Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
Göteborg

Intro

Nyårsafton i Göteborg

Göteborg sägs ligga på Sveriges framsida, och staden har verkligen mycket att erbjuda: många mysiga caféer, ett bubblande uteliv, fina shoppingmöjligheter och blandad arkitektur – och så naturligtvis havet! Många förknippar Göteborg med sol, hav och varma sommarkvällar, men staden har mycket att erbjuda även under vinterhalvåret. Att fira nyår i Göteborg kan bli en oförglömlig upplevelse, och just vattnet gör att du kan se nyårsfyrverkeriet från många olika platser runt om i staden. Under dagen ges flera tillfällen att umgås, mingla och skåla utomhus, till exempel under Sylvesterloppet mitt på dagen, det traditionella nyårsfyrverkeriet vid vattnet kl. 17, och nedräkningen på Götaplatsen vid tolvslaget. Även när det kommer till middag, fest och hotell i Göteborg, har du många alternativ att välja mellan.

continued

Vill du satsa på ett nyårsfirande i Göteborg, och besöka någon av de hetaste nattklubbarna? Bokar du i tid, kan du se fram emot ett spektakulärt firande hela natten, med glamour ända fram till morgonkvisten! Om du hellre äter en spännande nyårsmiddag på någon av stadens utmärkta restauranger, finns det mycket att välja på, och varför inte kombinera middagen med ett lyxigt boende mitt inne i centrala Göteborg? Det finns många nyårspaket för den som vill göra själva bokningen så enkel som möjligt, och här kan du se till att bokningen inkluderar allt – från resa och eventuell flygplatstransfer, till övernattning och middag. Glitter och glamour, ett mer klassiskt firande, eller ett helhetspaket med mat, bubbel och övernattning? Oavsett vad du väljer, kan du hitta ett perfekt sätt att fira nyår i Göteborg.

Top things to Do

Att göra på nyår i Göteborg

Den som vill fira nyår i Göteborg har mycket att välja på, och vi börjar med själva festen. Varför inte fira tolvslaget på en av Göteborgs främsta nattklubbar? Stureplansgruppens Göteborgssatsning Push ligger på Kungsportsavenyn (”Avenyn”), och här möts du av en dekadent känsla och en fantastisk inredning – allt kombinerat med nyårssupé och dryck. Det är helt enkelt upplagt för en oförglömlig kväll och en spektakulär natt! På Göteborgsklassikern Trädgårn i kanten av Trädgårdsföreningen möts du av tre dansgolv med olika musik, och fyra barer. Här finns alla förutsättningar för en spektakulär nyårsfest. Vid tolvslaget samlas alla på den stora uteserveringen för att skåla in det nya året. Sedan är det bara att återvända till dansgolvet och dansa till fem på morgonen.

Fira på restaurang

Om du botaniserar bland restaurangerna i Göteborg, hittar du nästan alla typer av mat, i alla klasser från mycket enkelt, till stjärnor i Guide Michelin. Vad du väljer beror helt på din egen smak och plånbok, men ett hett tips är att om du tycker om fisk, är det i Göteborg du ska passa på! Vill du fira ditt nyår i Göteborg på restaurang, brukar många erbjuda spännande nyårssupéer, som inkluderar både dryckespaket och bubbel vid tolvslaget.

Fira nyår i Göteborg med ett löplopp

Om du är du sugen på att avsluta året med att springa ett nyårslopp innan festligheterna drar igång, kan du inleda nyårsafton med att springa Sylvesterloppet. Det är ett 10 kilometer långt stadslopp som sträcker sig genom hela staden, med start och målgång på Heden i centrala Göteborg. Om du inte vill springa själv, kan du stå tillsammans med många andra längs vägen och heja på.

Nyårsövernattning

Snygga och dekadenta boutiquehotellet Hotel Pigalle ligger centralt, och är det perfekta stället att fira en sensuell nyårsafton i Göteborg. Inredningen är inspirerad av ett syndigt Paris i början av förra seklet. Här charmas smaklökarna av en fantastisk nyårsmeny som garanterat tillfredsställer alla sinnen. Skåla sedan in det nya året med stil och ett glas iskall champagne.

Det anrika gamla posthuset är idag det extravaganta designhotellet Clarion Hotel Post, med spa, takpool och flera restauranger. Det ligger alldeles intill Centralstationen, och här kan du fira in det nya året med stil. Inled sedan årets första dag med en ljuvlig frukostbuffé.

Hotell Gothia Towers ligger vid Korsvägen, och här kan du njuta av en fin utsikt över Göteborgs fyrverkerier. Vill du skämma bort dig lite extra, finns det även tillgång till spa med olika typer av behandlingar. Glöm inte att ta glashissen som går på hotellets utsida när du ska åka upp!

