Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
Jul och nyår

Intro

Resa över jul och nyår

Innan vi vet ordet av, ska julgranen och nyårsraketerna plockas fram igen, så det är hög tid att fundera på hur helgerna ska firas. Många av oss bär på idealbilden av en gnistrande vit jul med stora flingor som sakta singlar ner, en grön och glittrande vacker gran, och doften av all mat på det perfekta julbordet. En vecka senare ska allt avrundas med årets fest, där glada gäster skålar på årets sista kväll. Verkligheten kan dock se lite annorlunda ut, med stress, snålblåst och grå himmel. Passa på att resa bort över nyår och jul om du vill slippa stressen med julstök och nyårssupé. Det finns mycket att välja mellan, oavsett om du vill fira en helt traditionell jul på en ny plats, där någon annan städar och lagar maten, kasta dig utför skidbackarna och njuta av en bastu efteråt, eller ringa in det nya året på en sandstrand i tropikerna.

continued

Om du väljer att resa till en storstad för ditt jul- och nyårsfirande, kan du även passa på att gå på en julmarknad, eller kanske en stämningsfull julkonsert med orkester eller kör. Det är mysigt att promenera längs gatorna, för att titta på den vackra belysningen och den fina julskyltningen. Tycker du om att shoppa, kan du kombinera med mellandagsrean! Om du vill lämna vinter, snö och julmat långt bakom dig, kanske du i stället väljer att resa till ett land, där det är sommar när vi har vinter här i Sverige. En populär destination för jul- och nyårsresor är Thailand, men det finns även många andra som erbjuder sol, bad och avkoppling. Du behöver inte åka längre än till Gran Canaria för få uppleva sommar mitt i vintern! Oavsett vilken resa du drömmer om, är möjligheterna oändliga när det gäller jul- och nyårsresor.

Types

Många alternativ för din jul- och nyårsresa

När du väl har bestämt dig för att åka bort över jul och nyår, har du nästan obegränsade valmöjligheter. Om du föredrar att stanna kvar i Sverige, men ändå vill undvika julstöket, kan några härliga nätter på en herrgård vara ett tänkbart alternativ. Att bli ompysslad och bortskämd under jul- och nyårshelgen är en lockande tanke, och det finns en rad olika jul- och nyårspaket att välja mellan. Om du vill bli lite extra omhändertagen, kan du välja ett ställe med spa.

Ett annat alternativ är att boka en jul- och nyårsresa till en storstad. I samband med jul dekoreras städer över hela världen med glittrande julprydnader, och det finns rika möjligheter att handla julklappar, ja kanske rentav att fynda. Varför inte kombinera julfirande i en storstad med besök på mellandagsrean? Om du är sugen på att dricka varm glögg, äta rostad mandel, och botanisera bland marknadsstånd, finns det i många städer även en julmarknad, som kan vara värd ett besök.

Sol, knarrande snö, och en aktiv dag som avrundas med en mugg glögg framför en sprakande brasa. Lockas du av tanken på att fira en vit jul- och nyårshelg i fjällen, med underbar skidåkning, bastubad och långa, härliga middagar? Dagen kan börja med att du, efter en lång frukost, sätter på dig pjäxorna, och sedan kastar dig utför backarna. Välj mellan skidåkning på längden eller utför i väl preparerade pister.

Om du helst vill glömma att det är vinter och jul, kanske du åker till solen istället, för att fylla på med vitamin D så det räcker ända till våren. Installera dig under en parasoll på en kritvit strand, eller vid poolkanten, och njut av att bara ta det lugnt. Känner du dig energisk, kanske vattensporter, safari eller ridning kan locka. Allt beror på vad du är intresserad av, och vart du åker.

Suggestions/Where

Vart ska jag resa över jul och nyår?

Om det är sol och sandstränder som lockar, finns det förstås hur mycket som helst att välja på, allt från Karibiens vackra öar, till vänliga Thailand och exotiska Sydamerika. Om du hellre vill stanna kvar i Sverige, och fira en aktiv jul i skidbacken, med gnistrande vit snö och härlig skidåkning, är Sälen, Åre och Idre populära alternativ.

