Need Some Inspiration?

Select a Theme
Jul och nyår
Jul och nyår Nyårsresor

Intro

Nyårsresor - påbörja det nya året med en resa!

När tolvslaget närmar sig, är det inte alla som lockas av gnistrande snö och kyla. Många föredrar att skåla i kvillrande bubblor på en vit sandstrand med vågornas brus som bakgrundsmusik, eller i en pulserande storstad. Varför inte lämna stressen och pressen hemma, och fira in det nya året med en fantastisk nyårsresa? Fundera på om du vill ha magiska fyrverkerier i Hongkong, smällare i Amsterdam eller allsång i Skottland. Många drömmer om att fira in det nya året i en storstad, och att kombinera det med en längre nyårsweekend. Det finns många städer som gjort sig kända för att arrangera hejdundrande nyårsfester, och bland dessa finns New York, Barcelona och den tyska huvudstaden Berlin. Om du lockas av festligheter och hålligång, kan en resa till någon av dessa städer runt nyår rekommenderas.

continued

Vill du hellre ta det lugnt, och fira in det nya året tillsammans med din partner, familj eller kompisgänget på något lite lugnare ställe? Givetvis finns det många resor med sådana alternativ också. Ni kan exempelvis boka en solresa till Thailand, Kanarieöarna eller Florida, där ni kan sitta med en drink på stranden, och njuta av solen och varma bad. Ett annat alternativ är att boka in en riktig vinterresa till norra Norge, och fira nyår med hundslädar och skidåkning. Det är garanterat udda och fritt från stora folksamlingar, om detta är något som lockar dig och ditt sällskap. Expedia guidar dig gärna i resedjungeln, och hjälper dig att hitta den bästa nyårsresan – oavsett om du längtar efter en härlig weekend i en storstad, en varm strand med sand mellan tårna, eller en åktur med hundspann.

Types

Nyårsresor – mycket att välja på

Om du funderar på att göra en nyårsresa, har du riktigt mycket att välja på. Vad sägs om en god middag och sprakande fyrverkerier i en storstad som Berlin, Barcelona eller New York? Stora städer med puls, som också kan bjuda på stora fester, många glada människor på gatorna, och hålligång hela natten.

Drömmer du om en resa till sol och vita sandstränder, med vajande palmer, ljumma kvällar och total avkoppling – en plats där du kan sola, bada, simma, surfa och sitta ute länge om kvällarna? Om du har möjlighet att vara borta längre än en weekend runt nyår, kan det passa bra att du ger dig själv, och kanske övriga familjen, en lite längre resa i julklapp. Det finns många jul- och nyårsresor ni kan välja mellan. Passa på att tanka vitamin D i solen, så att det räcker tills vårsolen tittar fram.

Om du vill du ha gnistrande snö, ta häst och släde som taxi till nyårsfesten, och avge nyårslöften under en stjärnklar vinterhimmel, kanske du söker dig till Norge, Alperna eller de svenska fjällen. Här kan du åka skidor, umgås med familj och vänner, och gå på nyårsfest – en skön vinterresa med lite extra nyårsglamour.

Lockas du av ett romantiskt nyårsfirande, där du får bli ompysslad i en lyxig miljö på landet? Då kanske ett nyårspaket på spa, herrgård eller slott kan falla i smaken. Tänk dig en finstämd atmosfär, långpromenader, lyxig nyårssupé och sprakande brasor – och kanske en lyxig spabehandling innan det är dags att åka hem.

Om ni är många som åker tillsammans på en resa över nyår, kanske ni vill hyra en stuga eller lägenhet, där ni kan ordna ert eget nyårsfirande som ni vill ha det. Stugor och lägenheter erbjuds på de flesta resmål, vare sig ni satsar på storstad, snö eller sol.

Suggestions/Where

Vart vill du åka på din resa över nyår?

Du behöver inte resa långt för att få uppleva ett annorlunda nyårsfirande. Om du vill hålla dig inom Norden, är till exempel Stockholm, Göteborg och Köpenhamn populära resmål över nyår. De bjuder alla på trevliga miljöer, bra restauranger, glad nedräkning vid tolvslaget, och imponerande fyrverkerier. Njuta av snön och åka släde efter häst eller hund, kan du göra i både Sverige och Norge, och spahotell och värdshus i lantlig miljö hittar du över hela Norden.

Berlin anses vara en av Europas bästa städer om du är sugen på en extravagant nyårsfest. Mitt i stadens centrum sträcker sig en två kilometer lång partysträcka som börjar vid Brandenburger Tor. Nyårsfirandet i Berlin lockar varje år mellan en och två miljoner besökare. Om du åker lite längre västerut, hägrar kanaler, romantiska broar och kullerstensgator. Nyår i Amsterdam innebär bland annat mycket smällare och raketer – precis överallt. Om du beger dig till Dam Square eller Museumplein, kan du räkna in det nya året tillsammans med tusentals Amsterdambor och turister.