Göteborg har även en rad alternativ att välja mellan, om du söker övernattning som passar en lägre budget. Varför inte prova Linnéplatsens Hotell & Vandrarhem? Det ligger precis vid Slottsskogen, och har ett perfekt utgångsläge för kvällens fortsatta nyårsfirande. Hotell Maria Eriksson ligger mitt i city, och är också ett populärt och prisvärt alternativ.

Did you know that?

Visste du det här om nyår och Göteborg?

... I gamla tider ansågs nyårsnatten magisk, och särskilt väl lämpad för spådomar om det kommande året. Man försökte t.ex. förutse hur skörden skulle bli, eller vilka giftermål och dödsfall som eventuellt skulle inträffa under det nya året. Det fanns många olika spådomstekniker, men ofta spådde man i kaffesump eller med tenn. Även nyårsmånen kunde tolkas, och ge upplysningar om hur jorden skulle brukas framöver.

... Carnegie Porter är Sveriges äldsta registrerade varumärke, och det ursprungliga bryggeriet låg vid Klippan i Göteborg. När varumärket registrerades i januari 1887 var det varumärke nr. 7.

The local perspective

Fira nyår i Göteborg på göteborgarnas vis

Liksom på så många andra platser runtom i världen, är fyrverkerierna viktiga för ett nyårsfirande i Göteborg, och att hitta en plats där du ser bra. Under nyårsafton i Göteborg har du flera tillfällen att mingla och umgås utomhus. Det börjar med det redan omnämnda Sylvesterloppet klockan tolv på dagen, och den som inte vill springa, kan vara med och heja på. Klockan 17 är det dags för tidningen Göteborgspostens stora nyårsfyrverkeri. Det skjuts upp i hamnen, och det finns många platser där du ser bra: Operan, Götaälvbron, Ramberget, Masthuggskyrkan och längs älvens båda stränder. Du ser snabbt vilken som är bästa utsiktsplatsen i din närhet – följ strömmen!

Efter det stora fyrverkeriet är det dags att äta nyårsmiddag. Göteborgarna går ofta hem och äter nu, eller till en privat middag, men det finns många bra restauranger att välja mellan. Tänk på att om du vill gå ut och äta, gör du klokt i att boka i god tid. Vill du mingla utomhus när det drar ihop sig till tolvslag, har du ett par valmöjligheter:

Mitt i hjärtat av Linnéstaden blickar Skansen Kronan ut över Göteborg, och om du befinner dig i närheten, är det här ett perfekt ställe att skåla in tolvslaget på. Räkna dock med att hundratals personer har kommit på samma idé, så det blir ganska trångt uppe på berget. Men när du väl har tagit dig upp för alla trappstegen, belönas du med en fantastisk utsikt över fyrverkerierna runt staden – och många göteborgare att skåla in det nya året med.

Sedan 2009 räknas det nya året in i på Götaplatsen, vid Konstmuseet och Poseidon-statyn. ”Ingen skall behöva vara ensam på nyår” är grundbudskapet. Här brukar det bli högt tryck, med mycket folk, uppträdanden och filmvisning – dock inget levande fyrverkeri.

Om du vill fortsätta nyårsfirandet efter att klockan har slagit tolv, finns det flera barer och nattklubbar att välja mellan. Många populära ställen ligger på Avenyn, men det finns även roliga barer och restauranger i Vasastan och i Linnéområdet, framför allt på populära Andra Långgatan, eller ”Andra Lång”, som gatan brukar kallas.

Budgettips inför nyår i Göteborg

Vill du fira nyår i Göteborg med stil, men samtidigt ha koll på vart pengarna tar vägen? Det går alldeles utmärkt, men precis som inför de flesta resor är det planering som gäller, om du ska få ut så mycket som möjligt av din nyårsresa till Göteborg. Boka gärna hotell och transporter i god tid, så har du större chans att få exakt den resa du vill ha. Det är trevligt att vara spontan, men om det är nödvändigt att hitta billiga resor och hotell, är det viktigt att vara ute i god tid. Om du börjar med att leta upp ett prisvärt hotell, bed and breakfast eller vandrarhem, så slipper du spendera hela semesterkassan på boende, och kan lägga pengarna på nyårsbubbel och annat kul istället.

Om du vill spara pengar på mat, och kan tänka dig att hoppa över nyårssupén till förmån för fler drinkar, rekommenderas ett besök på någon av Göteborgs saluhallar. Där kan du botanisera bland godsakerna, och antingen äta något gott på plats, eller ta med dig dina inköp och avnjuta dem på hotellet, samtidigt som du planerar kvällens festligheter. Varför inte besöka exempelvis Saluhallen på Kungstorget, där du hittar det mesta i matväg? Här samsas italienska ostar med tyska korvar och spanska skinkor. Befinner du dig i Linnéområdet finns det även en mindre saluhall här – mysiga Briggen, som har ett stort utbud av olika delikatesser.