Shopping

Outlet

Outlet i Borås

Det finns flera anledningar till att ta sig till Borås, och shopping är en av dem, och med sin rika historia och med ån Viskan intill är Borås både en intressant och vacker plats att besöka. Borås, Sverigesfjortonde största stad och centralort i det som brukar kallas Sjuhärdsbygden, är för de allra flesta mest känt för mode, textil, knallar och postorderfirmor. Med detta i åtanke kommer det knappast som någon överraskning att de allra flesta outletbutikerna i Borås säljer just kläder och textilier, men det finns annat också. Till exempel finns det utmärkta tillfällen att förnya både din köksutrustning och köpa ett smycke eller två. Det är enkelt att ta sig hit och i Borås omnejd finns också en del av intresse för den shoppingsugne. I den här guiden ger vid dig tips om hur du får ut det mesta möjligt av din resa för att handla på outlet i Borås.

Att ta sig till Borås är inte svårt. Om du kommer med bil ligger staden utmed riksväg 40 (som går mellan Göteborg och Jönköping) och 40 kilometer från E20 (som går mellan Göteborg och Stockholm). Föredrar du att flyga åker du till Göteborgs flygplats, Landvetter. Dit är det 40 kilometer från Borås. Tågen går från bland annat Göteborg, Varberg och Kalmar till Borås, och stannar vid den byggnadsminnesmärkta centralstationen från 1894. Det finns även bra bussförbindelser med bland annat Göteborg. Staden är välkomnande och gemytlig. Det finns flera hotell i Borås, och här slipper du det hektiska i storstaden men kan ändå ägna dig åt shopping.Med allt detta och lättillgängligheten lämpar sig Borås perfekt för en weekendresa när du vill komma bort en stund.

Shoppa på outlets i Borås

Den som vill shoppa på outlet i Borås börjar med fördel på Åhaga Quality Outlet. I en före detta lokverkstad, där en handelsplats med bara outlets byggts upp, kan du fynda hos bland andra nelly.com, Vinga of Sweden, FashionMob, Salming, Max Collection (Mumin- och Disney-barnkläder), Pour och Redlunds. Rabatterna ska ligga på minst 40% mot ordinarie butikspriser. Utöver shoppingen har man även satsat på att göra Åhaga till en evenemangsplats och här arrangeras det bland annat konserter och mässor. Dock är Åhaga Quality Outlet endast öppen under sommaren, så passa på om du är i Borås mellan maj och augusti!

Det stora shoppingcentret i Borås är Knalleland, som ligger strax norr om stadskärnan. Här finns det massor av butiker och intill Knalleland har den kända finska glas- och porslinstillverkaren Iittala en av sina outlets. Här kan du fynda deras högkvalitativa produkter, både i första- och andrasortering. Förutom Iittala-föremål kan du även köpa husgeråd.

Om du kör utmed riksväg 41 i sydvästlig riktning från Borås hamnar du efter cirka 30 kilometer i samhället Kinna, som ligger i Marks kommun (eller ”Tygriket” som det också kallas). Här finns ett antal outlets för den som vill fynda textilprodukter, som till exempel Almedahls, Ludvig Svensson och Textil AB Olle Winters. I utkanten av Kinnahittar du också Kasthall, känt för sina exklusiva mattor. Här, invid Viskan, ligger deras fabrik och i en intilliggande byggnad har de sin outlet med mycket goda chanser att fynda riktiga kvalitetsmattor!

Öster om Borås i orten Delsjöfors kan du fynda smycken. Här har den nationella kedjan Albrekts Guld en outlet, där du kan fynda smycken och föremål av guld och silver till riktiga pangpriser.

Butikskedjan Musikverkstan har en outleti Borås, i närheten av Stadsparken. Här kan man fynda musikinstrument och det som erbjuds är exempelvis tillfälliga partier, utgångna modeller och visningsexemplar. Utöver detta har de ett ordinarie sortiment av allt som musiker kan behöva!

Borås Cotton, som är mest kända för sina exklusiva bäddtextilier, har en outlet mitt i city också, närmare bestämt på Allégatan. Ett alldeles utmärkt tillfälle att köpa nya lakan, kuddar, dukar och frottéprodukter till väldigt bra priser.

Visste du att ...

… det populära turistmålet Borås Djurpark började hemma i Sigvard Berggrens trädgård? 1958 kom han hem från en Afrika-resa med en lejonunge som han hittat i Sudan, och snart hade han plockat hem fler exotiska djur till Borås. Vid den tiden höll han dem fortfarande hemma i trädgården i Tosseryd, och det blev ett populärt utflyktsmål hos lokalbefolkningen att åka och titta på dem. 1962 öppnar så slutligen Borås Djurpark på initiativ av kommunen, och Sigvard Berggren blev parkens intendent. Simba, som den första lejonungen hette, dog 1971 vid 14 års ålder.

… stadens äldsta byggnad är Caroli kyrka som invigdes år 1669?

…Borås från början grundades som understöd till vid den tiden nyligen grundade Göteborg? På den tiden var i princip hela västra Sverige danskt, och Göteborg och Borås blev militärt strategiska städer.

Lokalbefolkningens smultronställen bland outlets i Borås

Om du åker mot Kinna för att shoppa på de outlets som ligger där, rekommenderar vi även ett besök i Viskafors, som ligger ungefär 10 kilometer sydväst om Borås. Där, i en herrgård från 1700-talet, ligger gårdsbutiken och gårdskaféet Zebeda Chocolate, som föga förvånande säljer choklad i alla dess former. Deras fokus ligger på choklad av riktigt hög kvalitet, och de saluför bland annat märkena Blanxart och Pacari. De har även regelbundna provsmakningar och föreläsningar om choklad och kakao. För den som vill göra egen choklad eller tillverka praliner finns här de perfekta råvarorna, och du kan till och med köpa förpackningar om du vill ge bort dina praliner i present. Kort och gott, en perfekt butik för dig som letar efter den ultimata presenten, eller som kanske bara vill skämma bort dig själv en smula.

För en skön paus från alla outlets rekommenderar vi att du åker till den stora Ramnaparken, som ligger strax utanför Borås stadskärna. Här finnsbland annat Ramnasjön, med tillhörande fågelkoloni, och Borås museum. Det är ett kulturhistoriskt friluftsmuseum bestående av 15 byggnader från 1600-talet fram till tidigt 1900-tal. Bland dessa byggnader märks exempelvis Ramnakyrkan, en träkyrka från sent 1600-tal som flyttats hit från sin ursprungliga plats på den västgötska landsbygden. Om du kommer hit på sommaren kan du ta en fika i Gästgiveriet från 1700-talet, och det går även att titta på olika utställningar, både permanenta och tillfälliga, de sistnämnda ofta med textilinriktning. Under sommarmånaderna finns det dessutom en butik i museet.