Om vi fortsätter söderut, är spanska Barcelona ett av de bättre ställena att fira nyår på, med härligt klimat och avslappnad stämning. Man bokar gärna in en helkväll på ett ställe, och festar sedan natten lång. Vid tolvslaget äter man tolv vindruvor, en för varje slag, vilket sägs ge tur under kommande år. Sedan är det dags att bege sig ut i natten, ropa ”Bon any!” och fira natten lång! I Skottlands huvudstad Edinburgh vet man också hur nyår ska firas, och festen pågår i hela fyra dagar! Den klassiska nyårsvisan Auld Lang Syne skrevs av skotten Robert Burns. Här kan alla texten, och stämmer in när sången sjungs vid tolvslaget.

New York är en klassisk nyårsdestination, och det är inte så konstigt. Staden har det mesta, och att fira tolvslaget på Times Square på Manhattan tillsammans med hundratusentals andra, är något man bör prova någon gång i sitt liv. Höjdpunkten är, den mer än hundra år gamla, traditionen att släppa en stor boll från en flaggstång, som sedan når marken på tolvslaget. Samtidigt singlar glittrande konfetti ned över alla människor. Sedan ligger hela New York för dina fötter, redo för firande natten lång.

Det finns flera anledningar att fira jul och nyår i Sydney. Ett starkt skäl är att det är sommar när vi har vinter, vilket innebär att du kan skåla in tolvslaget i shorts på stranden. Centrum för firandet är dock hamnen och bron Sydney Harbour Bridge som fullkomligen exploderar i mäktiga fyrverkerier.

Om du lockas av vita sandstränder med vajande palmer, ljumma kvällar och total avkoppling från allt vad jul- och nyårsfirande heter, finns många olika resmål att välja på. En av de vanligaste destinationerna för resor över jul och nyår är inte helt otippat Thailand. Gran Canaria, Cancún och Miami är andra resmål som vi gärna åker till för att fly kyla och slask.

Tips

Budgettips inför din nyårsresa

Vill du fira nyår med stil men samtidigt ha koll på vart pengarna tar vägen? Med lite planering går det utmärkt. Om du planerar att fira i en storstad, är det klokt att leta upp ett billigt hotell, bed and breakfast eller vandrarhem, så att du slipper spendera hela semesterkassan på boende. Med bed and breakfast finns en rad olika boenden att välja på, du kan exempelvis bo i en trendig lägenhet och ta hand om dig själv, eller ett billigare rum med mindre avskildhet. Oavsett vad du väljer är det en unik möjlighet att lära känna lokalbefolkningen och uppleva lite av deras vardag.

Det är trevligt att vara spontan, men det är viktigt att du är ute i god tid om du vill hitta billiga resor över nyår. Var även flexibel vad gäller resmål. Exempelvis är Thailand välkomnande och mycket populärt, med det finns många andra länder att åka till. Kanske är det dags att boka en resa till Kapstaden, där klimatet är härligt och det finns mycket kul saker att göra. Nyår i Malaysia är ett trevligt alternativ till Thailand, och ett tips är att kombinera nyår i Kuala Lumpur med någon skön ö som Langkawi eller Tioman. Vill du hellre resa västerut till Karibien, är nyår i Curacao ett tips, med likörblått vatten, sandstränder lika finfördelade som socker, och pastellfärgade hus. Ett annat skönt tips är den vackra ön Tobago. Här slår drömmar om Karibien in, bland perfekta palmer, dykvänliga rev och grönskande bergstoppar som omsluter guldgula sandstränder.

Did you know that

Visste du detta om nyår och tidszoner?

Sydpolen är det enda stället på jorden, där du skulle kunna skåla in det nya året i alla 24 tidszonerna, och vid gränsen mellan Afghanistan, Pakistan och Iran, kan du klämma in tre tidszoner under en biltur. Om du vill fira dubbelt, kan du bege dig till västra delen av Samoa-öarna i Stilla havet. Börja med att skåla med bubbel här, och fortsätt sedan firandet på östra delen av Samoa-öarna – de är bland de sista i världen som firar in det nya året.

I Ryssland skålar man in det nya året nio gånger i landets olika tidszoner, nyåret firas första gången klockan 13 svensk tid och den sista champagneklunken sväljs klockan 22.

Man tror att det var babylonierna som först började att avge nyårslöften, en tradition som sedan har spritt sig över hela världen. De första kristna menade att man, den första dagen på det nya året, skulle reflektera över misstag man gjort, och lova att bättra sig nästa år.