Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
Malmö

Intro

Nyårsafton i Malmö

På senare år har Malmö mer och mer vuxit fram som en av Sveriges trendigaste, modernaste och mest intressanta städer – och det gäller inte minst under nyår. Ett nyårsfirande i Malmö bjuder på många spännande upplevelser, med stora evenemang, festsugna Malmöbor och en riktigt härlig atmosfär. Passar du på att boka ett hotellrum i Malmö under nyårshelgen, kan du bland annat besöka det stora nyårsfirandet för hela familjen på Malmö Operas piazza, festa loss på Möllevångstorget, och kanske även besöka någon av stadens alla nyårskonserter och nyårsrevyer. Dessutom satsar många av stadens restauranger och nöjeslokaler stort för att ge alla gäster ett riktigt härligt nyår i Malmö. Med hjälp av Expedia hittar du lätt såväl billiga hotell som prisvärda flygbiljetter till Malmö, som utan tvekan är en perfekt plats för att fira in det nya året!

continued

Malmö är kanske mest känt som en sommarstad, med sina centralt belägna stränder och vackra parker, men allt det här passar ju minst lika bra för en vintersemester! Passa på att vinterbada på Riberborgs kallbadhus, och strosa runt i Pildammsparken eller Slottsparken för att titta på vinterbelysningen som glittrar vackert i snön. När kylan blir för påtaglig är det bara att smyga in på något av stadens alla fina och mysiga caféer, där du kan värma dig med någonting varmt att dricka. Sedan är du redo att ge dig ut i Malmö igen, och titta på julskyltade skyltfönster utmed gågatan Södra Förstadsgatan, eller i kvarteren runt Stora Torg och Lilla Torg. Varför inte passa på att hitta nyårsstassen i någon av alla klädbutikerna? När du har shoppat klart är det dags att vila fötterna en stund och planera inför kvällens firande.

Top things to Do

Härliga höjdpunkter vid nyårsfirande i Malmö

En av Malmös stora satsningar under nyåret är firandet på Malmö Operas piazza. Festen, som arrangeras i samarbete mellan Malmö stad och Malmö Opera, är ett nyårsfirande för hela familjen. Man börjar redan på eftermiddagen med olika aktiviteter för barnen, och fortsätter under kvällen med stora musikframträdanden och en underbar stämning. Strax innan tolvslaget räknas sekunderna ned, och det nya året inleds med ett stort fyrverkeri följt av ännu mer musikunderhållning. Evenemanget brukar vara helt gratis, men med möjlighet att köpa biljetter till en stor nyårsgala på operans stora scen. Du kan också äta festlig och lyxig nyårsmat i Malmö Operas foajé eller på Malmö Opera Grill, följt av dans till levande orkester. De flesta som går på nyårsgalan går därefter ut på piazzan för att uppleva folkfesten vid tolvslaget.

Det finns dock många andra ställen att fira nyårsafton i Malmö. Flera restauranger och uteställen ordnar trevliga och glada firanden, liksom en hel del hotell. En välkänd plats med många uteställen är Möllevångstorget, eller bara ”Möllan” som torget brukar kallas av Malmöborna, där glädjen står högt i tak under nyårsnatten. Ett annat torg med många trevliga restauranger och barer är Lilla Torg, som ligger i Malmös riktigt gamla stadsdel Gamla staden.

Vill du gå på en trevlig nyårskonsert eller nyårsrevy har du också kommit till precis rätt stad. I Malmö görs stora satsningar på kulturen och det finns många musik- och teaterscener att välja bland.

Även om nyårskvällens nöjen förmodligen står i centrum för ditt nyårsfirande i Malmö, finns det mycket du kan hitta på i staden också under dagtid. Malmö är till exempel en av Sveriges allra bästa shoppingstäder – inte minst inom mode och design. Runt Lilla Torg och i stadsdelen Gamla Väster finns det gott om charmiga små butiker, modeaffärer och hantverksbodar, men naturligtvis hittar du även de stora varuhusen och kedjorna i Malmö. Ett köpcentrum som är väl värt ett besök är det nybyggda Emporia, som ligger alldeles intill Malmö Arena och har en mycket fascinerande arkitektur. Här hittar du runt 200 butiker och restauranger i en vacker och spännande miljö.

Känner du dig sugen på lite skridskoåkning finns det vintertid en stor isbana i Folkets park i centrala Malmö. Det är gratis inträde och under vissa tider på dygnet kan du även låna skridskor och hjälm. Även på taket till Emporia finns det en isbana – i själva verket är hela taket en enorm park på hela 27 000 m2. Vill du komma i riktig nyårsstämning rekommenderas även en tur till Gustav Adolfs torg, där du hittar en vinterlekplats för barnen och en spännande vinterpark för hela familjen.

