysiga orterna och sevÀrdheterna pÄ ön. Promenera med barnen i hÀrliga Visby och glöm heller inte bort att besöka Klinten som ligger precis i utkanten av staden. Klinten Àr en fantastisk utsiktspunkt med oslagbar vy över horisonten och Visby med omnejd. Visby Àr förutom sin charmfaktor ocksÄ ett perfekt resmÄl för förÀldrar som vill lÀra sina barn mer om svensk historia och hur vi levde förr. PÄ semestern kan det bara vara roligt att smyga in lite kunskap och bildning! Gotland Àr naturligtvis ocksÄ ett perfekt resmÄl för alla som Àr sugna pÄ fina bad pÄ kritvita strÀnder. Om du hyr egen bil och rör dig runt ön har du större möjlighet att hitta en strand som inte Àr alldeles överbefolkad pÄ sommaren. Ta gÀrna med barnen till Gotlands djurfristad nÀr du ÀndÄ Àr pÄ ön, dÀr det finns ett antal rÀddade djur av alla möjliga lantbruksraser. DÀr kan man ocksÄ lÀra sig mer om vad en vegansk livsstil innebÀr.