Öppen spis, varm fäll och gondoler

Om det är skidåkning du vill ha, kan du välja mellan härliga backar i svenska fjällen, eller i Alperna lite längre söderut. I exempelvis Italien kan du kombinera fantastisk skidåkning med god mat. Gör som Hemingway gjorde på sin tid; åk till den klassiska skidorten Cortina i Dolomiterna. Om du vill ta en paus från pister och pjäxor, tar det bara några timmar att resa härifrån till Venedig, med gondoler i Canal Grande och goda drinkar.

Storstad plus marknad

Om du vill ha en jul- och nyårsresa där du också kan julhandla, kanske kombinationen storstadshäng och julmarknad faller dig i smaken. Här följer några godbitar:

Om du planerar ett jul- och nyårsbesök i Tyskland, är Lübeck en av de klassiska julmarknadsfavoriterna. Här hade man julmarknad redan för 350 år sedan, och dagens marknad bjuder på allt en julmarknad ska ha – och lite till. Hamburg, med allt som en storstad har att erbjuda, är väl värt ett besök. Här finns hela 15 julmarknader utspridda i staden, med bland annat kakor, exklusiva delikatesser och silver.

Väljer du att fira jul och nyår i London, får du inte missa ett besök i Hyde Park, där det under julen finns en färgstark marknad, med marknadsstånd och barer. På juldagen är det mesta stängt i England, och alla är fullt upptagna med vad tomten haft med sig under natten. De flesta engelsmän äter middag med familjen på juldagen, och den traditionella julmiddagen består av kalkon med alla tillbehör.

Varför inte resa en bit söderut, för att besöka Danmark och storstadsfavoriten Köpenhamn, där du finner röd pölse och iskall öl, Nyhavn, Tivoli och Ströget. Köpenhamn bjuder även på fina hotell, fantastisk mat och coola inredningsbutiker. På Tivoli arrangeras varje år en traditionell julmarknad, med fantastiska dekorationer, trevliga marknadsstånd, doftande glögg och danskt hantverk som samsas under de vackert ljusbeklädda träden.

Tips

Tips för att hitta bästa nyårsresan billigt

Om du vill hitta billiga resor över jul och nyår, finns det några knep att ta till. Fundera först på hur länge du vill vara borta, och vad du vill få ut av resan. Är det en nyårsweekend du har i tankarna, eller vill du vara borta under hela jul- och nyårshelgen? Nästa råd är att boka både biljetter och boende i god tid, och kan du vara flexibel med resedatum, blir det mycket billigare att resa före eller efter helgerna. Resan kan också bli billigare om du åker över jul istället för nyår. Många väljer att fira julen hemma och nyår utomlands, och du kan eventuellt få ett bättre pris genom att göra tvärtom.

När det gäller jul- och nyårsresor, gör du klokt i att även titta lite närmare på resor som påbörjas på själva julafton eller nyårsafton. Att flyga på obekväma tider, är ett annat alternativ som kan ge ett bättre pris, liksom att lägga till en mellanlandning. Tänk dock på att hitta boende innan du åker iväg, annars kan hotellrummet snabbt äta upp alla pengar du sparat på den billigare flygbiljetten. Expedia har en rad olika hotellalternativ att välja mellan för alla typer av plånböcker.

Did you know that

Visste du att..

”Merry Christmas, mr President!” Om svenskarna får välja är det Barack Obama man helst skickar julkort till, enligt Postens undersökning (2012). Tvåa på listan är kung Carl Gustav, men han fick bara hälften så många röster.

Svenskarnas populäraste resmål över jul och nyår 2014 var London, New York och Berlin. De nationaliteter som bokade flest resor till Sverige samma jul, var tyskar, engelsmän och amerikaner. Allt enligt Expedias bokningsstatistik.

Den första snögloben tillverkades av misstag i Wien år 1900 av Erwin Perzy, som försökte skapa en egen glödlampa.