Är det första gången du besöker Malmö, vill du kanske även ta dig ut till Västra hamnen och se Malmös stolthet – skyskrapan Turning Torso. Den är Nordens högsta skyskrapa på drygt 190 meter (Stockholms högsta hus, Victoria Tower i Kista, är som jämförelse bara 120 meter högt), och har en fascinerande vriden arkitektur som verkligen sticker ut. Bland Malmöborna kallas byggnaden ibland för ”det snurriga tornet”. Man kan faktiskt se Turning Torso ända från Helsingborg, fem mil bort, om man står i vakttornet Kärnan och tittar genom någon av kikarna en dag med klart väder! Från Västra hamnen har du även bra utsikt över Malmös andra stora stolthet Öresundsbron, som är nästan 8 kilometer lång (tillsammans med tunneln och Pepparholmen nästan 16 kilometer). Pylonerna (de höga pelarna) är hela 203,5 meter höga och därigenom Sveriges högsta konstruktioner. Malmö slår med andra ord byggnadsrekord på löpande band!

Did you know that?

Visste du detta om nyårsfirandet?

Att fira nyår är en riktigt gammal tradition både i Sverige och utomlands, även om det moderna firandet med att invänta tolvslaget och att skjuta av fyrverkerier kommit först på senare tid. Nyårsnatten ansågs förr vara fylld av magi, och en natt då det gick att skåda in i framtiden. Därför försökte människor på olika sätt att spå vad som skulle hända under året, hur skörden skulle bli och kanske vem man skulle gifta sig med. Ett vanligt sätt att spå, som även finns med i Astrid Lindgrens film Mer om oss barn i Bullerbyn, var att hälla smält bly eller tenn i vatten och sedan försöka se vad klumpen som uppstod kunde föreställa. Kanske kunde man se en vigselring, en barnvagga eller en påse med pengar ...

Vårt nuvarande nyårsfirande har uppstått genom influenser från många olika håll i världen. Att man ska klä upp sig och äta extra festligt på nyårskvällen lär till exempel komma från Frankrike, liksom traditionen att dricka champagne eller andra bubblande drycker, medan seden att kvinnornas kläder ska ha mycket glitter och glans lär komma från Tyskland. Såväl nyårslöften som nyårspussen kommer från USA, och den nya seden att skicka upp lyktor i stället för fyrverkerier sägs komma från Thailand – även om den amerikanska Disney-filmen Trassel, där lyktorna spelar en viktig roll, säkert har haft ett stort inflytande också.

Sketchen Grevinnan och betjänten har visats i svensk tv på nyårsafton sedan 1969, med undantag för 2004. Liksom grevinnan, Miss Sophie, vill vi gärna ha ”The same procedure as last year”. Enligt Guinness Rekordbok (1988–1995), är Grevinnan och betjänten det tv-program som oftast har sänts i repris.

The local perspective

Fira nyår som en äkta Malmöbo!

Malmö är en mycket glad och positiv stad och Malmöborna tycker om att ha roligt. Därför är det inte märkligt att det är så trevligt att fira nyårsafton i Malmö! Man känner av stämningen redan på nyårsaftonens eftermiddag, och sedan stegras den allt eftersom timmarna går. Har du barn med på resan passar det perfekt att gå till Malmö Operas piazza strax efter lunch, för att tillsammans med alla andra familjer fira med barnen. Där finns även en tidig fyrverkeriförställning för de barn som inte orkar eller får stanna uppe ända till tolvslaget! Malmö Opera ligger mellan Teaterparken och Magistratsparken i centrala Malmö, och bor du en bit utanför centrum tar du dig lätt hit med buss eller bil.

Reser du utan barn kan du ägna timmarna innan nyårsfirandet börjar åt att upptäcka Malmös vackra centrum. Stadskärnan i Malmö är rätt koncentrerad, så du kan lätt ta dig runt till fots bland alla butiker, restauranger och mysiga kaféer. Vill du däremot ta dig ut till köpcentret Emporia i stadsdelen Hyllie kan det vara en bra idé att åka buss eller bil, om du inte är sugen på en riktig långpromenad förstås. Hit är det cirka 4 km från centrala Malmö. En stor del av Malmös butiker är öppna ganska länge på nyårsaftonen, så dagen passar perfekt för lite shopping.

Många Malmöbor går gärna ut och äter på restaurang på nyårsaftonen och det är en sed som är trevlig att följa. Medan julen vanligtvis firas i hemmet med familjen, är nyårsfirandet en mer social tillställning där man gärna beger sig ut i folklivet. Vissa restauranger satsar stort på nyår med fantastiska menyer och gott att dricka. Sittningarna blir härligt långa och festliga, och mycket bättre kan man knappast ha det på nyårsafton. Till tolvslaget skyndar du dig ut till Malmö Operas piazza, där du får träffa en stor del av Malmös befolkning i härlig feststämning. Räkna med i nedräkningen de sista sekunderna och njut sedan av de fantastiska fyrverkerierna. Ett nyårsfirande i Malmö är något du kommer att minnas länge!